Shop menü

REMEK BIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEKKEL KÉSZÜL A GOOGLE AZ ANDROIDBAN

Hamarosan lesz már „óvóhely” és adathalászat elleni védelem is az Android operációs rendszerben.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Remek biztonsági fejlesztésekkel készül a Google az Androidban

A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy az Android keretei között fokozza a biztonságot és a felhasználói adatok védelmét. Nagyon úgy fest, hogy ennek köszönhetően az Android 14 a következő nagyobb frissítésével új biztonsági funkciókat fog bevezetni. Az Android Police szúrta ki az újításokat az Android 14 QPR2 frissítés legújabb béta kiadásában.

Napjainkra brutális méreteket öltött a kiberbűnözés, és nem a számítógépes vírusokkal van már a legtöbb probléma, hanem sokkal inkább például az adathalász tevékenységekkel. A napokban az OTP Simple elleni támadás is elképzelhető, hogy egy korábbi adathalászatnak volt köszönhető. A pénzintézet ugyanis azt nyilatkozta, hogy nem a saját rendszeréből nyerték ki azokat a belépési adatokat, amikkel visszaéléseket követtek el. Az adathalász a mobilos alkalmazásokban is jelen van, és a Google ezek ellen próbál majd harcolni.

Az Android beállításain belül a Biztonság és adatvédelem szekció alatt, azon belül is a további beállítási lehetőségek között teszi elérhetővé a jövőben a „Scanning for deceptive apps” opciót. Ha ez be van kapcsolva, akkor a rendszer a színfalak mögött aktívan kutatni fogja, hogy a készülékre telepített alkalmazások hogyan viselkednek. Mindenféle gyanús, megtévesztő tevékenységnél jelezni fog a rendszer, hogy megóvja a felhasználókat a visszaélésektől.

Galéria megnyitása

A funkció leírása szerint a felügyeleti funkció teljesen helyben fut majd, és minden információt privát módon kezel. Legalábbis egészen addig, ameddig nem talál valamilyen gyanús viselkedésre utaló nyomot. Ha adathalászat vagy más visszaélés gyanúja felmerül, akkor a legfontosabb alkalmazásinformációkat elküldi a készülék a Google Play Protect számára. Ezt követően alaposabb elemzésre kerül sor, és amennyiben bebizonyosodik, hogy probléma van az adott alkalmazással, arról már azonnal figyelmeztetve lesz a felhasználó.

Az Android frissítés kódjában szerepel egy új „ContentProtection” szolgáltatás, ez a részét képezheti az adathalászat elleni védelemnek. Ez arra fog figyelni, hogy az alkalmazás megpróbál-e olyan képernyőt feladni a felhasználónak, ahol látszólag indokolatlanul kell megadni érzékeny személyes adatokat és/vagy belépési információkat. Közbe is tud lépni az Android, és meg tudja akadályozni a folyamatot, ha gyanús adatmozgást érzékel.

A másik érdekes újítást a Private Space névre hallgat, ez ugyancsak ebben az előzetes Android kiadásban van jelen. A Private Space egy olyan szekciója lesz az operációs rendszernek, ahova be lehet pakolni az érzékeny információkat tartalmazó alkalmazásokat. Ezek az appok egy külön zárral lesznek védve, és nem ugyanott jellennek majd meg, mint a hagyományos alkalmazások.

Galéria megnyitása

Az „óvóhelyre” pakolt programoktól érkező értesítések is csak korlátozottan jelenhetnek majd meg. Ezek az alkalmazások még az általános Google Play Áruház profiltól is elszigeteltek lesznek. A mobilon keresni sem lehet majd a privát területen kezelt applikációkat, szóval tényleg a lehető legtöbb módon próbálja a vállalat meggátolni az adatok elérését.

Azt nem tudni, hogy mindkét fejlesztés megjelenhet-e már az Android 14-ben, a feltételezések szerint az is lehetséges, hogy csak az Android 15 részét képezik majd. Az viszont biztos, hogy érkeznek ezek a fejlesztések, és adatvédelmi szempontból a rendszer egyre többet nyújt a felhasználók számára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére