Shop menü

PYTHON TÁMOGATÁSSAL BŐVÜLT A MICROSOFT EXCEL REPERTOÁRJA – ADATELEMZÉSRE ÉS VIZUALIZÁCIÓRA HASZNÁLHATJUK AZ ÚJ FUNKCIÓT

Az újítás a Microsoft 365 Insider programon belül, a béta csatornán keresztül már elérhető, de csak limitált ideig.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Python támogatással bővült a Microsoft Excel repertoárja – Adatelemzésre és vizualizációra használhatjuk az új funkciót

A Microsoft fejlesztőcsapata a háttérben egy új funkcióval bővítette az Excel kínálatát, amelynek eredményeként a népszerű programozási nyelv, a Python immár Excel alatt is használható, méghozzá arra, hogy adatokat szerkesszünk és analizáljunk, valamint az adatok vizuális megjelenítésében is segítő jobbot nyújt az újítás. A Python használatához nem kell semmilyen extra bővítményt vagy alkalmazást telepíteni, a Python lényegében integrálódott az Excelbe, annak részeként érhetőek el az új funkciók, például a Power Query segítségével. Az új funkció a szokásos szalagmenün keresztül is elérhető, használata pedig egyszerű és gyors.

A beépülő Python támogatáson keresztül olyan diagram könyvtárakat lehet elérni, mint a Matplotlib és a Seaborn, de akár vizualizáción alapuló adatmegjelenítésre is van mód, méghozzá HeatMap, Violin Plot és Swarm Plot formájában is. Az új PY függvényen keresztül a Python adatok az Excel munkafüzet tábláin keresztül jelenhetnek meg, a Python-hoz kapcsolódó számításokat pedig a Microsoft Cloud végzi majd.

Galéria megnyitása

Az új funkció az Anaconda szakembereivel való együttműködésnek köszönhető, amelyek keretén belül olyan népszerű Python könyvtárak is elérhetővé váltak, mint a Pandas, a StatsModels, illetve a Matplotlib. Az újítást a Python készítője, Guido van Rossum is pozitívan fogadta, aki három esztendeje dolgozik a Microsoft kötelékében, és amikor a céghez került, legmerészebb álmában sem gondolta, hogy efféle integráció valaha megvalósulhat.

A Python funkcióval ellátott munkafüzetek kapcsán természetesen együttműködésre is van lehetőség, a tartalmakat a Microsoft Teams és a Microsoft Outlook segítségével könnyedén meg lehet osztani egymással, sőt, a csapattagok a Python alapú tartalmakat is frissíthetik a megosztott munkafüzetekben, még akkor is, ha az adott Excel nem rendelkezik Python aktivációval.

Az új funkció egyelőre csak a Microsoft 365 Insider programon belül, a béta csatornán keresztül érhető el az érdeklődők számára. A Python integrációt alkalmazó Excel egyelőre csak a Windows alapú eszközökön használható, de a későbbiekben egyéb platformokra is megérkezhet, igaz, azt nem részletezték, erre pontosan mikor kerülhet sor. Az Excel Python integráció a bemutató időszak alatt teljes funkcionalitással lesz elérhető a Microsoft 365 előfizetés részeként, de a bemutató időszakot követően majd csak limitált funkcionalitásra számíthatnak az érdeklődők mindaddig, míg nem rendelkeznek megfelelő licenccel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére