ProArt sorozatú ASUS monitor, IPS panellel

Az ASUS ProArt monitor családjában egy új tagot köszönhetünk, amely a sorozattól megszokott minőséget kínálja a felhasználók számára. A PA238Q típusjelzéssel ellátott megjelenítő alapját egy 23 hüvelykes képátlójú IPS alapú LCD panel képezi, ami 1920 x 1080 pixeles natív felbontást kínál, és ami még fontosabb, képes az sRGB paletta színárnyalatainak mindegyikét megjeleníteni, így ideális akár professzionális szintű munkára is.

ProArt sorozatú ASUS monitor, IPS panellel

Az ASUS ProArt monitor családjában egy új tagot köszönthetünk, amely a sorozattól megszokott minőséget kínálja a felhasználók számára. A PA238Q típusjelzéssel ellátott megjelenítő alapját egy 23 hüvelykes képátlójú IPS alapú LCD panel képezi, ami 1920 x 1080 pixeles natív felbontást kínál, és ami még fontosabb, képes az sRGB paletta színárnyalatainak mindegyikét megjeleníteni, így ideális akár professzionális szintű munkára is. Az újdonság a mai trendeknek megfelelően LED-es háttérvilágítást használt.

Az új megjelenítő az IPS panelnek köszönhetően 178 fokos függőleges- és vízszintes betekintési szögeket kínál. A fényerő értéke 250 cd/m2, míg a statikus kontrasztarány 1000:1. Az LCD panel 6 ms alatt teljesíti a szürkéből szürkébe történő színátmenetet. Az ASUS újdonsága az átlagos monitorokkal ellentétben nem 8-bites, hanem 10-bites LUT-ot (Look-up Table) használ az RGB színleképezéshez, ami jobb színleképezést garantál. Az NTSC (CIE 1931) színtér esetében csak 72%-os lefedettség áll rendelkezésre, ami már nem annyira vonzó érték.

Érdemes még megemlíteni a QuickFit névre keresztelt technológiát is, amely egy virtuális képméretező megoldás. A szolgáltatás lényege, hogy a kijelzőn az adott képet pontosan olyan méretben jeleníthetjük meg, mint amely a valós mérete. A QuickFit technológiához centiméter és hüvelyk alapú rács is tartozik, amely megkönnyíti a kép igazítását és a méretezését is. A technológia egy gyorsgomb segítségével rendkívül egyszerűen aktiválható. Ritkaság, de a monitor a PiP és a PbP (kép a képben, illetve kép a kép mellett) funkciókat is támogatja.

A monitorhoz tartozó állvány  lehetővé teszi a kijelző 90 fokkal történő elforgatását az óramutató járásával megegyezően (portré/pivot mód), de ezzel együtt a kijelző elforgatását  (+/-60 fok) és döntését (+20 fok / -5 fok) is megoldhatjuk vele. Az állvány még a kijelző magasságának állítására is módot ad, méghozzá 0 és 100 mm között.

Az 548 x 495,7 x 201 mm-es mérettel rendelkező megjelenítő súlya 5,5 kg. A termék rendelkezik VESA 100 támogatással is, így fali állványra vagy egyéb VESA 100 kompatibilis konzolra is könnyedén felszerelhető. Az újdonság tartalmaz egy négyportos USB 2.0-s hubot is, amelynek két portja a monitor oldalán, míg a másik kettő a monitor hátulján lapul.

A videó bemenetek között egy DisplayPort 1.1a, egy HDMI 1.3a, egy DVI és egy D-Sub portot találunk. A PA238Q a felsoroltak mellett a Splendid Video Intelligence technológiát is alkalmazza, amely ötféle módot kínál a felhasználók számára (standart, sRGB, scenery, theather, user). A DisplayPort és a HDMI videó bemenetek alkalmazásakor a 3,5 mm-es Jack Audio fejhallgató kimenet is használhatóvá válik.

Az új monitor hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban is, azt azonban nem árulta el a gyártó hivatalos közleménye, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a ProArt sorozatú PA238Q. Nagyobb testvére, a már régebben megjelent 24 colos változat már járt nálunk, akit érdekel, nézzen bele a tesztbe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward