Plague Inc: Evolved – Mit próbálnál ki?

Ha túl sokat hallunk mostanában a vírusokról, akkor nézzük meg egy másik oldalát is a helyzetnek. Egy jó játékkal kicsit minden könnyebb!

Plague Inc: Evolved – Mit próbálnál ki?

77 %
{{ average }} %
  • 01110110 11101101 01110010 01110101 01110011
Szerzői értékelés
Szerző
77
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A pszichológia régóta ismeri az énvédő (elhárító) mechanizmusokat. Ezek az egységes személyiség struktúrát igyekeznek védeni a külső ambivalens hatásoktól, a traumáktól és az olyan befolyástól, ami felborítaná az egyensúlyt. A szakirodalom megfogalmazása alapján: „Funkciójuk megakadályozni az „én”-t személyesen negatívan érintő, az önértékelést fenyegető, szorongáshoz, stresszhez vezető felismeréseket. Miközben az énképet jótékonyan védik a hibáival való bántó szembesüléstől, eltorzíthatják a valóság megfelelő érzékelését.”

A torzítások, éretlen mechanizmusok mellett persze vannak jótékony hatású úgymond fejlett mechanizmusok is, mint például a szublimáció (egy belső negatív késztetés átalakul és pozitív vagy szociálisan elfogatott módon találja meg a kifejezési módját) vagy a humor (kellemetlen, veszélyes helyzetek tompítása humor segítségével). Így máris érthetőbb, hogy egy korábban megjelent játék miért kerül „címlapra” éppen most.

A 4 fal között

A karantén, a home office mindenkit kreatívabbá tesz. Elég csak arra videóra gondolni, ahol két srác egy lakótelepen az ablakból kiabálta át egymásnak a torpedó koordinátákat. Vagy egy viccre, ami ügyesen figurázza ki azt, amiben most szinte mindenki került: Felegyenesedett ember: homo erectus. Gondolkodó ember: homo sapiens. Otthon dolgozó ember: homo fisz.

Galéria megnyitása

Az is legalább ilyen fontos készség és lelki előny, ha úgy érezzük van némi kontrollunk az események felett. Ha biztonságban tudjuk érezni magunkat egy vészhelyzet vagy nyugtalanító bejelentés során is. Ha felkészülünk vagy épp játékba fordítjuk át a karantént.

A Plague Inc. Evolved persze máris tele van a custom opciónál a koronavírussal kapcsolatos küldetésekkel, de számos egyéb érdekes dolgot is találhatunk ott még, ami legalább ennyire releváns és közben az emberek kiirtásával vagy a halálfélelemmel sem kell törődnünk.

Az nem úgy van…

A Fake News update kortünetre hívja fel a figyelmet és egy vírus, baktérium vagy hasonló patogén helyett az információ típusát, terjedését és hihetőségét fogjuk kozmetikázni, fejlesztegetni. De ez sem lesz könnyű feladat. A tényeket ellenőrző, a hitelességet kutató jó szándékú embereket is félre kell valahogy söpörni a világhálóról, hiszen áldatlan tevékenységük miatt kevesebb szerencsétlent tudunk megfertőzni konteókkal, álhírekkel. Így az álhírünk, propagandánk jellemzői a következőképp módosulnak: virális (fertőző), hihető (súlyos lefolyású), közösségformáló (halálos). Az alapjátékhoz hasonlóan a terjedést, a „gyógyítás” akadályozását egyformán kézben kell tartanunk, ami azt jelenti, hogy jobb a virulenciát fejleszteni, majd átugrani a hihetőségre és egyfajta végső csapásként megerősíteni a végjáték közeledtével a közösség részt.

Galéria megnyitása

Nem indult könnyen a küldetés. Pár tízezer fertőzött/megtévesztett „rajongóm” volt csak, a gyógyultak/jól informáltak viszont már majdnem 1 milliárdan voltak… de fordult a kocka és ez talán a legfélelmetesebb a játékban.

A tényeket, hitelességet kutatókat (fact checkers) súlyos támadás alá vettem (ez a gyógyítást/kutatást lassítaná amúgy az alapjátékban) és emellett az álhíreim hihetőségén és összezavaró erején erősítettem, így végül a 2,3 milliárd „gyógyult” mellé már majdnem 2 milliárd „fertőzöttem” lett pár hónap alatt.

Galéria megnyitása

Itt nincs lezárt határ, ahogy a repterek, kikötők se szűnnek meg működni. Az információ áramlik és áramlik, nincs ami megállítsa… Külön trükk az is, hogy ha megakad az álhír akkor csavarunk egy fejlesztéssel a történeten és új lendületet kapunk, ugyanis sokan informáltból/gyógyultból visszaesnek bizonytalanba. A 350. és 400. nap között véglegesen fordult a kocka és többen hitték el a konteómat, mint amennyien nem, innentől pedig lavina szerűen terjedt tovább. A szabály ugyanis az, hogy ha valamelyik álláspont eléri az 50%-ot akkor a Bolygó elesett és elborította a post-truth állapot, ami azt jelenti, hogy a Gondolkodom, tehát vagyok-ból eljutottunk a Elhiszem, tehát igazam van állapotig.

Társas? Játék?

Ha még mindig a humorosabb oldalán maradunk a játéknak, akkor tervezhetünk saját társasjátékot is. Először is döntenünk kell, milyen részekből álljon, mi legyen a témája, milyen elemeket tartalmazzon és hány játékos játszhatja egyszerre.

Érdekes mód összeválogathatunk egymással ellentétes elemeket is, vagyis így lett 18 karikás, családi, horror, háborús, stratégiai sport társasjátékom. Ami emellett kooperációra ösztönöz, kockadobásokra, memóriára és blöffölésre alapoz, időnyomás alá helyez és 2-4 játékosig ajánlott.

Egyjátékos mód nincs benne, de lesz applikációja és Kickstarter kampánya, USA-ban és Németországban gyártják és odafigyelünk arra, hogy rengeteg információ, hogyan játsszunk videó kerüljön ki a netre már megjelenés előtt is. Emellett lelkiismeretesen tartjuk a kapcsolatot a közösségi finanszírozásban részt vevő támogatóinkkal és visszajezést is kérünk tőlük.

Galéria megnyitása

Három fő szempontunk lesz az „építkezésnél”, ez pedig a hype, vagyis, hogy mennyien érdeklődnek, a bonyolultság, ami azt jelenti, hogy mennyire széles körben találják majd érdekesnek. Egy extrém komplex játék valószínűleg a koca társasjátékosokat kevésbé fogja feltüzelni, hiszen ők nem állnak készen a másfél órás szabály magyarázás utáni 5 órás játékra.

Ha mindez rendben van akkor már csak a játékunk elérhetőségével kell törődnünk, vagyis, hogy a remélhetőleg hatalmas keresletet ki tudjuk elégíteni újra gyártással, online rendeléssel, boltokkal kötött szerződések stb. segítségével. Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy a rendelkezésünkre álló 24 hónapból mennyi van hátra, és hogy melyik valós társasjáték (Cluedo, Exploding Kittens, Monopoly stb.) eladási rekordját döntöttük meg épp. A Monopoly 275 milliós csúcsa elég durvának tűnik, de kis tervezéssel simán túlszárnyalható.

Galéria megnyitása

Ha további kihívásokra vágynánk, akkor a teleportáció korszakába lépett Földön is garázdálkodhatunk (nincsenek határok!), visszahozhatjuk a Karácsony Szellemét egy kedves, a télapó segítőjévé avanzsált parazita segítségével. Játszhatunk egy olyan világban, ahol az emberek nagy része eltűnt és a megmaradt keveseket kell megfertőzni, de a globális felmelegedés vagy a jégkorszak beköszöntével is vállalhatjuk a kihívást, kissé módosított környezeti hatások mellett.

Nagyon színes paletta van a Plague Inc. egyszerű (?) játékmenete mögött és egy kis humor, vagy a játékkal feltöltődés talán abban is segíthet, hogy könnyebben átvészeljük az elkövetkezendő időszakot. Játsszon mindenki sokat és vigyázzunk egymásra!

Összefoglalás

Plague Inc: Evolved – Mit próbálnál ki?

Plague Inc: Evolved – Mit próbálnál ki?

Plague Inc: Evolved – Mit próbálnál ki?
Szerzői értékelés
77
%
A betegség és világpusztító szimulátornak van egy érdekes, sőt, humoros oldala is, ahol a fertőzés teljesen új értelmet nyer.
Komoly kihívást jelentő, változatos kampányok és patogének állnak a rendelkezésünkre, az álhír kiegészítés pedig egy nagyon korhű problémát modellez le.
A játék komplexitása a döntéseinkben és a fejlesztésekben rejlik, nem a külalakban, a témája pedig a humor ellenére is problémás lehet az arra érzékenyeknek.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap