Online átverés terjed hazánkban a koronavírus kapcsán

Online átverés terjed hazánkban a koronavírus kapcsán

Az elmúlt napok intézkedései nyomán egyre több ember marad otthon a munkanapokon is, és sokan döntenek úgy, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket az interneten keresztül rendelik meg. Arra pedig nem kellett sokáig várni, hogy az online csalók is felismerjék ezt, és kihasználják az embereknek a jóhiszeműségét.

A csalókampány keretében az ESET szakemberei nemcsak Magyarországon, hanem más területeken is észlelték, hogy az embereket arcmaszkok eladásával próbálják csőbe húzni internetes bűnözők. Hamis webáruházakat hoztak létre védőfelszerelések forgalmazásának céljával, és kéretlen leveleket küldenek az átverést kitervelők a gyanútlan felhasználóknak.

Az ESET beszámolója szerint Magyarország mellett korábban már Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelték ugyanezt az átverési módszert. A kiberbűnözők személyes adatokat próbálnak elsősorban megszerezni, neveket, e-mail címeket, telefonszámokat, és valódi címeket gyűjtenek. De persze a felhasználók pénzére is utaznak, adott esetben.

Galéria megnyitása

Az ilyen csalások nem újak, a krízishelyzeteket nagyon sokszor próbálják meg bűnözők a saját javukra fordítani. Ezen körülmények között az emberek kevésbé figyelmesek, és könnyebben elhiszik, amit látnak, mert azt remélik, hogy ilyen körülmények között senki nem azon dolgozik, hogy becsapja az embertársát. Az új koronavírus-járvány remek táptalaj az átverések számára.

Az ESET által példaként hozott honlap már nem működik, mostanra elérhetetlenné vált, de az olyan lapokkal mindenképpen érdemes vigyázni, ahol egészségügyi termékek értékesítése folyik látszólag, de az oldal nem használja a HTTPS sémát. A böngészők egy része az ilyen lapokon már eleve képes figyelmeztetni a felhasználókat a lehetséges veszélyhelyzetre. Közleményében az ESET egy brit esetet is példaként hoz, melynek keretében hasonló csalással legalább 300 millió forintnak megfelelő károkat okoztak kiberbűnözők a megszerzett adatokon felül.

A szakemberek szerint megfelelő körültekintés mellett hamar ki lehet szúrni a hamis webáruházakat, és néhány extra jó tanáccsal is szolgált az ESET a mostani eset miatt. Érdemes mindig naprakész, friss eszközöket használni az operációs rendszer, a védelmi szoftver, és a böngésző szempontjából is. Nem ajánlott nyílt Wi-Fi hálózatokra csatlakozni, de a védelemről gondoskodó megoldásokat viszont akár halmozni is lehet. És a legfontosabb dolog, hogy lehetőség szerint megbízható forrásból, ismert webshopokból vásároljon az ember.

Mindig figyelni kell arra, hogy HTTPS oldalon történjen a vásárlás, a kártyaadatokat pedig hiába szeretné a legtöbb rendszer elmenteni, ez nem tanácsos. Az előre fizetést érdemes egyébként is kerülni, ha gyanús az oldal, és ha mégis tranzakcióval egyenlíti ki a számláját az ember, akkor javallott különösen körültekintőnek lenni. Ha valami nem stimmel, jelezni kell a bank felé, hogy minél előbb megtörténjenek a szükséges lépések.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap