Referencia tabletet készít az Intel a kínai gyártóknak

A dizájn négy különböző képátlóval ölthet testet, és a belbecs tekintetében is széles mozgásterük lesz az érdeklődő partnereknek.

Referencia tabletet készít az Intel a kínai gyártóknak

Az Intel egyre sűrűben készít referencia eszközöket, amelyekkel természetesen elsősorban a forgalom élénkítését akarják elérni, illetve ezekkel a megoldásokkal könnyebben szerezhetnek maguknak érvényt bizonyos szegmensekben. Ezúttal például egy hibrid táblagép alapját rakta le a vállalat.

A kettő az egyben készülék azoknak a kínai gyártóknak mutathat irányt, illetve adhat kiváló alapot, akik OEM megoldásokkal foglalkoznak. A dizájnt az Intel szakemberei úgy alakították ki, hogy 9,7, 10,1 és 12,5 hüvelykes méretben is megállja a helyét, de gyárilag a 11,6 colos panelt ajánlják hozzá. Ez a kijelző 1920 x 1080 képpontos felbontású, szóval a megszokottakkal ellentétben nem 16:10-es, hanem 16:9-es a képaránya. Az ilyen eszközöknél a másik lényeges pont a gombsor. A csatlakoztatható klaviatúrát tekintve sincs megkötve a partnerek keze, hiszen nemcsak „kemény” billentyűzet lesz hozzá elérhető, hanem be lehet majd rá nevezni puhatapintású gombsorral is. Az előbbit az ASUS Transformer szériánál szokhattuk már meg, az utóbbiak pedig a Microsoft Surface-ekre jellemző általában. A tervezéskor az Intel különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy megfelelő legyen a hőelvezetés minden konfiguráció esetében, ugyanis csak passzív hűtés van, nincsen mozgó alkatrész a referencia eszközben.

Az Intel elsősorban az egészen alacsony fogyasztású központi processzorát javasolja a rendszerbe, viszont ez távolról sem jelenti azt, hogy ennél meg kellene állni. A Skylake-Y alapokon nyugvó Intel Core m3 már remek teljesítménnyel szolgál a Windows 10 operációs rendszerrel karöltve, efelől nincs kétségünk, de azok előtt sem zárja be a kaput a vállalat, akik ennél komolyabb teljesítménnyel rendelkező gépet szeretnének nyújtani a felhasználóknak. A referencia dizájnba beilleszthetőek a hatodik generációs Intel Core m5 és m7 processzorcsaládok tagjai is. Ezek mindegyike kilencedik generációs Intel HD Graphics grafikus vezérlőt tartalmaz. A rendszermemória LPDDR3 technológiás, 1866 MHz-es lehet 2, 4 vagy 8 GB-os kiszerelésben. A háttértárnál is nagy rugalmasságot nyújt az Intel, hiszen a rendszer elérhető lesz 32 GB-tól indulva akár 256 gigás kivitelben is eMMC 5.0 lapkákkal vagy M.2 foglalatba illeszthető SSD-vel. A kapcsolati lehetőségek tekintetében túl sok extrára nem érdemes számítani. Az Intel, ahogy azt megszokhattuk a tableteknél, elsősorban a Wi-Fi és a Bluetooth (4.1) meglétére koncentrál, az előbbi megfelel majd a 802.11ac szabványnak is, ráadásul 2x2 antennaelrendezéssel társítható, szóval kiváló sávszélesség elérésére nyújt lehetőséget – már amennyiben az adó is társ ebben. Opcionálisan van lehetőség 3G vagy 4G hálózati modem beépítésére is, ez a modul M.2 felületet használ csatlakozásra (pl. Intel XMM 7262).

A hangszórók a jobb sztereó hangkép elérése érdekében a gép két szélére kerültek.

A mérnökök arról sem feledkeztek meg, hogy itt már az C-típusú USB csatlakozó aljzat élvezzen elsőbbséget. Az USB 3.1 port lehetővé teszi a felhasználóknak azt, hogy egyetlen porton keresztül töltődjön a készülék, miközben külső monitor, perifériák vagy akár egy adattároló is csatlakoztatva van hozzá. Szóval csak elosztóra van szükség, és mindent megoldhatnak a felhasználók, nem jelent gondot az, hogy csak egyetlen ilyen aljzat van a kereten. Az alap kamerarendszert az OmniVision szállítja egy 5 és egy 2 megapixeles egység képében. Itt csak annyi különlegesség emelhető ki a referencia táblagépnél, hogy a Windows Hello előírásainak megfelelő képalkotókról van szó. Az üzemidő átlagosnak ígérkezik, ugyanis a példaként hozott konfiguráció a Windowsban tétlenül akár 11 órát is kibír, internetezés vagy Full HD filmek nézése mellett pedig 8,5 órát tud átvészelni egy töltéssel.

Az Intel egy viszonylag kicsi piaci rést szemelt ki magának ezzel a referencia dizájnnal, de nem véletlenül született ez a tervezet. A kettő az egyben masinák terén a felhasználók már nem részesítik nagy előnyben az Androidot, így ott a Windows számára adott a lehetőség az érvényesülésre, és a Microsoft operációs rendszerének remek alapot nyújt ez az újdonság. Kíváncsian várjuk, hogy az Intel segítő kezét elkapják-e a kínai alakulatok, ha így lesz, akkor a közeljövőben bizony megszaporodhatnak a költséghatékony, hardveres billentyűzet kíséretében érkező hibrid konstrukciók.

Arról sajnos nem szereztünk tudomást, hogy az Intel nagyjából milyen áron szállítja majd a különböző konfigurációk alkotóelemeit a kínai feleknek. Remélhetőleg ilyen téren most nem a profitszerzés lesz a vállalat elsődleges célja, és így valóban egészen szerény árazású kettő az egyben készülékek láthatnak hamarosan napvilágot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward