Shop menü

REKLÁMHOZ HASZNÁLTÁK FEL AZ MI-VEL HAMISÍTOTT TOM HANKSET, A BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL

Egyre több színész és ismert személyiség lesz visszaélések áldozata, pedig még valójában nagyon kezdetleges eszközök állnak a „bűnözők” rendelkezésére.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Reklámhoz használták fel az MI-vel hamisított Tom Hankset, a beleegyezése nélkül

Az elmúlt egy évben számos olyan esetet lehetne felsorolni, mikor egy ismert ember arcával vagy hangjával követtek el visszaéléseket a generatív MI révén. Holott nincs még egy éve annak, hogy igazán nagy mozgolódás indult el ezen a területen. Most éppen a többszörös Oscar-díjas Tom Hanks emelte fel a hangját egy reklám miatt.

Tom Hanks az Instagramon jelentette, hogy egy hirdetéshez felhasználták az arcát és a hangját is, pedig ő erre egyáltalán nem adott engedélyt, és nem egyezett bele a reklámba. Ez fogászat döntött úgy önhatalmúan, hogy a technológiai lehetőségeket kihasználva „felbéreli” az ismert színészt egy reklámkampány erejéig.

„VIGYÁZZ!!! Van egy videó, ami valami fogászati csomagot reklámoz, amiben az én MI-s változatomat használják. Semmi közöm hozzá” – jelezte csaknem 10 milliós követői bázisa felé Hanks, hogy senki ne dőljön be a dolognak.

Galéria megnyitása

A színész korábban már többször beszélt arról, hogy aggódik a generatív mesterséges intelligenciával elkövetett visszaélések miatt. Meglátása szerint a technológia olyan szabadságot ad az emberek számára, amit nem tudnak megfelelően a helyén kezelni. Önmagában az MI-t egyébként nem utasítja el teljesen, sőt mi több, azok közé tartozik Hanks, akik igazából még hajlandóságot is mutatnak arra, hogy beleegyezzenek a digitális másuk felhasználására különböző alkotásokban. Korábban már meg is esett vele, hogy CGI-vel fiatalították például, de most itt egészen más a helyzet.

Már áprilisban egy interjúban arra is kitért, hogy látni lehetett a technológia eljövetelét, de az MI-vel elkövethető visszaélési lehetőségek egy pillanat alatt nőttek meg jelentős mértékben. Szinte semmit nem lehet tenni az ellen, hogy valaki egy számítógéppel létrehozza az emberek másolatát, az egész karakterét. Eddig még igyekezett az MI terjedésének a pozitív oldalára fókuszálni a színész, de ez a mostani eset már valószínűleg más megvilágításba helyezheti számára a technológiát.

Galéria megnyitása

Korábban arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia révén az örökkévalóságig szerepelhetne a képernyőn, hiszen a halálát követően is fel tudják használni a filmekhez az arcát, hangját. Jelen állás szerint viszont inkább úgy láthatja a helyzetet, hogy a halálát követően már bármit reklámozhatnak majd vele.

Hanks beszélt arról, hogy már jóformán nincs olyan ügynökség és ügyvédi iroda, ami nem dolgozik azon, hogy megtalálják a lehetőségét annak, hogy a visszaéléseket megakadályozhassák. Igyekeznek védelmi stratégiákat és megfelelő jogi eszközöket találni, hogy úgy védjék meg az embereket, mint egy szellemi tulajdont. A deepfake reklámokkal különösen sokat foglalkoznak napjainkban, és a továbbiakban valószínűleg ez csak még inkább előtérbe kerül majd.

Amerikában az írók és a színészek sztrájkoltak is az utóbbi időben egyebek mellett az MI alkalmazásának visszaszorítása okán. Egy nagyon komplex problémáról van szó, ami a következő időszakban valószínűleg egyre sűrűbben kerül majd el különböző formákban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére