Nvidia Titan X: új csúcskártya, Pascal alapokon

Az Nvidia legfrissebb csúcskártyája új termékkategóriát teremt, ugyanis a GTX jelző elhagyásának köszönhetően egy tisztán Titan sorozatú modellről van szó.

Nvidia Titan X: új csúcskártya, Pascal alapokon

Az Nvidia igazi meglepetéssel zárja a hetet, ugyanis a cég elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang tegnap a Stanford Egyetemen mutatta be az Nvidia Titan X modellt, ami több szempontból is érdekes.

Az új videokártya alapját az Nvidia legújabb Pascal alapú grafikus processzora, a GP102-es modell adja, amely felépítés tekintetében nem a Tesla sorozatú gyorsítókártyákon megtalálható GP100-as, sokkal inkább a GeForce GTX 1080 és 1070 alapját adó GP104-es GPU-ra hasonlít. Noha az új GPU pontos paramétereivel kapcsolatban vannak még homályos részek, a jelenlegi információk alapján tudható, hogy a termék 28 SM tömbbel, vagyis 3584 CUDA maggal rendelkezik, ami 40%-kal több, mint amivel a GeForce GTX 1080 gazdálkodhat.

Ráadásul ebben az esetben az új GPU nem minden erőforrása aktív. A nem hivatalos adatok szerint az új GPU jelenlegi változatában 224 textúrázóval és 96 renderelő egységgel érkezik, a 12 GB-nyi GDDRX típusú fedélzeti memóriához pedig 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. Utóbbi 50%-os növekedést eredményez memória-sávszélesség terén a GeForce GTX 1080-hoz képest, így a 10 GHz-es effektív órajelen ketyegő VRAM segítségével 480 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére nyílik mód.

Maga a GPU 1471 MHz-es alap- és 1531 MHz-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajelen üzemel, egyszeres pontosságú számítási teljesítménye így 10,97 TFLOP/s, ami 24%-kal jobb, mint a GeForce GTX 1080-é. A Maxwell 2 alapú GTX Titan X modellhez képest mintegy 60%-kal jobb teljesítményt nyújt az újdonság, ami igen jól hangzik. A GeForce GTX 1080-hoz képest egyébként jól áll az újdonság, hiszen 24%-kal nagyobb árnyaló, textúrázó, geometriai és számítási teljesítményt nyújt, 50%-kal több memória-sávszélességet oszt be és közel 33%-kal nagyobb ROP teljesítménye van. Az előző generációs GTX Titan X modellhez képest 56%-os előrelépés mutatkozik árnyaló, textúrázó, geometriai és számítási teljesítmény terén, a memória-sávszélesség 43%-kal jobb, a ROP teljesítmény pedig 42%-os előrelépést képvisel. Hab a tortán, hogy a GP102-es GPU jóvoltából az INT8-as számítási teljesítmény, ami főként neurális hálózatok tréningezéséhez szükséges, félelmetesen magas, 44 TFLOP/s-os értéket képvisel. Hasonló funkcionalitást GeForce sorozatú kártya eddig nem nyújtott, így érthető, hogy az új Titan X már külön termékcsaládot képvisel, hiszen eltávolították a nevéből a GeForce sorozatra emlékeztető GTX jelzőt.

A friss termék 250 wattos TDP-vel rendelkezik, stabil tápellátásához pedig egy nyolctűs és egy hattűs PCIe tápcsatlakozóra van szükség. Az újdonság videó kimenetei között várhatóan három darab DisplayPort 1.4-es, egy HDMI 2.0b és egy Dual-Link DVI csatlakozó sorakozik, a hűtést pedig egy, a GeForce GTX Founders Edition sorozatú videokártyákról ismerős megoldás végzi.

Az óriási teljesítménynek persze ára van: a GeForce GTX 1080 Founders Edition modellekhez képest 500 dolláros felárral kell számolni, azaz 1200 dollárba kerül majd az újdonság. Az Nvidia augusztus másodikán teszi elérhetővé a terméket kereskedelmi forgalomban, akkor remélhetőleg a most még homályos részletek is kitisztulnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward