A Gigabyte megerősítette: a Z490-es alaplapok a Rocket Lake-S-t is támogatják majd

Ennek értelmében már biztos, hogy a 400-as sorozatú lapkakészletek nem egy, hanem két processzor-generációt is támogatnak majd.

A Gigabyte megerősítette: a Z490-es alaplapok a Rocket Lake-S-t is támogatják majd

Az Intel 400-as sorozatú lapkakészleteivel kapcsolatban régóta kering az a pletyka, amely szerint az LGA-1200-as processzorfoglalattal ellátott termékek nem csak egy CPU generációt fogadnak majd, hanem a Comet Lake-S után érkező Rocket Lake-S-t is, amely a PCI Express 3.0-s támogatás PCI Express 4.0-ra váltja.

Éppen ezért az új alaplapoknak néhány extra alkatrészt is be kellett vetni annak érdekében, hogy a PCI Express 4.0-s szabvány követelményeit teljesíteni tudják, ez viszont nagyjából 10 dolláros drágulást eredményez. Az Intel konkrétan még nem mondta ki, hogy az új alaplapok a Rocket Lake-S dizájnt is támogatják-e, ám nemrégiben a Gigabyte egyik munkatársa egy kérdezz-felelek esemény kapcsán ezt is megerősítette, azaz a Z490-es alaplapok egészen biztosan támogatni fogják a Rocket Lake-S dizájnt. És ebből kiindulva a többi 400-as sorozatú alaplapról is jó eséllyel elmondható ez, hiszen így lenne értelme a támogatásnak.

Galéria megnyitása

A Rocket Lake-S processzorok nagy ugrást képviselnek majd a Comet Lake-S modellekhez képest, amelyek még a Skylake architektúra által kitaposott ösvényen menetelnek. A Rocket Lake-S várhatóan ugyanúgy 14 nm-es csíkszélességgel készül majd, mint a Comet Lake-S, ám a processzormagok már új architektúra köré épülhetnek (Willow Cove), valamint az iGPU-t is lecserélik, így az az Xe architektúra előnyeit élvezheti. Változás várható a processzor és a lapkakészlet közötti kapcsolatban is, ami immár DMI 3.0 x8-as csatolót használhat, valamint platform szintjén is elérhetővé válik a PCI Express 4.0-s támogatás.

A fentiek alapján a Z490-es alaplapok esetében lehetőség lesz a Rocket Lake-S sorozat használatára, illetve a PCI Express 4.0-s sávok alkalmazására is, vagyis összesen 16+4 ilyen sávot foghat munkára a rendszer. A lapkakészletek esetében egyelőre nem tisztázott, azoknál is elérhető lesz-e a PCI Express 4.0-s üzemmód, ám erre a dolgok jelenlegi állása szerint nincs túl sok esély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap