Nem cenzúráz tovább a Google Kínában

Kemény lépésre szánta el magát a Google: nem cenzúrázza tovább a kínai keresési eredményeket, akkor sem, ha ennek következtében ki kell majd vonulniuk az országból és be kell zárniuk a Google.cn-t.

Nem cenzúráz tovább a Google Kínában

Kemény lépésre szánta el magát a Google: nem cenzúrázza tovább a kínai keresési eredményeket, akkor sem, ha ennek következtében ki kell majd vonulniuk az országból és be kell zárniuk a Google.cn-t.

Úgy tűnik az elkövetkező hetekben komoly tárgyalások várhatóak a keresőróiás és a kínai kormány között, melyek során megvizsgálják, van-e egyáltalán bármi mód vagy lehetőség a kínai törvények keretein belül arra, hogy teljesen cenzúrázatlanul működtessék a kereső-szolgáltatásukat.

Ha azonban a tárgyalások nem vezetnek eredményre, készek elhagyni az országot. Elmondásuk szerint ezen elhatározásuk egyik legfőbb oka az, hogy a közelmúltban számos kibertámadás érte őket - és még vagy húsz másik nagyvállalatot is -, amelyek a cenzúrakényszerrel együtt már komoly kétségeket támasztottak bennük aziránt, hogy érdemes-e még ott maradniuk.

Annál is inkább, hogy a támadások során kínai emberi jogi aktivisták Gmail-fiókjához próbáltak hozzáférni - a Google eddigi vizsgálatai szerint sikertelenül. Viszont ezzel együtt arra is fény derült, hogy más módszerek révén (pl. adathalászat) így is számos kínai, európai és amerikai emberi jogi aktivista Gmail-fiókjához fértek hozzá illetéktelenek. Ennek nyomán természetesen - minden mástól függetlenül - nekiláttak a biztonsági rendszerük megerősítésének és fokozott óvatosságra intették a felhasználóikat is.

A kínai kormány egyelőre még nem reagált a Google ultimátumára, de a jelek szerint valamennyi idejük még lesz is erre az elkövetkező hetek során. Mindenesetre azonban úgy tűnik, épp nekik van a legkevesebb félnivalójuk, mivel a Google esetleges kivonulásával ők nem veszítenek túl sokat; a helyi illetőségű Baidu kereső így könnyen benyomulhatna a felszabaduló helyre és gyakorlatilag egyeduralkodóvá válhatna a 338 millió kínai net-előfizető körében (jelenleg is 63,9% a részesedésük, míg a Google-é csupán 31,3%), a Google pedig teljes egészében elesne az óriási kínai piactól.

Több, mint valószínű tehát - és a hivatalos közleményük is ezt a benyomást kelti -, hogy nagyon nem szeretnék megtenni a végső lépést, ellenben abszolúte késznek kell mutatkozniuk a megtételére, hogy megfelelő nyomást gyakorolhassanak a kínai kormányra. Kiemelték továbbá a közleményükben azt is (aminek némi mentegetőzés-íze is volt), hogy ezt a döntést az amerikai köztpontjukban hozták meg, és semmi köze nem volt az egésznek a kínai munkatársaikhoz - viszont az USA-ban úgy ítélték meg, hogy most vált tarthatatlanná a kínai szólásszabadsági helyzet, mostanra húzták túl szorosra a kötelet a szólásszabadság körül, ezért most már mindenképp tenniük kellett valamit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward