Országszintű cenzúra a Twitteren

A Twitter múlt heti bejelentése szerint mostantól lehetséges lesz egyes tweet-ek elrejtése bizonyos országok felhasználóinak hírfolyamából, míg ezek más országok lakói számára láthatók maradnak. 

Országszintű cenzúra a Twitteren

A Twitter múlt heti bejelentése szerint mostantól lehetséges lesz egyes tweet-ek elrejtése bizonyos országok felhasználóinak hírfolyamából, míg ezek más országok lakói számára láthatók maradnak ‒ vagyis a San Francisco-i székhelyű cégóriás engedve a kormányok nyomásának országszintű cenzúrát vezet be.

Az elmúlt évek során számos kormányellenes megmozdulás szerveződött a mikroblog-oldalon. Ennek eredményeként Kína blokkolta a Twittert, és így tett Egyiptom is a tavaly januári tüntetések alatt, amelyek végül véget vetettek Hoszni Mubarak elnök uralmának. A Twitter vezetői büszkék voltak arra, hogy az oldal ilyen nagy szerepet töltött be az Arab Tavasz eseményei során, valamint hogy hozzájárulhattak más országokban zajló hasonló szerveződések létrejöttéhez, illetve lehetővé tehették az elnyomó rezsimek alatt az országon belüli és azon kívülre irányuló kommunikációt. Most azonban úgy tűnik, hogy behódolnak a helyi kormányzatok nyomásának.

A blokkolt tweet-ek helyén a felhasználók egy szürke sávot fognak látni, amely szerint egy azonosított felhasználótól érkezett üzenet visszatartásra került. A cég nyilvánosságra fogja hozni a cenzúrakérelmeket.

„Ahogy egyre terjeszkedünk nemzetközileg, olyan országokba is eljutunk, ahol más felfogások uralkodnak a szólásszabadság határairól. Ezek némelyike annyira eltér az általunk vallott elvektől, hogy képtelenség megegyezésre jutni. Mások hozzánk hasonlóan gondolkodnak, de történelmi vagy kulturális okokból tiltás alá helyeznek bizonyos tartalmakat: ezért például Franciaországban és Németországban blokkoljuk a nácikat támogató hozzászólásokat” ‒ írják a Twitter képviselői a cég blogján.

A változást vegyes érzelmekkel fogadták a szakértők. Egyrészt a Twitter behódolni látszik a helyi erőknek, amelyek megdöntésében a közelmúltban oly nagy szerepet játszott, így fennáll annak a veszélye, hogy a jövő „forradalmárainak” már nem áll rendelkezésükre ez az eszköz. Másrészt a cég ígérete szerint a cenzúrakérelmeket nyilvánosságra hozza a Chilling Effects weboldalon, átláthatóbbá téve az ilyen kérelmekkel élő kormányok, szervezetek szándékait. Pozitív dolognak tartják, hogy a Twitter értesíti a felhasználókat a blokkolt üzenet létezéséről, szemben például a Facebookkal, amely nyom nélkül törli az adott információt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward