OmniVision: Új képérzékelő telefonokba és akciókamerákba

A PureCel Plus-S technológiás szenzor rugalmas lesz a felhasználási területeket figyelembe véve, és minden megvan benne ahhoz, hogy sikeres legyen.

OmniVision: Új képérzékelő telefonokba és akciókamerákba

Az okostelefonokba és egyéb kompakt készülékekbe szánt kameraszenzorok piacán nem könnyű az élet a Sony vetélytársai számára, de sem a Samsung, sem pedig az OmniVision nem lankad, és folyamatosan új fejlesztésekkel örvendeztetik meg a partnereiket, illetve próbálják megszorongatni a Sonyt. A Samsung néhány napja rántotta le a leplet az új BRITECELL érzékelőjéről, most pedig már az OmniVision újdonságával ismerkedhetünk meg közelebbről.

Az OV16860 azonosítóval illetett képszenzor legfontosabb jellemzője, hogy a PureCel Plus-S technológiát alkalmazza. Ennek az eljárásnak köszönhetően az érzékelő sokkal jobban fog teljesíteni szerényebb fényviszonyok mellett, mint az elődei. A mobilokba szánt képszenzoroknál szinte mindenki hasonló fejlesztésekkel próbálkozik, így az OmniVision húzása sem számít meglepetésnek. A PureCel Plus-S hátteréről a vállalat nem árult el semmi érdemi részletet, szóval csak azt tudjuk, hogy mely területekre van jó hatással. Ennek köszönhetően jobb a fényérzékenység pixeli szinten és alacsonyabb a pixeláthallás, amelyből fakadóan kisebb a színáthallás és a színzaj, így drámaian növekedhet a színhűség kevés fény mellett. Az OV16860 16 megapixeles felbontású és 1/2,4 hüvelykes a fizikai mérete, ezáltal 1,3 mikronos képpontokról beszélhetünk. Minél nagyobbak az egyes pixelek a szenzoron, annál jobb képminőségre van kilátás már a különböző képjavításra szolgáló technológiák nélkül is. Tehát ha az OmniVision megfelelő körítésről is gondoskodik, akkor az OV16860 überelheti a Samsung és az LG által alkalmazott csúcskamerákat is (ezek 1,12 mikronosak 1/2,6 colon), amelyek jelenleg etalonnak számítanak.

Az újdonság minden olyan technológiát felvonultat, ami kötelező jellegű mostanában ahhoz, hogy egy képérzékelő a felsőkategóriában érvényesülni tudjon. Van HDR támogatás, ami minden bizonnyal pontosabb és jobb magas dinamikatartományú fotók készítésére lesz alkalmas, mint az OmniVision eddigi megoldásai. A fókuszpont megtalálása a másodperc tört része alatt meglesz, és arra sem lehet majd panasz, hogy nem a megfelelő tárgy kerül az élességbe, mindez pedig annak köszönhető, hogy fáziseltérésen alapuló eljárással (PDAF) dolgozik az OV16860, mint a legtöbb versenytársa, de említhetném itt akár a csúcskategóriás DSLR fényképezőket is.

Mivel az OmniVision tervei között az az opció is szerepel, hogy akciókamerákat lássanak el az újdonsággal, így a videózás is fontos szempont volt a fejlesztés során. Az OV16860 nemcsak, hogy támogatja a 4K felbontást a mozgóképek esetén, hanem 60 képkockás sebesség elérését is lehetővé teszi ekkora pixelrengeteg mellett. Sőt mi több, ha megfelelően erős környezetbe kerül, akkor akár arra is lehetőséget biztosít, hogy 45 FPS-es sebességgel rögzítsen képet, miközben a teljes, 16 MPixeles felbontását kihasználja. Természetesen lassított felvételeket is lehet készíteni az OmniVision új reménységével, és ilyen téren sem akármilyen képminőséggel szolgál, már 1080p mellett tudja a 120 képkockás sebességet (hála a D-PHY és C-PHY interfészeknek), arról viszont nem szólt a fáma, hogy ennél gyorsabb fokozatra is kapcsolhat-e, ha tovább mérséklődik a felbontás. Széles látószögű környezetben is jól vizsgázik majd, ami megint csak azért fontos, hogy az akciókamerákkal is bevetésre küldhető legyen.

A fejlesztések során a vállalat olyan dolgokra is odafigyelt, mint a fogyasztás, vagy a fizikai méret. Az OV16860 40 százalékkal kevesebb energiát „éget el”, mint az elődje, az OV16825, ami annak köszönhető leginkább, hogy alacsonyabb feszültség mellett üzemel. Az újdonság mindössze egy voltot igényel. Az érzékelő egy négyzetes alapterületű, 10,5 x 10,5 milliméteres méretű modulba illeszkedik, ami 5,8 mm-re emelkedik ki a síkból.

Ha minden a tervek szerint halad, az OmniVision OV16860 még az év vége előtt tömeggyártásba kerül, az első mintákat pedig mostanra már meg is kapták azok a partnerek, akik az érzékelő iránt érdeklődnek. Az OmniVision jövőképe alapján ez az újdonság 2016-ban debütál az okostelefonok fedélzetén, később pedig akciókamerákkal is bizonyíthat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward