Nyár közepén jöhet a Moto 360, és a Kairos is ekkor kezd szállítani

A Motorola kifinomult okosórája nem lesz drágább a riválisok megoldásainál, a Kairos hibridje viszont már másik ligában rúgja a bőrt.

Nyár közepén jöhet a Moto 360, és a Kairos is ekkor kezd szállítani

Az okosórák piaca rohamosan bővül; négyzetesen nő a termékek száma, és a kereslet is egyre nagyobb ezen kiegészítők iránt. Ezúttal egy olyan érkező újdonságról kaptunk néhány friss információt, ami a maga nemében egyelőre még egészen különlegesnek számít.

A Motorola koncepciójáról, a Moto 360-ról van szó, melyet elsőként lepleztek le kör alakú számlappal, illetve mivel egy okosóráról van szó, kijelzővel. A Moto 360 az első felbukkanását követően azonnal elnyerte az érdeklődők többségének tetszését. A komplett óra varázsa egyértelműen abban keresendő, hogy éppen úgy fest, mint egy mezei karóra; nem négyzetes panel tölti ki az előlapját, nincsen vaskos kerete, és talán ami a legfontosabb, a készülékház fizikai méreteinél is törekedtek arra, hogy minél kompaktabb legyen. A testreszabhatóságra is odafigyeltek a fejlesztés során, hiszen vásárlók millióinak kell egyszerre megfelelnie a készülő újdonságnak. Ezt szem előtt tartva az óraszíj több árnyalatban ölthet testet, valamint lehet fémből és bőrből is, illetve maga az óra is elérhető majd feketében és ezüstben. A Moto 360 teljes specifikációja még nem ismert, azonban a fontosabb jellemzői már ismertek. A szoftveres képességeiért az Android Wear felel majd, és ami kicsit szomorú, hogy csak korlátozottan lesz védett a vas a vízzel szemben. Olyan hardveres extrákra, amikkel a Samsung Gear 2-nél találkozhatunk, itt nem lehet számítani. A Motorola Moto 360 fedélzetén nincs infravörös jeladó, sem pulzusmérő, de még csak kamera sem, valóban úgy fest, mint egy óra, csak éppen az okostelefonhoz Bluetooth-on csatlakozva, egy órától meglehetősen szokatlan dolgokra lesz képes.

A Moto 360 először március közepén állt a kamerák kereszttüzébe, amikor a Google lerántotta a leplet az Android legújabb válfajáról, a Wearről. A Wear arra lett tervezve, hogy az ehhez hasonló kütyüket szolgálja ki, és nemcsak ezen fut majd ez a különlegesség, hanem már az LG is gőzerővel dolgozik a hasonló alapokkal rendelkező G Watch-on. Ha minden jól megy, akkor a Motorola órája legközelebb a Google I/O rendezvényén lesz közelebbről megcsodálható, és itt talán már minden apró titkára fény derül majd. Az I/O-t a keresőóriás június 25-én fogja megtartani, és a legfrissebb információink szerint az ezt követő hónaptól, júliustól lesz kereskedelmi forgalomban is megvásárolható a Motorola első okosórája. Az eszköz a francia Journal du Geek szaklap értesülései alapján 250 eurós, illetve ugyanennyi dolláros összegért cserébe vásárolható majd meg. A konkurenseit tekintve így a Samsung Gear 2 és a Pebble Steel mellé fog besorolni, így valamivel drágább lesz mint a Sony SmartWatch 2 és a szintén ekkortájt debütáló LG G Watch – ez utóbbi is 200 eurós árcédulával rendelkezik majd.

És ha már a kerek „számlapos” okosóránál járunk, akkor egy újonnan bejelentett termékről is érdemes beszámolni, ami szintén sokak érdeklődését keltette fel, és már valóban rendelkezik a klasszikus értelemben vett számlappal is. A Kairos fejlesztéséről van szó, ami még a Moto 360-nál is tovább ment, és egy valódi, mechanikus órát ötvözött egy okosórával. A hibrid megoldás a 46 x 16,5 milliméteres házban tehát minden alkotóelemet összezsúfolt, ami a működéshez szükséges. A digitális kijelző szerepét egy áttetsző OLED üveg tölti be, mögötte pedig egy japán, 21 köves Miyota 82S7 óraszerkezet díszeleg. Az egészen lenyűgöző konstrukció üzemideje az automata órát tekintve 42 óra (kinetikus töltésű, mint a legtöbb felsőkategóriás óra), míg az okosórát figyelembe véve 5-7 nap, ami ismételten figyelemre méltó, egy hetet ugyanis színes kijelzős okosórák nem igazán szoktak kibírni. A kijelző védelméért zafírüveg felel – ez a luxusóráknál gyakori vendég –, a szíjat figyelembe véve pedig akárcsak a Moto 360-nál, itt is választható lesz fém és bőr is.

Mivel itt egy viszonylag komoly óráról lehet már beszélni, az árak is egészen más magasságokban mozognak majd, mint az eddigi okosóráknál látottak. Az alap, Miyota szerkezetes Kairos modellért előrendeléssel 500 dollárt kérnek, a megjelenést követően viszont az ajánlott fogyasztói ára már 1200 dollár lesz, az aranyszínű pedig további felárat von maga után. Ráadásul emellett még lesz egy svájci, 25 köves, SOPROD A10BV-2 szerkezetes variáns is, ahol már az árnyalattól függően 1000 és 1200 dollár az előrendelési ár, 2000 és 2150 dollár (!) pedig a tervezett fogyasztói ár. A Kairos impozáns órái tehát már egyértelműen nem az átlagfelhasználókat veszik célba, hanem azokat a gazdag óramániásokat, akik a mechanikus szerkezetért is odavannak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward