RYZEN 3 3500G extrém tuning B550-es alaplapban: bőven 5 GHz feletti órajelet értek el

Az összes processzormag és az összes szál aktív volt a folyamat során, sőt, még a rendszermemória is átesett némi órajel-emelésen.

RYZEN 3 3500G extrém tuning B550-es alaplapban: bőven 5 GHz feletti órajelet értek el

Az AMD néhány napja jelentette be, hogy a RYZEN 5000G sorozatú APU egységek közül kettő hamarosan a DIY piacon, dobozos kivitelben is elérhetővé válik. Az újdonságok eddig csak az OEM partnerek kínálatában szerepeltek, komplett konfiguráció részeként, különálló módon hivatalosan nem lehetett őket megvásárolni átlagfelhasználói szinten, így a bejelentésnek sokan örültek. Az elérhetővé váló APU egységekkel kapcsolatban részletesebben ebben a hírben írtunk.

Időközben felbukkant egy érdekes tuningeredmény is, ami az AMD első olyan ZEN 3 alapú APU egységével készült, amely négy magjával és nyolc száljával az asztali platformot veszi célba. A CPU részleghez természetesen egy VEGA sorozatú iGPU is társul. Órajelek terén alap esetben 4 GHz-es magórajelre és 4,2 GHz-es maximális boost órajelre lehet számítani, és a jelek szerint némi tuningpotenciál is van az új APU-ban.

Galéria megnyitása

Ezt bizonyítja egy rejtélyes tuningeredmény, amelyet Yosarianilives követett el a napokban. A tesztkonfiguráció egy RYZEN 3 5300G APU egységből, egy ASUS RoG Strix B550-I Gaming alaplapból, valamint 16 GB-nyi DDR4-4000 MHz-es rendszermemóriából állt, ami CL16-16-16-38-as időzítésen ketyegett. Arra nem derült fény, hogy a szóban forgó APU egységre pontosan milyen hűtés került, ám az extrém eredményt elnézve valami egzotikus megoldásról lehet szó – leginkább folyékony nitrogénről.

A tuning alkalmával egészen 5598,69 sikerült feltornázni a magórajelet, valamint a rendszermemória is átesett egy kis órajel-emelésen, így 4600 MHz-es effektív volt érvényben, ami az egyszálas munkafolyamatoknál igencsak jól jöhet, de az iGPU is profitálhat belőle. Az SMT támogatást nem tiltották le, valamint az összes processzormag is aktív maradt az említett órajelen. A valós magfeszültségről sajnos nem áll rendelkezésre információ, ugyanis a CPU-Z által jelentett érték fals adatnak tekinthető (0,181 V).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap