Processzorlottó Japánban – Automatából lehet processzorokhoz jutni, nélkülözhetetlen a szerencse

Az újfajta automata a jelek szerint használt processzorokat árul, ám előre nem tudhatjuk, milyen modellt sikerül kiválasztani, ugyanis mind egyforma dobozban van.

Processzorlottó Japánban – Automatából lehet processzorokhoz jutni, nélkülözhetetlen a szerencse

A chiphiány következtében több hardverkategóriában is jelentkeztek negatív hatások: a videokártyák piacán óriási drágulást tapasztalhattunk az elmúlt időszakban, ám két-három hónappal ezelőtt már javulás jelei is mutatkoztak, most azonban megint emelkedőben vannak a videokártya-árak. A processzorok szegmensében sem sokkal jobb a helyzet, egyes modellek nehezen érhetőek el kereskedelmi forgalomban, valamint áraik is magasabbak a szokásosnál.

A videokártya-hiány enyhítésére már indultak kezdeményezések, egyes kereskedők pedig lottóhoz hasonló „nyereményakciókat” is hirdettek, ilyen például a Newegg Shuffle. Utóbbi lényege, hogy némi összegért cserébe felkerülünk egy listára, ahol a hiánycikknek számító termékek vásárlási jogát sorsolják ki, az ár azonban nem alacsonyabb az aktuális kiskereskedelmi árnál, mindössze lehetőséget kaphatunk, hogy beszerezzünk egy új portékát, amire egyébként esélyünk sem igazán lenne.

Japánban egy vállalkozás újfajta módszerrel próbál hasznot húzni a chiphiányból: RYZEN 5-ös dobozba csomagolnak különböző processzorokat, majd ezt egy automata formájában tálalják az érdeklődőknek, ahol több sorban foglalnak helyet a dobozok. Azt nem lehet tudni, melyik doboz pontosan mit rejt, éppen ezért valamilyen szinten szerencsejátékról van szó. Az automatával kapcsolatos leírásból kiderül, hogy 1:30 esélyünk van arra, hogy ZEN 2 alapú RYZEN processzorhoz jutunk, de ezen kívül egyéb modellek is lapulnak a kínálatban.

A játékhoz 1000 japán jenre van szükség, ami mai árfolyamon 2670 forintot takar, ezért cserébe egy RYZEN 5-ös dobozt választhatunk magunknak. A dobozban a videó alapján többnyire használt processzorok lapulnak, amelyekről még a hővezető pasztát is lusták voltak leszedni. Az alig 3000 forintos összegért cserébe ZEN 3-as processzort sajnos biztosan nem kaphatunk, hiába látjuk annak a dobozát, ugyanis a kínálatban csak ZEN és ZEN 2 alapú, valamint Athlon processzorok szerepelnek, de van esély Intel Pentium és Intel Celeron processzor „megnyerésére” is. A videó alatti kommentek alapján Core i5-650-es, Celeron G4930-as, illetve egyéb hasonlóan régi modelleket is lehet találni a dobozokban.

Az újfajta szerencsejáték egyelőre csak Japánban hódít, igaz, az automata készletét rekordidő alatt kifosztották – nem szó szerint, nem lopták el, szabályos keretek között apadt le a „raktárkészlet” –, arról pedig nincs hír, hogy a későbbiekben is várható-e ilyen akció.

Az azért mindenképpen furcsa, hogy az egyik dobozban nem egy, hanem rögtön négy processzor lapult – az persze kérdéses, hogy ezek működőképesek-e, arról ugyanis nem érkezett információ. Az biztos, hogy az újításon még maguk a japán felhasználók is meglepődtek, ugyanis hiába megszokott, hogy rengeteg helyen emberi érintkezés nélkül lehet vásárolni, efféle automatával még ők sem találkoztak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap