Qualcomm: Íme a Snapdragon Wear 2100 és a X16 LTE modem

A Qualcomm bemutatta első igazán ütős, viselhető eszközökbe szánt chipjét, és reflektorfénybe került a világ első gigabites 4G modemje.

Qualcomm: Íme a Snapdragon Wear 2100 és a X16 LTE modem

A viselhető kiegészítők gyakorlatilag lerohanták a piacot, és a chipgyártóknak első körben szinte esélye sem volt lereagálni a fejlődés tempóját. Éppen azért a partnerek olyan, már meglévő lapkákat vettek használatba, amiket eredendően mobilokba terveztek a vállalatok. A MediaTek mostanra már viszont bemutatott erre a célra kialakított platformokat, most pedig a Qualcomm rukkolt elő ilyen megoldással.

A Snapdragon szériát fogja gyarapítani az új lapka, és Wear 2100 néven érkezik. A Wear 2100 tervezésekor a legfontosabb szempontokat a fogyasztás és a méret mérséklése jelentette. A kvázi elődjének tekinthető Snapdragon 400-hoz képest ez a megoldás 30 százalékkal lett kisebb, ráadásul mintegy 25 százalékkal kevesebb energiát igényel. Összességében persze ezek nem egetrengető különbségek ahhoz képest, hogy a Snapdragon 400 egyáltalán nem ezt a célt szolgálta, de egyértelmű, hogy a jövőben már a Snapdragon Wear 2100 fog előtérbe kerülni.

A Qualcomm nem akart letérni az „előd” által kitaposott útról, hiszen a szoftvereket már a Snapdragon 400-hoz igazították a fejlesztők, és egy jelentősen átszabott architektúra minden bizonnyal megnehezítette volna a Wear 2100 életét. Az újdonságban Cortex-A7 processzormagok négyese kapta a főszerepet, ezek órajelét meglehetősen széles skálán, 800 és 1200 MHz között befolyásolhatják majd a partnerek az egyedi igényeiknek megfelelően. Kicsit szomorú, hogy továbbra is a Cortex-A7-tel kell beérni, de sajnos a Cortex-A53 már túlságosan éhes ehhez a feladathoz, a Cortex-A35 pedig valószínűleg még nem állt készen a feladatra a Wear 2100 megalkotásakor. Az IGP szerepkörét az Adreno 304 tölti be (OpenGL ES 3.0), szóval ezen a fronton sincs változás a korábbi, S400 besorolású központi chiphez képest. A memóriavezérlője egyetlen 32 bites csatornát alkalmaz, és 400 MHz-es (effektív 800 MHz) modulok kapcsolódhatnak hozzá – kizárólag az LPDDR3-at támogatja, ugyanis csak ezzel érhető el a kívánt energiahatékonyság. A háttértárat tekintve eMMC 4.5 egységekkel hozható össze a chip.

A Wear 2100 nem igényli a széles vásznat, 4:3-as kijelző formátumot is támogat, a maximális felbontás 640 x 480 képpont (60 Hz). A Qualcomm fejlett, Fluence zajszűrő technológiával látta el a Wear 2100-at. Erre azért van szükség, mert az okosórákkal sok esetben telefonálni is lehet, és ilyenkor még több a környezeti zaj – amit persze lehetőség szerint meg kell szüntetni –, mint egy archoz tartott mobil esetében. Ezen felül ismeri a Snapdragon Voice Activation és a Voice+ eljárásokat is. A kapcsolati lehetőségeket tekintve jól szerepel a Wear 2100, hiszen van a kelléktárában X5 LTE modem, Bluetooth 4.1 LE modul, 2,4 GHz-es, 802.11n szabványnak is megfelelő Wi-Fi, és helymeghatározó rendszer a Qualcomm IZat Gen8C személyében. Ezeken felül pedig támogatja az NFC chip használatát, így tetszés szerint ezzel is meg lehet toldani. A vállalat beszámolója szerint még a Quick Charge 2.0 gyorstöltési eljárást is ismeri a lapka, így az okosórák pici akkumulátora szinte percek alatt feltölthető lesz. A Snapdragon Wear 2100 28 nm-es csíkszélességen gördül le a gyártósorokról.

A Qualcomm a bejelentésében elmondta, hogy már számos olyan viselhető eszköz áll fejlesztés alatt, amikben a Snapdragon Wear 2100 lesz jelen. Az első kész termékek az év második felében kerülhetnek a boltok polcaira, szóval már nem kell rá sokat várni.

Qualcomm Snapdragon X16 LTE

Hírünk másik főszereplője az X16 LTE modem. Ennél a hálózati egységnél a Qualcomm szinte mindent bevetett annak érdekében, hogy a csúcsra járassa a letöltési sebességet, és bizony nem eredménytelenül zárult a vállalat ezen törekvése. Az X12 fölé pozicionált X16 LTE egészen lenyűgöző, közel 1 Gbps-os (egészen pontosan 980 Mbps) tempót képes diktálni, tehát másodpercenként egy milliárd bit áramlik a levegőben az okostelefon irányába. Ez már a tizenhatos 4G LTE kategóriának felel meg. Ehhez a sebességhez négy antennát (4x4 MIMO) használ a Qualcomm, négy 20 MHz-es kapcsolat szükségeltetik hozzá, több szolgáltatóhoz kell kapcsolódni, és összesen tíz 100 Mbps-os szimultán adatkapcsolatot kell fenntartani. Mondanunk sem kell, valószínűleg nem sűrűn láthatja majd ezt a gigabites tempót a felhasználó, hiszen igencsak sok dolognak kellene hozzá összeállnia.

A feltöltésnél már nem esett ennyire túlzásba a vállalat, „csupán” 150 Mbps-ot támogat ilyen tekintetben a Snapdragon X16 LTE, ami a tizenhármas kategóriába sorolja. Kiemelendő még a neve mellett, hogy kettő SIM-et támogat, és mindkét kártyán folyamatos 4G kapcsolat tartható fenn. Továbbá ezúttal már szerencsére akkor sem jön majd zavarba a mobiltelefon, ha egyidejűleg kell kettő hívást fogadni a két különböző hálózati kártyán, szóval DSDA (Dual-SIM, Dual-Active) metódussal dolgozik.

A Qualcomm Snapdragon X16 LTE már 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készül. Ha minden a chipgyártó tervei szerint alakul, akkor az első olyan okostelefon amiben ez dolgozik, még az idei év második felében bemutatkozhat. A mintákat most kezdi szállítani a partnereknek a Qualcomm.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward