Referencia táblákkal segíti a partnereit az Intel

Az Intel 7, 8 és 10 hüvelykes méretű eszközökkel is szolgál azoknak, akik a SoFIA platform után érdeklődnek.

Referencia táblákkal segíti a partnereit az Intel

Az Intel rettentően sokat tesz azért, hogy az okostelefonok és a táblagépek piacán is minél előnyösebb pozícióba kerüljön, méghozzá a lehető legrövidebb idő alatt. A vállalat mostanra több milliárd dollárt költött az Atom chipek különböző módszerekkel való népszerűsítésére, és ezúttal is egy ilyen lépésről számolhatunk be.

A DigiTimes legfrissebb értesülései szerint az Intel ezúttal a SoFIA elterjesztésén munkálkodik, méghozzá úgy, hogy komplett referencia tableteket tervez. Igen, többes számban, ugyanis állítólag nemcsak egyfajta táblagépről beszélhetünk, eltérő méretű szerkezetekről szól a fáma. A jelentések alapján a chipgyártó két kisebb dizájnon dolgozik, amelyek 7 és 8 hüvelykes méretűek lesznek, és egy nagyobb, 10,1 colos masina érkezésére is számítani lehet. A mintaként szolgáló készülékekben egyaránt a SoFIA kódnéven fejlesztett, Intel Atom x3 lapkák bizonyíthatják majd a rátermettségüket. Ezek az újdonságok még az Intel jelenleg is használt Silvermont architektúrájára alapoznak, de a jelenlegi megoldásoktól több ponton is eltérnek, és az eddigi információk alapján a legnagyobb fegyverük az áruk lesz.

A SoFIA platformot direkt az árérzékenyebb régiókba szánt szerkezetek számára készítette az Intel, és ennek megfelelően egészen kedvező áron lehet majd megvásárolni azokat a szerkezeteket, amik ezt hivatottak népszerűsíteni. A különböző kijelző mérettel rendelkező táblagépek eltérő árcédulákkal társítva kerülhetnek bevetésre. A legolcsóbb, 7 hüvelykes tablet mindössze 80 dollárt kóstálhat majd, és szerencsére nem kell sokkal magasabb összeget fizetni a nyolcas megjelenítővel ellátott modellért sem, a DigiTimes értesüléseiben ugyanis 90 dolláros ár szerepel erre vonatkozóan. A legnagyobb eszközért azonban már valamelyest mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe a vásárlónak, azért ugyanis állítólag 130 dollárt kell majd leszurkolni – no, persze ez még így is egy egészen baráti összeg egy 10,1 colos konfigurációért.

A tervek szerint az Intel több „fehérdobozos” távol-keleti gyártó munkáját próbálja majd segíteni, így ezek a vállalatok a kisebb partnereiken keresztül versenyképes termékekkel hódíthatják meg a Közel-Keletet, Afrikát, Délkelet-Ázsiát, és, ami számunkra a legfontosabb, még Európát is. Költséghatékony, Intel Atom x3-ra alapuló táblagépeket gyárt majd mások mellett például a Foxconn Electronics, a Compal Electronics, a Pegatron, a Wistron és az ECS (Elitegroup Computer Systems) is.

Az Intel Atom x3 platform egészen változatos kínálattal bír. A legolcsóbb SoFIA chip az Atom x3-C3130 típusazonosítóval érkezik, és ez mindössze két 1 GHz-es, 64 bites magot vonultat fel egy Mali-400 MP2 grafikus egységgel, valamint egy 3G HSDPA+ modemmel. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor jöhet képbe az Atom x3-C323XRK, mely továbbra is csak 3G HSDPA+-t biztosít, ám már négymagos és 1,2 GHz-en dolgozik, az IGP szerepét pedig egy Mali-450 MP4 tölti be benne. Az alsó árkategóriás megoldások között az Atom x3-C344C viszi a prímet. Ez 1,4 GHz-es kvartettet állít hadrendbe, és egy Mali-T720 MP2 dolgozik benne, ráadásul 4G LTE modemet is magában foglal, és támogatja még az NFC-t is. Ezeket a Rockchippel közösen fejlesztette az Intel, és mindannyian 28 nm-es gyártósorokon készülnek Tajvanon. A legkisebb tablet az egyik 3G-s SoC-re alapoz, míg a 8 és a 10,1 hüvelykes modellek már a 4G LTE képes Atom x3 kegyére lesznek bízva, ha a DigiTimes információi helyesek.

Az Intel nem az egyetlen egyébként a feltörekvő chipgyártók között, ami minden erejével próbálja népszerűbbé tenni a termékeit, és ezért még direkt a partnereknek kínált referencia dizájnt is létrehozott. Hasonló cipőben jár például az Nvidia is, aminek a táblagépét sok más gyártó nevével felfedezhetik az érdeklődők a boltok polcain. A Tegra K1 nem sok eszközzel került bevetésre, de ilyen módon mégis viszonylag széles körben hozzájuthatnak az érdeklődők.

Az Intel hivatalosan egyelőre nem kommentálta a DigiTimes értesüléseit. Mivel a Mountain View-i alakulat már elég sok kritikát kapott a befektetőktől és a szakemberektől is azért, mert túlzottan sokba kerül a mobilos vonal segítése, vélhetően nem is kell hivatalos megerősítésre számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward