Nyílt forráskódú lett az Apple Swift programnyelve

A lépésre már lehetett számítani, hisz az Apple a júniusi WWDC 2015 alkalmával már megígérte, nyílt forráskódú lesz a Swift. Mostantól valóban az is.

Nyílt forráskódú lett az Apple Swift programnyelve

Az Apple a júniusi WWDC 2015 alkalmával sokakat meglepett azzal, hogy bejelentette, a közeljövőben nyílt forráskódúvá alakítja saját programnyelvét, a Swiftet. Ez a programnyelv tulajdonképpen az Apple Objevtive-C programnyelvének utódjaként érkezett, méghozzá sok fontos újítással.

A Swift segítségével egyszerűbben fejleszthetnek alkalmazásokat a fejlesztők iOS-re és OS X-re, mint a korábbi megoldással, plusz ezzel egy időben számos olyan új funkció is elérhetővé válik számukra, amelyek az elmúlt időszakban alapvető tartozékok lettek a modern programnyelvek világában.

Ma az Apple korábbi ígéretéhez hűen bejelentette, a Swift végre tényleg nyílt forráskódú lett, így a programnyelv a 2.2-es verziótól felfelé már az Apache License 2.0 keretén belül érhető el – ez ugyanaz a nyílt forráskódú licenc, amit az Android mobil operációs rendszer is használ. Mivel a Swift mostantól nyílt forráskódú, így a fejlesztőközösség bármely tagja készíthet hozzá különböző kiegészítéseket, majd ezek felvételét indítványozhatja is. A projekt az Apple GitHub felhasználói fiókján keresztül már el is érhető, ahol egyébként számos segédalkalmazás is jelen van: találunk itt LLVM fordítót és LLDB debuggert is, amelyek egyaránt a Swift programnyelvhez passzolnak.

Az Apple ezzel együtt az éppen fejlesztés alatt álló Swift 3-ról is említést tett. A bejelentés szerint a fejlesztés befejezéséig még sok munka van hátra, de a gyártó már most elérhetővé tett néhány információt az irányelvekkel és a funkciókkal kapcsolatban. A vállalat szakemberei mostantól véleményeket és javaslatokat is szívesen fogadnak a fejlesztőktől, így az együttműködés már a fejlesztés korai fázisától kezdve megindulhat. A csapat ezzel együtt linuxos portot is elérhetővé tett a swift.org webhelyen keresztül, így mostantól még szélesebb körben lehet kamatoztatni a Swift programnyelvben rejlő lehetőségeket. Az újítások között új csomagmenedzser is jelen van, amellyel egyszerűbbé válik a Swift kódra támaszkodó csomagok megosztása és terjesztése – remek lenne, ha ezt idővel az OS X-be is integrálnák.

Azok a fejlesztők, akik érdeklődnek a Swift programnyelv iránt, a hivatalos Swift weboldalon keresztül minden fontos kérdésükre választ kaphatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward