Nem előny a Blu-Ray a PS3 vevők szemében

A játékosok imádják (vagyis imádnák ha lenne elég belőle) az új Playstation 3-at, főként a grafikai teljesítménye, számítási kapacitása miatt, de érdekes módon sokan fújnak a Blu-Ray DVD meghajtóra, ahelyett hogy lelkesednének érte.

Nem előny a Blu-Ray a PS3 vevők szemében

A játékosok imádják (vagyis imádnák ha lenne elég belőle) az új Playstation 3-at, főként a grafikai teljesítménye, számítási kapacitása miatt, de érdekes módon sokan fújnak a Blu-Ray DVD meghajtóra, ahelyett hogy lelkesednének érte.

Sokak számára idegesítő dolog, hogy az új Playstation 3 Blu-Ray meghajtóval szerelve kerül a boltokba és nem is lehet választani a nélküli kiadást. A nem tetszés oka, hogy a meghajtó miatt sokkal drágább lett a készülék, ráadásul a gyártási kapacitások korlátja is itt keresendő, ráadásul egy olyan formátumot kell megvenniük, ami mellett nem feltétlenül kötelezték el magukat. Valami olyan formátum háború várható a következő generációs DVD piacon, mint a 80-as években a VHS-Betamax, amit a Sony Betamax csúnyán elbukott. Most viszont a Toshiba találmány HD-DVD ellen a Sonynak és kb. 42 barátjának lehet esélye, igaz a Microsoft voksa a túloldalra megbolondíthatja még a játékot.

A Playstation 3 szerepét a tervezők nem kizárólag játék konzolként képzelték el az otthonokban, hanem egy teljes multimédiás otthoni szórakoztató központként, amihez hozzátartozott a nextgen processzor mellett a nextgen média lejátszás is. Elemzők szerint viszont visszafelé sülhet el a kísérlet: Michael Goodman, a Yankee Group elemzője szerint a korai befogadók, hardcore játékosok bármi áron megszerzik a gépet, a későbbi vásárlók viszont jóval árérzékenyebbek lesznek, ami kellemetlen lehet az így is többszáz dollár deficittel árult konzol esetén. A Blu-Ray egység körülbelül 40.000 Ft-nyi kiadást jelent a készüléknél, ami egyrészt egyelőre felesleges fejlesztés, másrészt markánsan megemeli a termék árát. Így a jövőbe mutató kiépítés jelenleg további kellemetlenségeket okoz az egyébként is szerencsétlen Sonynak, hiszen semmi más nem hiányzott neki miután 600 millió dollárt bukott a robbanó akkumulátorok cseréjén, hogy a nextgen konzol háborút is elveszítse.

A trendkutató cégek megvizsgálták az internetes fórumok hozzászólásait és kategorizálták azokat aszerint, hogy pozitív vagy negatív véleménnyel vannak-e a szabványok valamelyikéről. A 18 ezres mintán végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy a 46%-kal több pozitív hozzászólás érkezett a HD-DVD-ről, mind a Blu-Rayről. A negatív kritikák velejét pedig sokszor a Sonyval kapcsolatos bizalmatlanság adta, illetve a játékosok elégedetlensége amiatt, hogy rájuk tukmáltak valamit, amire nem volt szükségük. A hollywoodi cégek viszont dörzsölik a tenyerüket és azt remélik, hogy az ilyen húzások nyomán újra berobban az egyre gyengébben muzsikáló DVD/film piac. Habár a formátum háború nem tesz jót a szakmának, hiszen elég faramuci helyzet, hogy ha Miramaxos filmet is meg Disneyt is akar valaki nézni, akkor kétféle lejátszót kell vásárolnia.

A Blu-Ray-t támogató szervezetek szóvivője viszont forduló pontnak nevezte a PS3 kiadását, hiszen azt remélik tőle, hogy ha erőszakkal is, de elterjeszti a formátumot, mielőtt a HD-DVD labdába rúgna. Ugyanez történt a PS2 idején 2000-ben amikor a DVD szabványt kellett nyomni, igaz akkor a Microsoft nem vezetett 6 millió darabbal, mikor a PS2 megjelent és nem is volt másik szabvány. Ráadásul a PS3 600 dolláros ára az Xbox360 ($400) és a Wii ($250) ára mellett nem egy bíztató jel. Ráadásul számos felmérés bizonyítja, hogy a konzol játékosokat nem érdekli a gépük filmmegjelenítési képessége, nem jelentős az azt kihasználók száma, tehát egy konzol a rajta futtatható játékoktól lesz naggyá vagy bukik el.

Eközben a Microsoft sem tétlenkedik, kiadott egy opcionális HD-DVD lejátszót, ami mentalitásban eleve különbözik a Sony módszerétől, illetve az Xbox Live szolgáltatáson keresztül máris TV műsorokat, teljes filmeket lehet letölteni HD minőségben. A jövő egyébként nem feltétlenül a lemezekben van, hiszen a digitális televíziózás, a nagy kapacitású merevlemezek korában nem sok ember érez vágyat egy műanyag darab birtoklására is ha filmet szeretne nézni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward