Opera Max - adattömörítés nem csak böngészőben

Az Opera legújabb fejlesztése más alkalamzások adatforgalmát is lentebb szorítaná.

Opera Max - adattömörítés nem csak böngészőben

Az Opera neve mostanra összeforrt a böngészési adatok tömörítésével, hiszen a vállalat hosszú évek óta csökkenti a hálózati adatforgalmat tömörítéssel, ami a sebességre is jó hatással van. Legyen szó csak egy alap featurephone-ról, vagy a legmodernebb asztali számítógépről, az Opera böngészője mindenhol ott van, és mindenhol lehetőséget nyújt arra, hogy tömörített adatcsomagokkal dolgozzunk.

Most azonban a norvég vállalat egy újabb hatalmas lépést tenne ezen a területen. Bemutatták az Opera Max elnevezéssel illetett fejlesztésüket, ami nemcsak a vállalat böngészőjének segít már a hálózati kommunikációban, hanem minden szoftvernek az okostelefonon.

Az Opera Maxot csak egyszerűen telepíteni kell az okostelefonra a Google Play Store rendszeréből – mint bármilyen más programot –, és máris munkához lát a színfalak mögött az új szolgáltatás. Az applikáció önállóan konfigurál egy VPN (Virtual Private Network) szervert az eszközön, és innentől kezdve ezen keresztül közlekednek majd a különböző adatok a telefonra az internetről, illetve fordítva is. Természetesen így nem közvetlenül kapcsolódik majd a masina az adott szolgáltatáshoz, hanem az Opera szerverein keresztül történik majd minden. A küldött és a fogadott adatok is egyaránt tömörítésen fognak átesni egyik-másik oldalon.

Végeredményben ennek köszönhetően nemcsak, hogy kevesebb adatforgalmat fogunk generálni a szolgáltatónk felé, hanem gyorsabb is lehet a kommunikáció, amennyiben nem áll rendelkezésünkre megfelelő sávszélesség. Elsősorban tehát mobilinternet mellett lesz érdemes használatba venni az Opera Maxot, mert egyébként nem lesz túl nagy előnye. (Stabil LTE és több tíz Mbps-os Wi-Fi kapcsolat mellett akár lassíthat is az eljárás az Opera korábbi megoldásainál szerzett tapasztalatok alapján.) A norvégok újdonsága azokkal a programokkal fog összedolgozni, ami a HTTP protokollt használja, így a privát adatainkat nem kell féltenünk attól, hogy véletlenül egy távoli szerveren tárolásra kerülnek. A titkosított HTTPS protokollal kommunikáló appok nem fogják használni az Opera Max adottságait.

Az Opera mérnökei már elkészültek az Opera Maxszal, de egyelőre még nem publikusan felhasználható az alkalmazás. Jelenleg a béta tesztelés folyik, és ehhez az Egyesült Államokból várják az érdeklődő szellemű jelentkezőket. Remélhetőleg minél hamarabb elindul a szolgáltatás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward