November 22-én érkezik a GeForce GTX 1650 Super

Az új modellel az érkező Radeon RX 5500 pozícióját próbálja majd gyengíteni az Nvidia.

November 22-én érkezik a GeForce GTX 1650 Super

Az Nvidia a GeForce GTX 1660 Super mellett hamarosan egy másik „szuper” videokártyát is bemutat, ami nem más, mint a GeForce GTX 1650 Super. Ennél a modellnél elég látványos változásokra készülhetünk specifikáció terén, hiszen nem csak a memória-alrendszert ültetik át a legfrissebb, GDDR6-os szabványra, hanem ezzel együtt GPU-t is cserélnek annak érdekében, hogy több erőforrás álljon rendelkezésre. Az új modellel az Nvidia nem titkolt célja az, hogy felvegye a kesztyűt az AMD érkező Radeon RX 5500-as videokártyájával szemben, amelyet az AMD korábban a GeForce GTX 1650 ellenfeleként harangozott be.

Galéria megnyitása

A GeForce GTX 1650 Super esetében az alapmodellnél használt TU117-es GPU helyét átveszi a GeForce GTX 1660-as sorozatból ismert TU116-os megoldás, így az elérhető CUDA magok és textúrázók száma egyaránt növekszik, viszont a memória-adatsín marad 128-bites, vagyis renderelő egységekből továbbra is csak 32 darabot kapunk. A változások hatására a GPU shader teljesítménye 46%-kal növekedhet, a memória-sávszélesség pedig 50%-kal magasabb lesz azzal, hogy a 8 GHz-es GDDR5-ös lapkák helyét 12 GHz-es GDDR6-os chipek veszik át. Ezzel együtt a GPU magórajelét, illetve átlagos boost órajelét is emelik.

Az extra erőforrásoknak, illetve a gyorsabb memóriának persze ára van: a korábbi 75 W-os TDP keret 100W-ra ugrik, így már nem lesz elég a PCI Express x16-os slot által nyújtott teljesítmény, egy hattűs PCI Express tápcsatlakozóra is szükség lesz a stabil működéshez. Ez bizonyos szegmensekben csalódás lehet.

Galéria megnyitása

Jó hír viszont, hogy a TU117-es GPU lecserélésének köszönhetően az NVENC motor is fejlődik, így már nem a Volta, hanem a Turing generáció egységét kapjuk meg. A GeForce GTX 1650-es modellt korábban sok kritika érte a Volta sorozatú NVENC motor minősége miatt, így a váltás egészen biztosan pozitív fogadtatásban részesül, hiszen így már a streamerek számára is használható lesz a videokártya.

Nagy kérdés viszont, hogy az ajánlott végfelhasználói ár pontosan hogyan alakul, erről ugyanis nem beszélt az Nvidia, csak úgy, ahogy az AMD sem a Navi 14 alapú Radeon RX 5500 esetében. A pontos számot November 22-én egészen biztosan megismerjük, és addigra remélhetőleg a Radeon RX 5500 is felbukkan kereskedelmi forgalomban, így a két vetélytárs teljesítményét is össze lehet majd mérni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap