Shop menü

ÓRÁKON KERESZTÜL OSZTOTT ELON MUSK KRIPTOADOMÁNYOKAT ÉLŐ KÖZVETÍTÉSBEN

A kiválóan megkompontált akció híre hozzánk is eljutott, a YouTube-on követhettük, ahogy rengeteg embernek igyekszik gazdagodási lehetőséget nyújtani Musk.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Órákon keresztül osztott Elon Musk kriptoadományokat élő közvetítésben

Az önzetlen filantróp Elon Musk, aki jelenleg is éppen a világ leggazdagabb embereként van számontartva Jeff Bezos előtt, és nemrégiben hozzájutott hozzá a mesés, közel 60 milliárd dollár értékű bércsomagjához, most adakozni kezdett. Legalábbis ezt akarták elhitetni csalók, akik egy elképesztően nagyszabású visszaélést hajtottak végre.

A kriptovalutákat előszeretettel használják különböző visszaélésekre bűnelkövetők, és ugyanez a helyzet mostanra a mesterséges intelligenciával is. Ezúttal pedig arról számolhatunk be, hogy „lelkes” elkövetők nem volt restek ezt a két dolgot összehozni, és még Elon Muskot is bevetették, mint Jolly Jokert, hogy tényleg biztosra menjenek.

YouTube élő eseményt indítottak, amit részben mesterséges intelligenciával alkottak meg, és azt a látszatot próbálták elérni, hogy Elon Musk osztogatja a Bitcoint, az Ethereum és/vagy a Dogecoint.

Hosszú órákon keresztül ment az élő bejelentkezés, melyben valójában egy mesterséges intelligenciát is bevetve létrehozott hamis videót játszottak le az embereknek folyamatosan ismétlődve. A képernyőre egy QR kódot pakoltak, és mindenkit arra buzdítottak, ahogy azt használva jelentkezzenek az ingyen osztott kriptocsomagokért, ajándékokért. Az ígéret az volt egészen pontosan, hogy küldeni kellett az üzletembernek egy összeget, és a rendszer automatikusan vissza is juttatta annak a dupláját. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a végtelen meggazdagodás kulcsa, hiszen miért is ne küldené el az egyre nagyobb összegeket újra meg újra?

Természetesen az egész előadás teljes egészében átverés volt, és nem lehet azt tudni, hogy vajon mennyi olyan ember volt, aki esetleg bedőlhetett ennek. Aki azt gondolja, hogy túl sok felhasználót úgysem lehet ezzel elérni, az hatalmasat téved. Az elkövetők nagyon kifinomult visszaélést hajtottak végre, teljesen igyekeztek a Tesla felhasználói fiókját lemásolni, és igazából több ilyen profilt is létrehoztak, és nem egy csatornán ment ez az „élő közvetítés”.

Galéria megnyitása

Az Engadget arról számolt be, hogy mikor ők látták, akkor egy ponton több mint 30 ezer élő követője volt az eseménynek. Nekünk is beadta a YouTube ugyanezt az élőt, mert az algoritmus olyan, hogy az élőket különösen nagy hatékonysággal igyekszik terjeszteni. Mikor mi észrevettük a különös „bejelentkezést”, akkor éppen 19 ezer nézője volt a csatornának. Csakhogy igazából mi nem azon a csatornán láttuk a bejelentkezést, mint amire az Engadget rámutatott. Tehát valójában sokkal nagyobb közönséget sikerülhetett elérnie az akcióval az elkövetőknek.

Mostanra a YouTube törölte a videókat, de nagyon hosszú időn keresztül mentek ezek teljesen zavartalanul.  Arról nincs információnk, hogy a visszaélésnek mennyi áldozata lehet, de abban egészen biztosak lehetünk, hogy vannak olyanok, akik ebbe sikeresen belebuktak. Ráadásul szó nincs arról, hogy ez a mostani egyedi eset lenne. Rendszeresen vannak kisebb-nagyobb próbálkozások, Elon Muskkal pedig különösen sok esetben próbálnak visszaéléseket elkövetni.

Az utóbbi időben volt már példa arra, hogy a Starship kilövési kísérletekkel együtt igyekeztek több mint 35 csatornán a mostanihoz hasonló csalást elkövetni. Előtte pedig az április napfogyatkozásnál is volt hasonló próbálkozás. Ezekkel mindig résen kell lenni, Elon Musk senkinek nem osztogat óriási összegeket élő bejelentkezésekben, és főleg nem használ olyan sémát, amiben előtte a felhasználóknak kell pénzt küldeni, hogy a kétszeresét kapják vissza.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére