PCIe 4.0-s SSD a Rocket Lake-S processzorral szerelt rendszerben

A pletykák alapján eddig is sejthető volt, hogy a Rocket Lake-S generáció lesz az első az Intel asztali kínálatában, amelynek tagjai PCI Express 4.0-s hubbal rendelkeznek.

PCIe 4.0-s SSD a Rocket Lake-S processzorral szerelt rendszerben

A Rocket Lake-S generációval kapcsolatos információmorzsák között többször is felbukkant a PCI Express 4.0-s támogatás megléte, ám eddig még nem láttunk olyan konfigurációról szóló adatbázis-bejegyzést, amelynél a mérnöki tesztpéldány státuszú Rocket Lake-S processzorok mellé PCI Express 4.0-s eszközök kerültek. A helyzet nemrégiben változott, ugyanis a SiSoft Sandra adatbázisában felbukkant egy friss bejegyzés, amely arról árulkodik, hogy a Rocket Lake-S ES (Engineer Sample) processzor mellé egy PCI Express 4.0-s NVMe SSD is került néhány teszt erejéig.

Galéria megnyitása

Vagyis az Intel következő generációs asztali platformja végre PCI Express 4.0-s támogatásra vált, így ki lehet majd aknázni a PCI Express 4.0-s SSD kártyákban rejlő lehetőségeket az új Intel konfigurációkkal is. Ezzel gyakorlatilag a Rocket Lake-S generáció lesz az első az Intel asztali processzorok frontján, amely PCI Express 4.0-s támogatással rendelkezik. A korábbi hírek szerint már a Comet Lake-S generációnak is PCI Express 4.0-s támogatással kellett volna érkeznie, ám technikai okokból végül a PCI Express 3.0 mellett döntöttek, legalábbis az idén januári pletykák erről szóltak.

A PCI Express 4.0-s támogatás a Rocket Lake-S generáció esetében nem csak az 500-as sorozatú, hanem egyes 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok esetében is elérhető lesz, ahogy arra már a BIOStar mellett a Gigabyte is rávilágított. A Rocket Lake-S modelleknél egyébként változás áll be a PCIe sávok számában is: a szokásos x16-os kiosztás mellé, amely a videokártyák és egyéb bővítőkártyák kiszolgálását végzi, egy x4-es link is készül az M.2-es SSD kártyák számára, míg a CPU és a PCH közé x4-es helyett x8-os PCI Express 3.0-s kapcsolatot építenek, ami kétszer nagyobb sávszélességet kínál a korábbihoz képest.

Galéria megnyitása

Ez a kibővített sávszélesség a CPU és a PCH között csak az 500-as sorozatú lapkakészlettel szerelt megoldásoknál lesz elérhető. A processzor fedélzetéről tehát 16+4 darab PCI Express 4.0-s sáv lesz elérhető a különböző komponensek számára, ám az 500-as sorozatú lapkakészletek esetében marad a PCI Express 3.0-s támogatás, vagyis a PCH sajnos nem 4.0-s sávokat kínál, mint az X570-es AMD lapkakészletnél, hanem „csak” 3.0-s sávokat, ahogy eddig megszokhattuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap