Porondon a BlackBerry második androidos alkotása

A DTEK50 a világ legbiztonságosabb androidos okostelefonja lett a BlackBerry elmondása szerint.

Porondon a BlackBerry második androidos alkotása

A BlackBerry egy ideje már gőzerővel dolgozik azon, hogy Android operációs rendszert futtató mobilon is olyan magas fokú biztonságot tudjon nyújtani a vásárlóknak, mint amit a BlackBerry OS tudott produkálni. Nyilván nincs egyszerű dolga a szebb napokat is megért vállalatnak, de jelen állás szerint úgy fest, hogy megalkotta a világ egyik legbiztonságosabb okostelefonját.

A Neon néven fejlesztett DTEK50 modell tényleg egészen komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy visszaszerezze az elvesztett vásárlók bizalmát az Androidra váltást követően. Az eszköz minden adatot titkosítani fog, és most itt tényleg mindenre kell gondolni, az összes felhasználói adatot biztonságban fogja őrizni, legyen szó személyes dolgokról vagy a munkahellyel kapcsolatos információkról. A DTEK50 a FIPS 140-2 (Federal Information Processing Standard) előírásnak is megfelel – ez az amerikai kormányzatban alkalmazott szabvány a titkosítással rendelkező eszközök minősítésére. Van a tarsolyában még Malware védelem is, illetve könnyedén lehet majd biztonsági mentéseket létrehozni és visszaállítani. A rendszer abban is segít, hogy a felhasználó könnyedén átlássa az applikációk hozzáférési jogait, így azonnal fel lehet ismerni, ha valamilyen program gyanúsan sok dologra tart igényt. A készülék képes automatikusan monitorozni az operációs rendszert és az appokat is, és tudja riasztani a felhasználót, ha valahol „rést talál a pajzson”, biztonsági kockázatba fut, de akár önállóan is el tudja hárítani a problémát. Ezeken felül a fejlesztők megtoldották a DTEK50-et biztonságos boot folyamattal, így már a mobil bekapcsolásakor kiderülhet, ha valami nincs rendben vele, esetleg hozzányúltak illetéktelenek. Jelen lesz az eszközön a BlackBerry HUB, valamint a BBM üzenetkezelő is.

A kézbe vételt követően a felhasználó rögtön az 5,2 hüvely megjelenítővel kerül szembe, ami egy magas karcállósággal kecsegtető üveg mögé lesz „rejtve”. A panel 1080p-s felbontású, szóval kellően részletes képet fog produkálni, és az LTPS IPS technológiának hála más szempontból is jól fog szerepelni. A készülék kettő kamerával érkezik. A főkamera szerepét betöltő egység 13 megapixeles fotók és Full HD minőségű videók megörökítésére lesz alkalmas. Ez a képalkotó fáziseltérésen alapuló fókuszrendszert (PDAF) vonultat fel, és egy hattagú optikával van ellátva, amit F/2.0-s rekesznyílás jellemez. A segédfény sem hiányozhat mellőle, kéttónusú a LED-es villanója. Az előlapi kamera sem lett elhanyagolva a fejlesztés során, ez a megoldás már 8 megapixeles, és szintén tartozik hozzá egy LED-es „vaku” így akár este, egy buliban is tud kiváló szelfiket készíteni. Ennek az egységnek az optikája széles, 84 fokos látószögű, és F/2.2-s az apertúra. Ha videózásról van szó, itt is 1080p támogatásról beszélhetünk.

A DTEK50 egy nyolcmagos Qualcomm központi chipet vonultat fel. A Snapdragon 617 besorolású MSM8952 lapul a motorterében, ami 1,5 és 1,2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagoknak ad otthont. Mi a helyzet a grafikus feldolgozóval? Ahogy azt már megszokhattuk, az MSM8952 egy Adreno 405 IGP-t fog felvonultatni, ami 550 MHz-en üzemel. A masina 3 GB-nyi rendszermemóriával várja, hogy munkába állhasson, ez már aligha fog szűk keresztmetszetet jelenteni a felhasználók számára. Tovább haladva a specifikációján láthatjuk, hogy a tárhely 16 GB-os méretet öltött, melyet egyszerűen lehet majd bővíteni, és ilyen formán a határ a csillagos ég lesz, ugyanis 2 TB-ig minden microSD formátumú kártyával képes megbirkózni a telefon. A kapcsolati lehetőségek terén sem érheti kritika az újdonságot, hiszen amire csak szükség lehet, az itt meglesz. Mindenekelőtt a 4G LTE hálózati modem meglétét kell kiemelni, ezen felül lesz a DTEK50 kelléktárában 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak is megfelelő kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.2 modul, ami persze az LE kiterjesztésnek sincs híján, továbbá A-GPS vevő, NFC chip és még FM rádió is.

A készülék nem tűnik ki jelentősen a tömegből, de szemrevaló lett. Alul és felül is ívelt a keret, és az előlapra kerültek a hangszórók, így a hangzása is egészen biztos, hogy meggyőző lesz. Ezek után a figyelmesebb olvasóink minden kétséget kizáró párhuzamot fedezhetnek fel az Alcatel Idol 4 és hírünk alanya között; már a specifikáció is megegyezett, és a külsején is látni az árulkodó jegyeket. A hardvert valóban a kínai TCL Corporation biztosította a BlackBerry számára, de a szoftver teljesen a kanadai alakulat érdeme, és a vállalat szerint ez az igazán fontos. Az egyetlen nagyobb hiányossága az újdonságnak, hogy nincs benne ujjlenyomat-olvasó, márpedig ez manapság főleg annak fényében lenne fontos, hogy itt kiemelt szerepet kap a biztonság. Az új BlackBerry kizárólag feketében lesz megvásárolható. A szerkezet 147 x 72,5 x 7,4 milliméteres vonalakkal határolható majd körül, a tömege pedig mindössze 135 gramm.

A szoftveres oldalról már sokat beszéltünk, arról viszont nem esett még szó, hogy mi is adja majd az egész rendszernek az alapját, hiszen itt már nem a BlackBerry OS van jelen. A bekapcsolást követően az Android 6.0 rajzolódik majd ki a kijelzőn, a Marshmallow a jelenleg elérhető legfrissebb kiadása a Google rendszerének, szóval ilyen tekintetben sincs gond a mobillal. Az DTEK 50 akkumulátora 2610 mAh-s, ami bizony nem túl vaskos. Visszafogott nyomkodás mellett ugyan átlagos szereplést mutathat be, de ha több órán át folyamatosan aktív kijelzővel kellene helytállnia, akkor hamar elvérezhet majd. Szerencsére van gyorstöltés támogatás, szóval legalább rövid idő alatt újult erőre fog kapni az okostelefon. Zárásul pedig ki kell még emelni a DTEK50 neve mellett, hogy a vállalat ajándékba ad hozzá egy BlackBerry Mobile Power Packot, ez egy 2100 mAh-s kapacitású külső akkumulátor, amiért egyébként 60 dollárt kér a kanadai alakulat – ez az ajánlat csak korlátolt ideig él. (Talán ők is érezték, hogy ez egy sarkalatos pontja a gépnek.)

A BlackBerry DTEK50 (Neon) középkategóriás képességekkel bír, és ennek megfelelően a neve mellett szereplő összeg is a középső árszegmensbe fogja sorolni. Az újdonság ajánlott fogyasztói ára 300 dollár lesz az Egyesült Államokban, míg a britek 275 fontért tehetik majd magukévá, Európa többi részén pedig 340 eurós összeget fog kóstálni. A startot követően elérhető lesz Észak-Amerikában (Kanada, USA), Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Hollandiában, később pedig nagy valószínűséggel Magyarország határait is át fogja lépni. A boltok polcain augusztus 8-án landol előre láthatólag.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward