Netbookok terén igen optimista az ARM vezetője

Az ARM első embere, Warren East egy igen-igen érdekes interjút adott a PC Pro munkatársainak. A vezető szerint az elkövetkező évek folyamán a PC piacnak akár 90%-át is uralhatják majd a netbook konfigurációk és reményei szerint ezeknek a készülékeknek a többségében már a cég, azaz az ARM processzorai kaphatnak helyet.

Netbookok terén igen optimista az ARM vezetője

Az ARM első embere, Warren East egy igen-igen érdekes interjút adott a PC Pro munkatársainak. A vezető szerint az elkövetkező évek folyamán a PC piacnak akár 90%-át is uralhatják majd a netbook konfigurációk és reményei szerint ezeknek a készülékeknek a többségében az ARM processzorai kaphatnak helyet.

A fenti kijelentés jelenleg kicsit elrugaszkodottnak és túlzottan optimistának tűnhet, de ha több éves távlatban gondolkodunk, akkor akár még lehet is reális esélye annak, hogy a várakozások nagyrészt bejönnek. Mr. East rámutatott arra is, hogy már ma is meglepően sok részegységben vannak jelen az ARM termékei. A netbookok jelenleg ugyan még Intel processzorokkal rendelkeznek, de a WiFi és Bluetooth modulok már tartalmaznak ARM egységeket, sőt, egyes beépített webkamerákban és a merevlemez vezérlőjében is a gyártó chipjei teljesítenek szolgálatot, így innen már csak egy lépés az, hogy az Intel processzorainak szerepét az ARM megoldásai vegyék át.

ARM processzorral szerelt netbookokat már manapság is láthatunk, ám ezek a konfigurációk az ARM központi egység miatt nem képesek x86-os architektúrára írt szoftverek futtatására, így a Windows PC-s változatai sem futhatnak az ARM alapú netbookokon.  Alternatív megoldásként Windows CE operációs rendszert ugyan használhatnának a gyártók, de ennél sokkal ütőképesebb megoldások is vannak, gondoljunk csak a különböző Linux disztribúciókra, például az Ubuntura, vagy a Google Androidjára és a jelenleg is fejlesztés alatt álló Chrome OS-re.

Mr. East szerint a Linux világában igen ütőképes szoftverek, illetve operációs rendszerek vannak jelen. Szerinte csak idő kérdése, hogy az ARM processzorai jelentősebb piaci részesedésre tegyenek szert akár a Microsoft segítségével, akár nélküle. Az ARM a hírek szerint azért nem adta fel teljesen a Windows-kompatibilitás kérdését: a cég valószínűleg próbál majd lobbizni a Microsoftnál annak érdekében, hogy a gyártó biztosítson támogatást az ARM alapú processzorokhoz is. Tekintve, hogy az elmúlt 12 év folyamán a két cég sikeresen együttműködött és a Microsoft minden mobil operációs rendszere az ARM processzorai köré épül, erre, azaz a Windows-kompatibilitás kiharcolására akár még komolyabb lehetőség is lehet, ha máshogy nem, hát egy erősen feljavított mobil operációs rendszerrel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward