Nem kapnak PCI Express 4.0 támogatás az asztali Renoir APU-k sem?

A BIOStar egyik alaplapjának leírása világít rá a helyzetre, ám azt sem lehet teljesen kizárni, hogy elírásról van szó.

Nem kapnak PCI Express 4.0 támogatás az asztali Renoir APU-k sem?

Az AMD RYZEN 4000-es sorozatú APU egységei a mobil platformon már elég régóta bemutatkoztak, így a RYZEN 4000U és RYZEN 4000H családok tagjai lassan a kereskedelmi forgalomban kapható noteszgépekbe is beszivárognak. Az ütőképes APU egységek mobil fronton sajnos PCI Express 4.0-s támogatás nélkül érkeznek, ami azon a területen nem feltétlenül baj. Az AMD szerint a PCI Express 4.0-s támogatás bevezetése rontotta volna az enerighatékonyságot, illetve az akkumulátoros üzemidőt – a GPU-k és az SSD-k, amelyek az extra sávszélességből profitálhattak volna, úgyis elég ritkán vannak igazán csúcsra járatva ahhoz, hogy a PCI Express 3.0-s szabvány jelentős lassító tényezőnek tűnhessen, így ezzel nincs is igazán baj.

Sokáig úgy tűnt, hogy az asztali Renoir APU egységek esetében már elérhetővé teszi majd a vállalat a PCI Express 4.0-s támogatást, hiszen itt már nem olyan kritikusan fontos az energiahatékonyság maximalizálása, mint mobil fronton. Úgy tűnik, az asztali modellek esetében sem érkezik PCI Express 4.0-s támogatás, legalábbis a BIOStar egyik alaplapjának leírása alapján egyelőre erre lehet következtetni. Mivel teljesen biztos, hogy a B550-es lapkakészlet nem támogatja az aktuális APU generációt, azaz a Picasso sorozat tagjait, így a „Ryzen with Radeon Graphics” sor egészen biztosan a Renoir APU egységekre utalhat a BIOStar termékének leírásában.

Galéria megnyitásaA dokumentáció szerint a PCI Express 4.0-s támogatás csak a Matisse processzorok esetében, azaz a RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzoroknál lesz elérhető. A Renoir APU egységek nyolc darab PCIe sávja ennek értelmében csak PCI Express 3.0-s szabványú lehet, ami a PCI Express 4.0 x16-os csatolót használó videokártyák esetében problémát jelenthet. Hogy a sávszélesség-hiány mennyire nyomja rá bélyegét a teljesítményre? Idővel erre is fény derül majd.

A PCI Express 4.0-s csatolófelülettel ellátott videokártyák száma az Ampere sorozatú GeForce modellek rajtjával növekedni fog, valamint AMD térfélen is vannak már PCI Express 4.0-s alapokon nyugvó megoldások tavaly július óta. Más kérdés, hogy APU egység mellé jellemzően úgysem kerülnek csúcskártyák, hiszen költséghatékony platformról van szó, így a PCI Express 4.0-s sávszélesség hiánya inkább SSD fronton lehet fájó.

A Renoir APU egységek PCI Express 3.0-s támogatása az olyan egzotikus megoldások esetében is probléma lehet, mint például a korábban bemutatott Gigabyte B550 Aorus Master, amely egy kis trükkel három darab PCI Express 4.0-s M.2-es slotot kínál a felhasználók számára. A Renoir APU egységek mellett a háromból csak egy ilyen slot működhet, az is csak PCI Express 3.0 x4-es sávszélesség mellett. És ez a helyzet a CPU és a PCH közötti kapcsolatra is kihat: míg a Matisse, illetve az érkező Vermeer processzorok PCI Express 4.0 x4-es, addig az asztali Renoir APU egységek csak PCI Express 3.0 x4-es kapcsolatot használhatnak majd. Már amennyiben tényleg az a helyzet, amit a BIOStar leírása felvázol. Remélhetőleg erre is rövidesen választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap