Shop menü

OKOSÓRÁS MÉRCÉVEL BRUTÁLIS LETT AZ ÚJ GALAXY WATCH MODELLEKBE TERVEZETT LAPKA

Ultramodern gyártással érkezett a Samsung friss fejlesztése, és már Cortex-A78 magot is találunk benne, hatalmas lépést tesz előre, de az üzemidőre ez aligha lesz jó hatással.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Okosórás mércével brutális lett az új Galaxy Watch modellekbe tervezett lapka

Hosszú évek óta fejleszt a Samsung olyan rendszerchipeket, amik okosórákba kerültek, és ezek folyamatosan egyre nagyobb teljesítményt nyújtottak. Ez teljesen természetes igazából, és számítani lehetett arra, hogy az idei év is gyorsulást hoz majd, de így is hatalmas meglepetés lett, amit a cég bejelentett.

Exynos W1000 néven került bemutatásra az újdonság, és már a Samsung SF3 gyártási eljárással készül, ami a cég 3 nm-es (GAA) csíkszélességét takarja, és alkalmazza a FO-PLP (Fan-Out Panel Level Packaging) technológiát is. Ennek köszönhetően lesz a kis méret mellett jobb a hőleadása, ez a lapka ugyanis sokkal hajlamosabb lehet a melegedésre a felmenőinél.

Az elmúlt években kétmagos rendszerchipeket tervezett a Samsung, az Exynos W1000 azonban ötmagos felépítéssel debütált.

Az eddig is alkalmazott Cortex-A55 feldolgozók számát megduplázta a tervezőcsapat, kettő után már négy darab Cortex-A55 ütötte fel a fejét itt, és ezek 1,5 GHz-es órajelen üzemelhetnek majd. De nem ez az igazán érdekes, hanem az, hogy márt egy Cortex-A78 egység is található az Exynos W1000-ben, és ennek köszönhetően igencsak megugrik majd a teljesítménye. Csak 1,6 GHz-es frekvenciát érhet el az egység, de így is teljesen új szintet képvisel majd a friss fejlesztés az eddigi konstrukciókhoz képest.

A Samsung elmondása alapján közel 4-szer nagyobb teljesítményt nyújt majd a tavalyi Exynos W930-hoz képest a W1000, egy magon pedig majdnem 3,5-szer lesz erősebb. Alkalmazások indításában 2,7-szeres gyorsulás mérhető.

A grafikus egység terén nem történt jelentős változás, a Samsung ebben az esetben is Mali-G68 MP2 egységet alkalmaz, ahogy tette azt már tavaly is. Arról nem szólt a fáma, hogy az órajelek miként alakulnak, de könnyen lehet, hogy az okosórákban ennél komolyabb IGP nem indokolt. Az Exynos W1000 legfeljebb 640 x 640 képpontos felbontású megjelenítőket támogat kör formában, vagy szabványos qHD-t (960 x 540) 16:9 formátumban.

Galéria megnyitása

Megtudhattuk, hogy a rendszerchip már 2.5D Always-on Display támogatással jön, ami azt jelenti, hogy a folyamatosan aktív módnak több szintje lesz, és részletesebb színes felülettel is szolgálhat a felhasználó igényének megfelelően. De azt is hozzátette a cég, hogy továbbra is a lényegre fog összpontosítani, éppen ezért igyekszik tiszta felületet létrehozni minden esetben.

Galéria megnyitása

Az Exynos W1000 magas szinten integrált, SiP felépítéssel jön, és ePoP tokozást használva készül. Egyben van lényegében minden fontos komponens, a chip mellett a DRAM és a NAND Flash memória is a fedélzeten található. Arról nem esett szó, hogy a rendszermemória mennyi, de minimum 2 GB-ot alkalmazhat az új egység mellett a Samsung, és LPDDR5 támogatással kell számolni. A tárhely 32 GB-os kapacitású és eMMC technológiás.

Galéria megnyitása

A Samsung azt is elmondta, hogy az új Exynos W1000 mellett jó üzemidővel lehet számolni, de ez majd a valós használatban fog kiderülni. Az okosóráknál rendszeresen beszélnek a cégek arról, hogy most már sokkal jobb minden, de a valóságban ezt sajnos sokszor nem igazán tapasztalják a felhasználók. A 3 nm-es gyártás biztosan segít majd a hatékonyság növelésében, de itt azért egy teljesen más chipdizájnról beszélhetünk, mint amihez eddig voltunk szokva.

Galéria megnyitása

A Samsung a Galaxy Watch okosórák következő generációjával fogja pályára vinni először az Exynos W1000 chipet, jövő héten kerül majd sor az újdonságok bemutatására. Nem kell már sokáig várni arra, hogy akcióban láthassuk az izgalmas újdonságot.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére