Pszichológiailag nagyon hasonlítanak a lootboxok a szerencsejátékra

Egy új kutatás szerint akár még kapudrogként is funkcionálhatnak a lootboxok, és elvezethetnek az igazi szerencsejáték-függőség felé.

Pszichológiailag nagyon hasonlítanak a lootboxok a szerencsejátékra

Két ausztrál egyetemi professzor, Dr. David Zendle és Dr. Paul Cairns egy 7000 résztvevővel lefolytatott kutatás eredményét ismertette a minap, melyből szerintük egyértelműen kiderül, hogy a lootboxok a pszichológiai hatásukat tekintve szinte teljesen hasonlítanak a szerencsejátékra.

A vizsgálat kiderítette, hogy a súlyosabb szerencsejáték-függőségben szenvedő alanyok jóval több pénzt költenek el lootboxokra, ezzel bizonyítható, hogy a két dolog pszichológiai hatása hasonló. Ezen kívül a kutatók úgy találták, hogy a lootboxok tulajdonképpen "kapudrogként" léphetnek fel, és később komolyabb szerencsejáték-függőség kialakulásához vezethetnek.

Amíg azonban a problémás alany nem lép tovább a lootboxoktól a szerencsejátékok más formái felé, addig a játékkiadók gátlástalanul kihasználhatják a függőséget, rengeteg extra bevételre szert téve.

A kutatók szerint nem csoda, hogy a kiadók igyekeznek olyan ártalmatlan dolgokkal azonosítani a lootboxokat, mint például a Kinder tojásban található ajándék, vagy mondjuk a baseball-kártyák. Azonban a vizsgálatból egyértelműen kiderül, hogy nem ez a helyzet, és pszichológiai hatását tekintve nagyon közel állnak a szerencsejátékhoz.

Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy a lootboxokat tartalmazó játékokat csak azoknak lehessen értékesíteni, akik a helyi törvények szerint elég idősek már a legális szerencsejátékhoz. Vagy, ha ezt nem is, akkor legalább komoly figyelmeztetéseket kell elhelyezni a játék csomagolásán, melyek "in-game szerencsejátékos tartalmakra hívják fel a figyelmet".

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap