PCIe x16 támogatást kínálhatnak az asztali Renoir APU-k

Egy lapkafotó alapján úgy tűnik, ez lesz a helyzet, valamint a B550-es lapkakészlettel szerelt alaplapok hivatalos dokumentációja is erre utal.

PCIe x16 támogatást kínálhatnak az asztali Renoir APU-k

Az AMD asztali Renoir APU egységeit már nagyon várja a piac, ugyanis elég komoly előrelépésre lehet számítani tőlük, már ami a processzorteljesítményt illeti. A mobil piacra szánt verzió már jó ideje bemutatkozott, így a friss központi egységekkel felszerelt noteszgépek is kezdenek felbukkanni a boltok polcain, és már az asztali APU egységekre sem kell túl sokat várni.

Galéria megnyitása

A Renoir lapkáról éppen a napokban készített fotót az ismert és elismert szakember, Fritzchens Fritz, az elkészített tartalmakat pedig GPUsAreMagic feliratozta. A kész mű alapján jól látható, hogy a Renoir APU egységek esetében kétszer nagyobb a CPU részleg nagyobb kiterjedéssel bír, mint az iGPU részleg, ugyanis míg a Picasso APU egységeknél 1 CCX, addig a Renoir esetében már 2 CCX áll rendelkezésre, így 4 helyett 8 processzormaggal lehet gazdálkodni maximális kiépítés esetében.

A CCX tömbök persze itt már nem 16 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek, mint a Matisse és Rome lapkák esetében, csak 4 MB-nyival, ahogy azt az APU egységek szegmensében már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy az iGPU részleg nem különbözik a mobil változatoknál alkalmazott megoldáshoz képest, vagyis továbbra is 8 CU tömbbel rendelkező VEGA iGPU-t kapunk, azaz az asztali modelleknél sem áll majd rendelkezésre 512-nél több shader. A Picasso APU egységeknél még 10 CU-t használhattak maximális kiépítésben az iGPU-k, azaz 640 shadert lehetett munkára fogni.

Az iGPU részleg karcsúsításából fakadó teljesítménycsökkenést itt is órajel-emeléssel kompenzálja az AMD, ahogy a mobil változatoknál már láthattuk: 40% feletti órajel-növekedésre lehet számítani.

Galéria megnyitása

Az új asztali APU egységek egy lényeges ponton különbözhetnek mobil társaiktól, ez pedig nem más, mint a PCIe vezérlő. Míg a mobil verzióknál x8-os sávszélesség állt a GPU rendelkezésére, addig az asztali megoldásoknál már x16-os linket is kiszolgálhat az adott APU, ami az előző generációhoz képes is előrelépés lesz. Lényegében 20+4 PCIe sáv áll rendelkezésre, amelyek közül 16 a PEG portot, 4 a lapkakészlettel való kommunikációt, további 4 pedig az adattárolók kiszolgálását segíti.

Az extra büdzsének köszönhetően az AMD APU mellé kerülő videokártya most már nem csak x8-os, hanem x16-os sávszélességgel is működhet majd, valamint a PCIe slotok kiszolgálása sem lesz olyan limitált, mint az előző generáció esetében. Hogy ez segíthet-e a Renoir APU egységek piaci részesedésének növelésében? Az elkövetkező időszakban mindenképpen kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap