Pengevékony keret övezi a JDI új mobilpaneljét

A japánok egészen kompakt okostelefonok megalkotására tervezték az újdonságot. És emellett bemutatkozott egy Ultrabookok számára készített kijelző is.

Pengevékony keret övezi a JDI új mobilpaneljét

A JDI a piac egyik legnagyobb kijelzőgyártója, egyebek mellett milliónyi okostelefonokba szánt megjelenítőt értékesít évente, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél több partnerre tegyen szert, ennek érdekében pedig jobbnál jobb fejlesztésekkel próbál előrukkolni. A Sonyt, a Toshibát és a Hitachit tömörítő konzorcium sok érdekes terméket mutatott már be az évek során, és most is egy ilyenről számolhatunk be.

A japánok leleplezték az első „Full Active” jelzővel illetett megjelenítőjüket, amit nemcsak az oldalsó széleken, hanem alul és felül is nagyon vékony perem szegélyez. A JDI-n egyértelműen érződik, hogy biztosra szeretne menni, ennek érdekében pedig a lehető legnagyobb népszerűségnek örvendő konfigurációban alkotta meg az újdonságát. Mit jelent ez? A kijelző 5,5 hüvelykes képátlóval rendelkezik, ami napjainkban a legtöbb eladott mobil előlapján feszít – és nemcsak azért, mert az pluszosított iPhone-ok is ezt alkalmazzák –, a felbontása pedig 1080p-s, ami lassan már a középkategóriában is a legtöbbször előforduló pixelszám lesz. Sajnos egyéb paraméterekre nem derült fény, de nagy valószínűséggel IPS technológiát használó panelről van szó.

A Full Active megjelenítő előállításához a japán szakembereket egy új, nagysűrűségű kapcsolási réteget alkalmaztak a tervezés során, és változtattak az eddigi gyártási eljáráson, valamint a modul-összeszerelési technológiákon is. A változtatások összességének köszönhető az, hogy a Japan Display Inc. olyannyira le tudta csökkenteni az alsó peremét is a panelnek, hogy az nagyjából megegyező vékonyságú lett a másik három oldalon láthatóval. Mivel az okostelefonok kompaktabbá tétele mindig napirendi ponton van, a JDI joggal reménykedhet abban, hogy ez a terméke könnyedén felhívja majd magára a figyelmet az újítása révén. A vállalat hivatalos közleménye szerint ezzel a megoldással már valóban megalkothatóak lesznek azok az okostelefonok, melyeknek az előlapja jóformán csak a megjelenítőből áll – innen ered a Full Active elnevezés.

No, de meddig kell rá várni? A Japan Display Inc. friss fejlesztése az ütemterv szerint nagyjából 2017 márciusában – annak is a végén – kerülhet tömegtermelésbe. Ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal csak jövő év nyarán jöhetnek majd az elkészült okostelefonok a Full Active megjelenítővel.

És, ha már JDI-nél tartunk, akkor egy másik újdonságra is érdemes kitérni, ami viszont már nem okostelefonokba, hanem laptopokba lett tervezve. Ebben az esetben egy LTPS eljárással előállított panelről van szó, ami 13,3 hüvelykes és Ultra HD 4K-s a felbontása, vagyis 3840 x 2160 képpont népesíti be a felületét. Előre láthatólag több méretben is elérhető lesz a start után a panel: 10-től egészen 17 hüvelykesig tervezi gyártani a Japan Display Ink a nagyfelbontású megoldást. Akárcsak a fenti mobilos panelnél, itt is arra törekedtek a fejlesztők, hogy igazán vékony peremek mellett is beépíthető legyen a megjelenítő, ami főleg azért fontos, mert ezzel a 13,3 colos mérettel valószínűleg az Ultrabookokat akarják majd meghódítani. Viszont ez sem fog egyhamar felbukkanni a hordozható számítógépekben, ugyanis 2016 végén indulhat be a termelése – a mintákat már megkezdte szállítani a vállalat.

A Japan Display Inc. végül azt is elárulta, hogy jövőre bevezetnék a noteszgépekbe szánt kijelzőknél is a Pixel Eyes technológiát, ami az okostelefonoknál már egy ideje jelen van. A Pixel Eyes lényege az, hogy a megjelenítőbe integrálva van az érintésérzékeny felület, így minden tapintás közvetlenebb felhasználói élményt nyújt, illetve a végtermék összességében vékonyabb lesz – itt szintén az Ultrabookok lehetnek a célkeresztben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward