Rengeteg hasznos újítással érkezett a CUDA 5

Az Nvidia elérhetővé tette CUDA platformjának 5-ös kiadását, amely számos újítással áll a fejlesztők rendelkezésére.

Rengeteg hasznos újítással érkezett a CUDA 5

A CUDA platform rendkívül népszerű a fejlesztők körében, amit jól bizonyít az a tény, hogy a szoftver már több, mint 1,5 millió letöltésnél jár, magát a platformot pedig több, mint 180 vezető mérnöki tervezőszoftver, tudományos szoftver és kereskedelmi alkalmazás használja. A platform sikerességére alapozva az Nvidia szoftvermérnökei elkészítették a CUDA platform 5-ös kiadását, amely számos újítással áll a fejlesztők rendelkezésére.

Azok a fejlesztők, akik a CUDA 5 platform kiadás előtti változatát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy az új platform óriási sebességnövekedést hoz az egyes alkalmazások esetében, használata pedig a korábbinál hatékonyabban történhet, hála a jobb programozhatóságnak. Hogy pontosan mit jelent az óriási, azt egyelőre nem tudni, de remélhetőleg nemsokára az is kiderül.

Az optimalizációkon felül a platform számos új funkciót is kínál:

Dynamic Parallelism – GPU gyorsítás új algoritmusokhoz

A GPU programszálak dinamikusan létrehozhatnak új szálakat, így a GPU alkalmazkodhat az aktuális adathoz,

illetve feladathoz. A GPU és a CPU közötti oda-vissza történő adatáramlás csökkentésével gyorsítható rengeteg feladat, és olyan feladatoknál is érdemes lesz bevetni a GPU-kat, amiknél eddig pont ez ebből fakadó késleltetés miatt nem volt sok értelme.

GPU-Callable Libraries – Hatékony környezet harmadik felek számára

Az új CUDA BLAS Library segítségével a fejlesztőknek lehetőségük nyílik a dinamikus párhuzamosság alkalmazására saját, GPU által is meghívható könyvtáraik esetében. A fejlesztők bővítményeket is készíthetnek az API-hoz, így a többi fejlesztő új funkcionalitással bővítheti a meglévő kernelüket, sőt, a GPU által meghívható, harmadik fél által készített könyvtárak funkcionalitásának testre szabására is mód nyílik. Az objektum-összekapcsolás képesség jóvoltából egyszerűbben fejleszthetőek a nagy GPU alkalmazások, ugyanis a fejlesztők a több kisebb CUDA forrásfájlt külön objektumfájlokba rendezhetik, majd ezeket összekapcsolhatják, így nagy alkalmazások, illetve könyvtárak jöhetnek létre.

GPUDirect Support for RDMA – Újítás a rendszermemória jelentette akadályok leküzdésére

A GPUDirect technológia közvetlen kommunikációt engedélyez a grafikus processzorok és az egyéb PCI Express alapú eszközök között, valamint lehetőséget biztosít a közvetlen memória-hozzáférésre az egyes hálózati kártyák és a GPU között. Az eljárás jelentősen csökkenti az MPISendRecv késleltetést adott fürtben lévő GPU node-ok között, így az alkalmazások teljesítménye összességében javul.

NVIDIA Nsight Eclipse Edition – CUDA programkódok készítése egyszerűen és gyorsan

Ez a szolgáltatás az Eclipse alapú integrált fejlesztői környezet segítségével Linux és Mac OS X platformok alatt egyszerűbbé teszi a fejlesztők számára a fejlesztéssel, a hibakereséssel és a profilozással kapcsolatos folyamatok elvégzését. A fejlesztői környezet CUDA szerkesztővel és CUDA mintakódokkal egyaránt rendelkezik, így a CUDA kód generálása egyszerűen történik, sőt, a CPU loopok is egyszerűen átültethetőek a CUDA kernelekbe, hála az automatikus kód-újraírás funkciónak. A fejlesztői környezet emellett profi analizáló rendszert is tartalmaz, így könnyedén készíthető teljesítmény analízis, az egyes hibákat pedig könnyedén ki lehet javítani a lépésről-lépésre végigvezető tanácsadó szolgáltatás jóvoltából. A rendszer szintaxiskiemelő funkciójával könnyedén elkülöníthetőek egymástól a CPU és a GPU kódok.

A CUDA 5 érkezésével egy új, teljesen ingyenesen használható online CUDA forrásközpont is elérhetővé vált, amely számos információt tartalmaz a CUDA platformmal és a programozási modellel kapcsolatban, emellett a CUDA fejlesztői dokumentumokhoz, eszközökhöz, mintakódokhoz, illetve néhány hasznos alkalmazáshoz is hozzáférést biztosít.

A párhuzamos programozással foglalkozó fejlesztők ingyenesen csatlakozhatnak a CUDA Regisztrált Fejlesztő Programhoz, ezután egyszerűen hozzáférhetnek a szükséges dokumentumokhoz, eszközökhöz és forrásokhoz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward