Óriási mennyiségű vizet rejthet a földköpeny

A földi vízkészlet fele a köpeny mélyén rejtőzhet egy nemrég megjelent tanulmány bizonyítékai szerint.

Óriási mennyiségű vizet rejthet a földköpeny

Az Albertai Egyetem kutatói azt állítják, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy 500 kilométerre a felszín alatt hatalmas víztömegek léteznek. Maga a bizonyíték a felfedezés jelentőségéhez képest meglehetősen aprócska: mindössze néhány mikrogramm vízről van szó, amely egy ásványba zárva bukkant felszínre. Graham Pearson vezető kutató elmondása szerint azonban ennyi is elég annak meggyőző igazolásához, hogy a felső és az alsó földköpeny közti, úgynevezett átmeneti régióban rengeteg víz rejtőzik, amelynek összmennyisége elérheti a felszíni vízkészletekét is.

A ringwoodit nevű ásvány Ted Ringwood után kapta a nevét, aki igazolta, hogy az olivin − (Mg,Fe)2SiO4 – magas nyomáson a megszokottól eltérő kristályszerkezetet vehet fel. Ringwooditot először meteoritokban azonosítottak, a kutatók azonban régóta úgy vélik, hogy 520−660 kilométeres mélységben az egyik leggyakoribb ásvány lehet. Laborkísérletek során kiderült, hogy az anyag 2,6 százalékban vizet is tartalmazhat, azt azonban senki sem tudta, hogy természetes körülmények között valójában mennyit vesz fel a folyadékból, és egyáltalán: mennyi víz veszi körül.

Pearson kutatócsoportja egy brazíliai folyóágyban talált rá az első földi ringwooditra 2008-ban. A régió nagyon gazdag különféle gyémántokban, amelyek nagy mélységekből kerültek felszínre. Amikor a ringwoodit 520 kilométeres mélységből emelkedni kezd, normál körülmények közt szerkezete is megváltozik, és már olivinként bukkan elő a mélyből. Amennyiben azonban gyémántba ágyazódik, megtartja eredeti struktúráját.

A szakértők szerencsés módon egy pontosan ilyen ásványdarabra akadtak rá: egy barna gyémánt belsejében egy 0,04 milliméteres ringwooditra bukkantak. A felfedezést több éves laboratóriumi vizsgálatsorozat követte, amelynek során sikerült kideríteni, hogy az ásvány 1,5 tömegszázalékban tartalmaz vizet.

A Föld mélyével kapcsolatban rengeteg különböző elmélet létezik. A szakterület egyik kulcskérdése, hogy a köpeny nagyrészt száraz-e, vagy inkább vízben gazdag. A ringwoodit víztartalma egyértelműen jelzi, hogy formálódásának helyén akad nedvesség, Pearson és kollégái szerint nem is csekély mennyiségben. Mások ugyanakkor óvatosságra intenek a felfedezéssel kapcsolatban. Norm Sleep, a Stanford kutatója szerint egy ilyen aprócska mintából hiba lenne általános érvényű következtetéseket levonni az átmeneti zóna egészére vonatkozóan.

Pearson elmondása szerint ugyanakkor az eredmény megerősíti azt a feltételezést, miszerint a mai tengerek és óceánok vize jelentős részben a földkéreg alól származhat, és óriási vulkánkitörések során kerülhetett a felszínre a bolygó kialakulásának első szakaszában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward