Notch: mozdulatsorok rögzítése bárhol, bármikor – diszkréten, a divatra is ügyelve

Már világhírnév felé bandukol a magyar fejlesztés, amit a Kickstarteren bárki támogathat.

Notch: mozdulatsorok rögzítése bárhol, bármikor – diszkréten, a divatra is ügyelve

Mindig öröm olyasmiről beszámolni, ami magyar fejlesztők és tervezők munkájának gyümölcseként jöhetett létre. Ezúttal egy speciális, egyszerűen hálózatba kapcsolható, diszkréten viselhető mozgásérzékelő szenzorról érkezett hír, amely – egy okostelefonnal karöltve – lehetővé teszi az emberi mozgás lehető legkisebb mozdulatainak rögzítését, elemzését, kiértékelését és másokkal történő hatékony megosztását.

A precíz és diszkrét mozgásérzékelő több területen is jól jöhet: remek segítség lehet tánckoreográfiák betanulásánál, különböző sportok precíz mozdulatainak elsajátításánál, de akár arra is használhatjuk a szenzort vagy szenzorcsoportokat, hogy különböző szempontok szerint összemérjük képességeinket másokéval. A rendszer a mozdulatokat három dimenzióban, azaz x, y és z tengelyek mentén rögzíti, az adatokból pedig reprodukálható a mozdulatsor, ami rengeteg lehetőséget rejt. A tánckoreográfiák megosztása és tökéletesítése mellett a különböző sportteljesítmények összemérésére is van mód, legyen szó egy ugrás hatékonyságáról és nagyságáról, egy rúgás gyorsaságáról és erejéről, vagy akár egy golf-, baseball- vagy teniszütés ívének és erősségének kielemzéséről.

A Notch – mert így hívják az okos kis szerkezetet – egy apró eszköz formájában érkezik, amely 33 x 20 x 8 milliméteres mérettel bír, tömege pedig mindössze 10 gramm. A négytagú fejlesztőcsapat több, mint egy éve dolgozik az apróság kifejlesztésén, és a siker érdekében a Kínában található Shenzenbe is kiutaztak három és fél hónapra, ahol a sorozatgyártás előkészítésével foglalkoztak. A végső termék az erőfeszítéseknek köszönhetően minőségi komponensekből épül fel és annyira költséghatékony, amennyire csak lehet.

A Notch Bluetooth 4.0-s kapcsolatot használ és rendelkezik beépített akkumulátorral is, ami normál használat mellett több, mint három napnyi üzemidőt kínál egyetlen teljes akkumulátortöltés után. A beépített energiaforrás microUSB csatlakozón keresztül tölthető, a Notch modul állapotával kapcsolatos tudnivalókról pedig RGB LED tájékoztatja a felhasználót.

Az inerciális mérőegységet tartalmazó Notch modul az említett Bluetooth 4.0-s kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonon futó szoftverrel, amelynek egyelőre még csak az iOS-re írt kiadása készült el. A fejlesztők jelenleg még az algoritmusok tökéletesítésén is dolgoznak, egyszóval igen sok még a munka.

A Notch-hoz idővel természetesen androidos alkalmazás is készül, plusz API – alkalmazásprogramozási-interfész – készítése is szerepel a tervek között, ami

újabb lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

A szenzor különlegessége, hogy több önálló modul egyszerű összekapcsolásával hatékony hálózat jöhet létre, amellyel precízen, nagyfokú részletesség mellett lekövethetőek a különböző mozdulatok – ezek aztán az adatok segítségével kielemezhetőek, megtekinthetőek és másokkal is megoszthatóak. A mozgásrögzítés történhet folyamatosan, de akár igény szerinti rögzítésre is van lehetőség.

Az egyes Notch modulok egyszerű, kereskedelmi forgalomban kapható patentekkel rögzíthetőek a különböző ruhadarabokra, de a fejlesztőcsapat olyan ruhákat, illetve ruhadarabokat is kínál, amelyeken már kialakítottak rejtett zsebeket vagy patentokkal ellátott rögzítő pontokat.

Az említett patentok a lenti videón megcsodálhatóak – ezek a végleges kiadáson az alumíniumházba integrálva lesznek jelen.

A Notch modulok jelenleg feketében és fehérben állnak rendelkezésre, de a későbbiekben csak egyetlen színben fognak készülni. A Kickstarter-es projekt támogatói természetesen választhatnak majd, hogy fekete vagy fehér modult kérnek-e. További jó hír a támogatók számára, hogy ők a modulok szállításának megkezdését követően azonnal ingyenes hozzáférést kapnak az új funkciókhoz és a frissítésekhez, ahogy azok elérhetővé válnak.

Az ütemterv
Az ütemterv

A Kickstarter-es projekt célja 100 000 dollár összegyűjtése, amellyel beindítható a termék sorozatgyártása és szélesebb körben történő tesztelése – hírünk írásakor a kitűzött összegből még csak alig 6000 dollár volt meg, de még van 43 nap a cél teljesítéséhez. Érdemes azt is kiemelni, hogy a Notch mögött álló fejlesztőcsapat még a Kickstarteres kampány elindítása előtt elvégezte a fejlesztéssel kapcsolatos legfontosabb feladatokat, valamint a gyártás előkészítése is megtörtént, ami nem igazán jellemző a hasonló projekteknél.

Egyszóval a csapat most már csak a kívánt összeg összegyűlésére vár, azt követően zöld utat kaphat a projekt és hódító útjára indulhat a Notch. Amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul, a Notch végleges kiadásának szállítása a következő év júniusában indulhat meg.

A projektre egy kedves olvasónk, Mátyus Attila hívta fel a figyelmünket. Köszönjük a tippet!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward