Pascal alapú Quadro videokártyákat mutatott be az Nvidia

Az új Quadro sorozatú professzionális videokártyák mellett néhány szoftveres frissítésre is sor kerül az elkövetkező időszakban.

Pascal alapú Quadro videokártyákat mutatott be az Nvidia

Az AMD-hez hasonlóan az Nvidia is bejelentett néhány új terméket a SIGGRAPH alkalmával, valamint új technológiákról is lerántotta a leplet, igaz, a zöldek térfeléről olyan különlegesség még nem érkezett, mint amilyen a Radeon Pro SSG.

Pascal alapú Quadro videokártyák érkeznek

Az Nvidia professzionális piacra szánt újdonságai a Quadro sorozatot erősítik és a Maxwell alapú Quadro M5000, illetve Quadro M6000 helyére érkeznek, méghozzá Quadro P5000 és Quadro P6000 névvel. Előbbi a GP104-es GPU-ban rejlő lehetőségeket kamatoztatja, míg utóbbi már a frissen bejelentett GP102-re támaszkodik, ami eddig csak az érkező Titan X fedélzetén volt jelen.

Nvidia Quadro P5000 és Quadro P6000

A jobb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk az új és a régi modellek legfontosabb tulajdonságait.

Fájó pont, hogy az új videokártyák dupla pontosságú számítási teljesítménye elég szerény, ugyanis az FP64 értéke az FP32 egy harmincketted részét teszi ki, csak úgy, ahogy a GeForce sorozat tagjainál is. Jó hír viszont, hogy a friss Quadro videokártyák már kiaknázhatják a Pascal új megjelenítő vezérlőjét, azaz négy darab DisplayPort 1.4-es videó kimenettel rendelkezhetnek. Ezeken a kimeneteken keresztül már nem négy darab 4k60p-s, hanem 4 darab 5k60p-s monitor meghajtására van mód, de akár 4k120p-s vagy 8k-s támogatás is igénybe vehető, ha éppen arra van szükség.

Nvidia Quadro P5000 és Quadro P6000

Ha a fent említett megjelenítő mennyiség éppen kevés lenne, akkor jó szolgálatot tehet a frissen bejelentett Quadro Sync 2 bővítőkártya, ami több videokártyához és több monitorhoz kínál időzítés-szinkronizációt. Az első generációs modellhez képest négy helyett már nyolc videokártya kezelésére van mód, ezek pedig egyenként maximum négy megjelenítőt hajthatnak meg, vagyis összesen 32 kijelzőből álló videófalak létrehozásának sincs semmi akadálya.

Az új videokártyák, illetve az új szinkronizációs modul esetében vannak még homályos területek, de ez nem is véletlen, hiszen az újdonságok majd csak októbertől lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A korábbi árazás alapján a Quadro P6000 ára 5000 dollár környékén, a Quadro P5000-é pedig 2000 dollár környékén helyezkedhet el.

Fejlődnek a szoftverek is

A Pascal alapú Quadro modellek számos újítást hoznak az Nvidia fejlesztői környezeteibe. Az Iray alapú renderelő bővítmény komoly fejlesztésen esik át, és a fejlesztések egy része a VR szegmenset, azaz a virtuális valóság területét érinti. Az Iray újításaival lehetőség lesz VR gömbpanorámák készítésére, amelyek többféle eszközön is megjelenhetnek. Fontos újítást kap a nyolc darab Tesla P100-as gyorsítókártyával ellátott DGX-1-es szerver is, ugyanis elérhető lesz rajta az Iray, illetve a szoftveres fejlesztőkörnyezetbe is mélyebben integrálják.

Ugyanez vonatkozik az OptiX ray tracing motorra is, ami szintén kiegészül DGX-1 támogatással: az újítás az OptiX 4.0-s kiadásától kezdve lesz elérhető, ami a héten jelenik meg, és NVLink támogatást is kap. NVLink fronton fontos megjegyezni, hogy a DGX-1 nyolc darab videokártyáját két négyes fürtben lehet majd használni, ugyanis a szoftver maximum 4 GPU-ból álló fürtök kezelésére képes. Ennek oka egyebek mellett az is lehet, hogy az OptiX nem skálázódik jól négynél több GPU-ból álló rendszereken.

A Maya mental ray támogatása is komoly átalakulás előtt áll, ugyanis az Autodesk által biztosított ray tracert lecserélik az Nvidia által fejlesztett megoldásra, ami gyakrabban frissül majd, illetve gyakrabban bővül új szolgáltatásokkal is, mint korábban. Ez a plugin várhatóan szeptemberben lesz elérhető, extraként pedig a Gl-Next támogatást is bevezeti, ami egy új, globális megvilágítást kezelő motor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward