Passzív hűtésű PC 32 magos EPYC CPU-val és egy GeForce RTX 2070-essel

A különleges konfigurációt egyedi rendelésre állították össze, így néhány dolgot módosítani kellett a megszokott háznál annak érdekében, hogy a passzív hűtőteljesítmény elegendő lehessen.

Passzív hűtésű PC 32 magos EPYC CPU-val és egy GeForce RTX 2070-essel

A kínai székhellyel rendelkező Turemetal, amely főképp passzív hűtésű konfigurációk építéséhez kínál számítógépházakat, a napokban egy különleges PC-t mutatott be, ami az egyik ügyfél speciális megrendelése alapján készülhetett el. A rendhagyó asztali számítógép különlegessége az, hogy teljes egészében passzív hűtéssel rendelkezik, pedig AMD EPYC szerverprocesszort és egy GeForce RTX 2070-es videokártyát is tartalmaz. A hardverkomponenseknek a cég egyik kereskedelmi forgalomban is kapható háza ad helyet, igaz, néhány egyedi megoldást is be kellett vetni annak érdekében, hogy a szerverekbe szánt alaplap, illetve a szerverprocesszor is kellő hűtőteljesítmény mellett dolgozhasson.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az egyedi PC alapját egy Supermicro gyártmányú ATX szerveralaplap adja, amelyben egy AMD EPYC 7551-es processzor kapott helyet a maga 32 magjával és 64 száljával. A rendszerben még egy Gigabyte GeForce RTX 2070-es videokártya is helyet kért magának, így csak ennek a két komponensnek 355 W-nyi hűtőteljesítményre van szüksége – a processzor esetében 180 W-os, a videokártya esetében pedig 175 W-os TDP keret van érvényben. Az egész rendszernek a Turemetal UP10-es számítógépház adott helyet, amit passzív PC-k építésére tervezetek, igaz, ilyen komoly konfigurációt még senki sem szerelt bele.

Galéria megnyitása

Mivel a gyári hűtő „csak” 140 W-os TDP keretig fogadja a processzorokat, a videokártyánál pedig 160 W a maximálisan engedélyezett TDP, így a 300 W-os hűtőteljesítmény kevésnek bizonyult. További kihívás, hogy a speciális szerverprocesszorhoz külön rögzítő keret is kellett gyártani, valamint a meglévő hűtést is fel kellett tuningolni annak érdekében, hogy felnőhessen a feladathoz. Az egyedileg tervezett és gyártott hűtőblokk rézből készült és közel 2500 grammot nyom a mérlegen, a termelődő hőt pedig hőcsöveken keresztül vezeti el a ház oldallapjaihoz, amelyek óriási passzív hűtőradiátorként funkcionálnak.

Az egyelőre nem világos, hogy később ez a hűtőrendszer kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik-e, azaz sorozatgyártásba küldik-e. Az viszont már biztos, hogy a Turemetal termékei, amelyek egyelőre a Taobao-n keresztül rendelhetőek, később a Fully Silent PCs nevű viszonteladón keresztül az Amerikai Egyesült Államokban is megjelenhetnek, sőt, a FanlessTech szerint európai megjelenésükre sem kell már sokat várni.

Galéria megnyitása

Az egyedi hűtéssel ellátott PC esetében remekül zárult a teszt, ugyanis teljes CPU és GPU terhelés mellett 76 Celsius fokos CPU- és 88 Celsius fokos GPU hőmérsékletet sikerült elérni a 22 órán át zajló mérés során – egyik komponens sem melegedett túl, így throttlingra sem került sor, a rendszer pedig tökéletesen stabilnak bizonyult a 24 Celsius fokos szobában. A tápegység a teszt során egyébként még a házon kívül foglalt helyet, de később házon belülre kerül majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap