Óriási előrelépést hoznak az Nvidia Ampere alapú GeForce videokártyái

Bemutatták a GeForce RTX 3000-es sorozat első három tagját és megérkeztek a hivatalos specifikációk is, így most már szinte mindent tudhatunk a termékekkel kapcsolatban. Az első független tesztekre még várni kell.

Óriási előrelépést hoznak az Nvidia Ampere alapú GeForce videokártyái

Az Nvidia a korábbi bejelentésnek megfelelően megtartotta GeForce tematikájú virtuális showját, ami igazából elég érdekesre sikeredett és az új kártyák kapcsán is bőven tartogat jó híreket, már ami az árazást és a teljesítményt illeti. A kínálat igazából nagyon ütősre sikeredett, így kíváncsian várjuk, mivel rukkol elő az AMD az elkövetkező időszakban – és egyúttal drukkolunk is nekik, hogy megtörjék az Nvidia menetelését, amelynek köszönhetően már 80%-on áll a zöldek részesedése a videokártya-piacon.

Galéria megnyitása

GeForce RTX 3080 – Kétszer nagyobb teljesítmény, ugyanannyiért, mint amennyibe az RTX 2080 került

Az Ampere architektúra, ami a GeForce RTX család második generációjának lelke lesz, igen komoly újításokat tesz le az asztalra, gyakorlatilag minden téren. A Turing architektúrához képest közel kétszer jobb teljesítmény/fogyasztás arányt képvisel az Ampere – itt az Nvidia a GeForce RTX 2080 és a GeForce RTX 3080 közötti különbségeket próbálta szemléltetni, ugyanis a GeForce RTX 3080 lesz az új zászlóshajó a kínálatban.

Ez a videokártya 28 milliárd tranzisztorral ellátott GPU-t használhat, ami a Samsung speciális, 8N gyártástechnológiájával készül. Az új kártya összesen 10 GB-nyi Micron gyártmányú GDDR6X fedélzeti memóriával rendelkezik, ami 19 GHz-es effektív órajelen ketyeg és 760 GB/s-os memória-sávszélességet kínál, hála a 320-bites memória-adatsínnek.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3080 a GeForce RTX 2080-hoz képest 89 helyett 238 Tensor TFLOP/s teljesítményt mutathat fel, hála a harmadik generációs Tensor magoknak, amelyek a DLSS funkcióért is felelnek. A második generációs RT magok esetében 34 helyett 58 TFLOP/s-os teljesítménnyel számolhatunk, valamint itt már a grafikai számítások és az RT számítások, valamint az általános számítások és az RT számítások is egyidejűleg folyhatnak.

Az Ampere esetében egyébként egy órajel alatt két shader számítás fut le, míg a Turing esetében csak egy. A shader teljesítmény lényegében a 11 TFLOP/s-os szintről 30 TFLOP/s-ra ugrott a 2080-hoz képest a 3080 esetében – ez alatt az egyszeres pontosságú, azaz FP32-es elméleti maximális számítási teljesítményt kell érteni

Galéria megnyitása

Az új modellekhez jár majd egy RTX-IO nevű funkció, amelynek köszönhetően a játékokhoz tartozó tömörített állományokat nem a processzornak kell kitömörítenie, amihez esetenként akár 24 magra is szükség lehet, ha a PCI Express 4.0-s SSD kártyákban rejlő lehetőségeket is ki szeretnénk aknázni, hanem a GPU végzi majd el ezt a feladatot, méghozzá minimális processzorterhelés mellett.

Ehhez a funkcióhoz Microsoft DirectStorage API támogatás is társul, így alkot kerek egészet az ökoszisztéma – gyakorlatilag az SSD-ről rögtön a GPU memóriájába kerülnek a tartalmak, amelyeket a GPU tömörít ki, így a technológia processzorterhelése nagyjából 0,5 magnyi lesz. Ez a technológia az új XboX játékkonzol kapcsán már felbukkant, írtunk is róla néhány hónapja.

Érdekesség, hogy az Nvidia előadásában ezen a ponton 7 GB/s-os adatátviteli sávszélességről esett szó az SSD-k terén, amire egyelőre csak a hivatalos bejelentés előtt álló Samsung 980 Pro tud teljesíteni, gyakorlatilag ehhez a sávszélességhez kéne 24 CPU mag, ha a kitömörítést a processzor végezné. A Samsung 980 Pro egyébként rövidesen megérkezhet, éppen nemrégiben írtunk róla.

Galéria megnyitása

A masszív GPU mellé igen komoly hűtés és tápellátás is szükségeltetik, így egy két slotnyi helyet igénylő, kétventilátoros felépítéssel rendelkező hűtőt fejlesztettek ki, amit a pletykák alkalmával már többször megcsodálhattunk, sőt, legutóbb az Nvidia hivatalos videójában is feltűnt az új hűtés.

Ennek lényege, hogy a hátsó ventilátor a ház aljáról szívja a friss levegőt és felfelé, a ház teteje felé fújja a meleget; az első ventilátor ehhez képest szintén a ház aljáról szerzi be a friss levegőt, de már a hátlap felé fújja ki a meleget.

Galéria megnyitása

A hűtés 55%-kal több levegőt tud megmozgatni, akár háromszor halkabb és 30%-kal hatékonyabb is, mint a Turing sorozat gyári hűtése – az RTX 3080 esetében ez 90 W-tal magasabb hűtőteljesítményt jelent, a GPU pedig 20 Celsius fokkal hűvösebb lesz, mint a Turing esetében volt. A GPU egy kompakt, a korábbi zászlóshajóéhoz képest 50%-kal kisebb nyomtatott áramköri lapon foglal helyet, ahol 18 fázisú tápellátással gazdálkodhat.

A PCI Express 4.0-s csatolón kívül természetesen a HDMI 2.1 videó kimenet sem maradt ki a kínálatból. A stabil tápellátásról két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóval gondoskodhatunk. A 12-tűs tápellátásról érdekes módon nem esett szó, az viszont megerősítést nyert, hogy a TDP keret 320 W lesz – ez elég nagy növekedés a GeForce RTX 2080-nál megszokott 215 W-hoz képest. Érdekesség, hogy a hivatalos Nvidia fotókon már mindhárom Founders Edition kártyán 12-tűs tápcsatlakozó szerepel, még az RTX 3080-on is.

Galéria megnyitása

A legérdekesebb talán maga az árazás, ami nagyon jól hangzik. A GeForce RTX 3080 a hivatalos bejelentés alapján ugyanúgy 699 dollárba kerül majd, mint a GeForce RTX 2080, közben pedig a GeForce 2080 Ti-hez képest is érezhetően gyorsabb lesz, elődjét viszont akár kétszeresen is felülmúlhatja.

Az új videokártya várhatóan szeptember 17-én debütál, ezen a napon jelennek meg az első független tesztek, de előzetes eredmények már azért most is vannak, hála az EuroGamer-nek, illetve InGen kolléga tippjének. Ha a 2x-es gyorsulás a tesztek alapján éppen nincs is meg, a +70-80% azért nem hangzik rosszul, ha ugyanazon az áron kapjuk. Magyarországon a GeForce RTX 3080 induló ára 270 990 forint lesz.

Jön a GeForce RTX 3070 is

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3070 az Nvidia ígérete szerint a 1200 dolláros GeForce RTX 2080 Ti-nél is gyorsabb lesz, viszont csak 499 dollárba kerül majd. A GPU shader teljesítménye 20 TFLOP/s lesz, míg az RT magok 40 TFLOP/s-os, a Tensor magok pedig 163 TFLOP/s-os teljesítményt nyújtanak. CUDA magokból rengeteget, 5888-at rejt a GPU, GDDR6-os fedélzeti memóriából 8 GB-nyit kapunk. Mivel a TDP keret itt már csak 220 W lesz, a stabil tápellátást egyetlen nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül lehet megvalósítani – a Founders Edition itt is 12-tűs tápcsatlakozót kap.

Az egyelőre nem világos, hogy a GA104 GPU pontosan mennyi tranzisztorból épül fel – 28 milliárdnál mindenképpen kevesebből, a kérdés csak az, pontosan mennyiből. Az aktuális információk alapján ez a videokártya valamikor októberben teszi tiszteletét a piacon, a termék legfontosabb tulajdonságairól a lenti táblázat ad képet. Ez a videokártya hazánkban egyébként 194 990 forintos áron debütál.

A végére hagyták az igazán nagy durranást, a GeForce RTX 3090-et

Galéria megnyitása

Az Nvidia abszolút csúcskategóriás videokártyája már 36 Shader TFLOP/s-os teljesítményt kínál (egyszeres pontosságú számítási teljesítmény, FP32), de RT és Tensor teljesítmény terén is gyorsabb lesz a GeForce RTX 3080-nál: előbbi esetben 69 TFLOP/s, utóbbiban pedig 285 TFLOP/s-os teljesítményre van kilátás.

A GPU mellé 24 GB-nyi DDR6X fedélzeti memória társul, ami 384-bites adatsínre kapcsolódhat, mag a GPU pedig egészen biztosan 10496 CUDA magot kaphat, ami félelmetesen komoly növekedés az előző generációhoz képest, ahogy azt a lenti táblázat is szemlélteti.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX Titan helyére érkező csúcskártya a világ első olyan videokártyája lesz, amely már 8K-s játékra is lehetőséget ad, ezzel együtt pedig a HDMI 2.1-es videó kimenetről és az AV1-es tartalmak dekódolásáról sem kell lemondani.

8K alatt egyébként 30 FPS-es teljesítmény elérésére lesz képes a rendszer, ami nem hangzik rosszul, főleg úgy, hogy mellette az RTX is segíthet az élethűbb vizuális élmény megteremtésében. A DLSS ebben az esetben fontos szerephez jut, ugyanis az említett 30 FPS-es szintet jelentősen megdobhatja egyes játékok alatt – persze olyan címek is lesznek, amelyeknél akár a 60 FPS is összejöhet 8K felbontás mellett, DLSS nélkül. Ezzel kapcsolatban majd az első tesztek kínálnak további információt. Az új videokártya két darab 8-tűs PCI Express tápcsatlakozót igényel, amit a Founders Edition modelleknél 12-tűs tápcsatlakozó helyettesít, de ehhez lesz majd átalakító kábel.

Galéria megnyitása

Ez a modell a tervek szerint egy héttel a GeForce RTX 3080 után, szeptember 24-én jelenik meg, ára 1499 dollár lesz, Magyarországon pedig 580 990 forintos alapáron jelenik meg. Aki szeretné megtekinteni az Nvidia teljes szeptember elsejei előadását, az alábbiakban megteheti. A videokártyákról és az architektúráról szóló részhez 15 perc 45 másodpercig kell tekerni a videót.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap