Remek megjelenítővel érkezik a Kobo új e-könyv olvasója

Az Aura One panele 300 PPI-s pixelsűrűséget nyújt, és megszokottnál nagyobbra nőtt.

Remek megjelenítővel érkezik a Kobo új e-könyv olvasója

Éppen, hogy beszámolhattunk a PocketBook legújabb elektronikus olvasójáról, az InkPad 2-ről, máris itt az említett készülék riválisa a Kobótól. A Kobo Aura One hasonló nyomvonalon indul el, mint az InkPad 2, de lesznek eltérések a két konstrukció között, és az árukban is felfedezhető majd némi differencia.

A Kobo ezúttal egy olyan e-book olvasóval lepte meg az érdeklődőket, ami nem 6, hanem már 7,8 hüvelykes megjelenítőt foglal keretbe. A felhasznált panel 1872 x 1440 képpontos felbontással dolgozik, így kb. 300 PPI-s a pixelsűrűsége, 16 szürkeárnyalatot tud megjeleníteni és az E Ink Carta technológiát használja, ami valamelyest jobb képminőséget nyújt az E Ink Pearlnél. A világítást általában külön kell megoldani az ilyen termékeknél, és nincs is beépített fénye az összes e-könyv olvasónak, az Aura One viszont rendelkezik LED-es világítással, így az esti olvasás sem jelent kényes kérdést. A Kobo nyíltan elárulja, hogy az Android operációs rendszer fut a készülékein, és ennek megfelelően igazán jó funkcionalitást nyújt majd az újdonság is. A külsejét körüljárva szinte semmi érdekesség nem fedezhető fel rajta, csak a fekete műanyag burkolaton rikító kék bekapcsoló gomb szúrhat szemet az embereknek. Nincsenek az előlapon lapozást segítő gombok sem, amivel a Kobo arra sarkallja az embereket, hogy mindent az érintőkijelzőn csináljanak. A készülék hátlapja egy jól tapadó bevonatot kapott, ami biztos fogást segíti elő.

Korábban a Kobo 1 GHz-es frekvencián tevékenykedő központi chipeket használt, és jó eséllyel az Aura One esetében sincs ez másként, ám itt a vállalat ezt az információt nem hozta nyilvánosságra. Igazából mivel nem egy pörgős okostelefonról vagy táblagépről van szó, ennek nincs is nagy jelentősége, mert azoknak az igényeknek, amik itt felmerülnek, biztosan megfelelő lesz a teljesítmény minden esetben. A háttértár és a rendszermemória kapacitása már nem titok, az Aura One 512 MB-nyi RAM-mal karöltve jön, a tárhelye pedig 8 GB-os méretet öltött. Ez utóbbi elég jó alapnak ígérkezik, viszont van némi hátulütője a dolognak, tudniillik azért van itt a megszokottnál kétszer nagyobb hely, mert ezzel párhuzamosan a bővítési lehetőséget dobta a Kobo, szóval jól be kell majd osztani az adattárolót. Az e-book olvasó lehetőséget nyújt internetelérésre is, ebben a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi közreműködésével lehet számolni. A felhasználók így akár online tárhelyeken is tarthatják azokat az olvasmányaikat, amik a 8 GB-ra korlátolt háttértár miatt helyben nem férnek el.

Az elektronikus olvasóknál mindig kulcsfontosságú az, hogy milyen fájlformátumokat támogat az adott szerkezet. Nos, ilyen téren a Kobo nem szokott problémás lenni, és úgy fest, hogy ezúttal sem lesz ez másképpen. A szöveges dokumentumok tekintetében támogatott az .E-Pub, a .PDF, az .FB2, a .FB2.ZIP, a .TXT, a .DJVU, a .HTML, a .DOC és a .DOCX, az .RTF, a .CHM, a .TCR, valamint persze a .Mobi is, ami minden ilyen terméknél adott. Fontos, hogy a DRM-mel is boldogul az Aura One. A képek tekintetében pedig képes lesz megjeleníteni a .JPEG, a .BMP, a. PNG és a .TIFF formátumú dolgokat is. Érdekes módon nem esett szó arról, hogy van a masina keretén a Micro-USB 2.0 csatlakozó mellett a 3,5 mm-es jack aljzat is, az .MP3 támogatásról mégsem lehetett eddig hallani. Jól variálható lesz a betűk mérete és típusa is a beállításokból, ennek köszönhetően mindenki a saját ízlésének megfelelőre konfigurálhatja majd a szövegek megjelenését.

Eddig nem esett róla szó, de fontos azt is elmondani, hogy a Kobo Auro One vízálló, ennek a mértékéről nem esett szó, szóval részleteket nem tudunk róla mondani. Elég kevés olyan e-könyv olvasó van a boltokban jelenleg, amit bátran lehet használni akár a fürdőszobában, a pezsgőfürdőben vagy a strandon is, de ez az újdonság ilyen lesz. Aránylag keskeny keret szegélyezi az egész Aura One-t, és ez bizony jó hatással van a fizikai jellemzőire is, hiszen a térfogata csak 195 x 138,5 x 6,9 milliméteres, és a tömege is megáll 252 grammban. A kecsességnek viszont ára is van, amit nem a kasszánál, hanem az üzemidőnél kell majd megfizetni. A Kobo szakemberei csak egy 1200 mAh-s kapacitású akkumulátorral látták el az eszközt, ami még házon belül is visszalépést jelent például az Aura H2O-hoz képest (1500 mAh), az emlegetett PocketBook InkPad 2 pedig több mint kétszer ekkora kapacitású teleppel (2500 mAh) lett felvértezve.

A Kobo Aura One jót meccsel a PocketBook újdonságával a képességeiket tekintve: az előbbi nagyobb tárhelyet kínál (viszont nem bővíthető), az utóbbi pedig izmosabb telepet nyújt, a Kobo kijelzője egy leheletnyit jobb felbontású és minőségű, az InkPad 2 viszont egy hajszálnyival nagyobb. De mi a helyzet az árral? Nos, ebben a PocketBook egyértelműen viszi a prímet, ugyanis ahogy azt már tudjuk, az InkPad 2 „csak” 200 euróba kerül, míg az Aura One neve mellett már 230 eurós összeg szerepel, ez pedig nem elhanyagolható különbözet. Az egyelőre nem derült ki, hogy a Kobo új reménysége mikor kerül a boltokba, de talán már nem kell rá sokáig várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward