Nem akar újra hibázni a Konami, komolyan készül a Pro Evolution Soccer az új generációra

Az idei kiadás visszafogott lesz, nem terveznek reagálni a karanténra, így valószínűleg nem lesznek zárt kapus meccsek sem.

Nem akar újra hibázni a Konami, komolyan készül a Pro Evolution Soccer az új generációra

Érdekes helyzetbe kerül idén a Konami népszerű focis játéka, a Pro Evolution Soccer. Ahogy arról korábban beszámoltunk, sokáig azt lehetett gondolni, hogy az idei új rész, tehát a PES 2021 egyfajta kiegészítő, patch vagy DLC formájában érkezik majd, azonban nem ez a helyzet, hanem különálló játékként jelenik meg. A Konami szerint, mivel most ünnepli 25 éves szülinapját a sorozat, nem tehetik meg, hogy ne adjanak valami újat a rajongóknak, azonban emellé barátságosabb árazást ígértek.

Egészen a konkréten a játék szeptember 15-én jelenik majd meg 29,99 eurós ajánlott fogyasztói áron. Ezért technikailag a 2020-as játékot kapjuk meg, csak éppen frissített játékos- és csapatinformációkkal, valamint egy Euro 2020-as móddal. A Konamit úgy látszik nem nagyon zavarja, hogy jövőre tolták át az Európa-bajnokságot, legalább a játékosok majd otthon bepótolhatják azt. Az Euro 2020-as módban 55 csapat kapott helyet.

Ezen túlmenően azonban már a legtöbb rajongó szeme a jövőre érkező, kizárólag az új konzolokra (és valószínűleg PC-re) megjelenő PES 2022-re szegeződik. A Konami ugyanis korábban már befürdött egy generációváltással: a PS3-ra és Xbox 360-ra történő áttérés annyira rosszul sikerült, hogy néhány év alatt az EA Sports-féle FIFA szinte teljesen a földbe döngölte a japánok fociját, ebből a sérülésből pedig mintha azóta sem épült volna fel teljesen a széria.

Lennart Bobzien, a Pro Evolution Soccer európai márkamenedzsere elmondta, hogy többek között ennek következtében döntöttek úgy, hogy idén nem készülnek külön játékkal az új generációs konzolokra, hanem adnak még egy év fejlesztési időt a projektnek. A játékkal foglalkozó japán csapatuk rendkívül maximalista, a lehető legjobbat szeretnék kihozni az új gépekből, ezért a kiadó inkább bevállalja, hogy idén a FIFA lesz a főszereplő Xbox Series X-en és PS5-ön. Természetesen tanultak abból is, hogy korábban már befürödtek egy generációváltáskor, és ezt nem akarják megismételni.

Ezzel kapcsolatban felmerül, hogy egyébként mennyire van értelme évente kiadni egy-egy új részt a sportjátékokból. Bobzien szerint a rajongók többsége támogatását fejezte ki a kiadó döntésével kapcsolatban, hogy további egy év fejlesztési időt kapjon az új generációs PES, így ugyanis lehetőség nyílik nagyobb változtatások bevezetésére. Az egy éves fejlesztési ciklus nagyon szűkös, még akkor is, ha eltolva több csapat dolgozik a játék bizonyos részein, azonban a menedzser arra jelenleg nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a PES a jövőben marad-e az éves megjelenésnél: "Ezt majd akkor látjuk meg, ha kiértékeltük a PES 2021 és 2022 teljesítményét és fogadtatását, és le tudjuk vonni a tanulságokat" - mondta.

Ami a PES 2021-et illeti, Bobzien elmondta, hogy a játékmenet lényegében változatlan lesz a PES 2020-hoz képest, a mechanizmusokhoz a jelenlegi tervek szerint nem nyúlnak. Így tehát csak a csapatok frissülnek, új adatcsomagok érkeznek, bővül a myClub tartalma, és persze bekerülnek az Európa-bajnoksággal kapcsolatos dolgok.

Ami az Európa-bajnokságot illeti, a Konami nem tervezi túlcifrázni a dolgot, hiszen jelenleg még azt sem tudni, hogy mik az UEFA pontos tervei a valódi EB-t illetően. Nem tudni, hogyan megy majd a lebonyolítás, zártkapus meccsek lesznek-e, és egy rakás részlet nem ismert még. Éppen ezért a Konami annyit tesz, hogy a PES 2021 megjelenésétől kezdve rögtön elérhetővé válik az Európa-bajnoksághoz kapcsolódó tartalmi csomag, és amikor a valódi esemény elindul, valószínűleg ők is indítanak majd in-game eseményeket a myClub keretein belül.

Azt sem tervezik, hogy a PES 2021 más módon reagáljon a valós történésekre, így például a koronavírus-járvány hatásaira. Ebben a játékban tehát nem várhatóak üres stadionok és hasonlók.

A járvány viszont annyiban hatással volt a fejlesztésre, hogy lelassította és megnehezítette a dolgokat. Nehezebben tudtak közvetlenül kapcsolatba kerülni a klubokkal és azok embereivel, így a játékok megjelenése előtti szokásos közös kampányok sem úgy zajlanak (majd), ahogy korábban.

De ha már a kluboknál tartunk, Bobzien úgy kommentálta az AC Milan és az Inter Milan elvesztését, hogy igazából nem mondott semmit. Szerinte az ilyen jellegű megállapodások folyamatosan változnak, és most épp az Electronic Arts tudott sikeresebben tárgyalni, de ők is folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb klubokat és ligákat nyerjenek meg. Arra nem tudott válaszolni, hogy lehetséges-e, hogy a PES a közeli jövőben újabb klubokat veszít, azt viszont megerősítette, hogy a Juventus továbbra is a partnerük és velük hosszú távra kötöttek megállapodást. Mint elmondta, nagyon ritka egyébként, hogy bármelyik játékkiadó olyan exkluzív szerződést tud kötni, mint ők a Juventusszal, aminek értelmében az EA-féle FIFA nem is használhatja még a klub nevét sem.

Hogyan teljesít most a játék, és mi várható az új generációban?

Bobzien elárulta, hogy az utóbbi években a Pro Evolution Soccer egyre inkább növekszik. Ez köszönhető több neves klubbal kötött megállapodásnak is (például a Juventus alaposan megdobta az eladásokat Olaszországban), de összességében globálisan is erősödik a márka. Ennek kulcsát a Konami által nyújtott tartalomban és annak folyamatos bővítésében látják.

Megerősítést nyert, hogy a PES egyelőre nem fog megjelenni Nintendo Switch-re, még az ősszel érkező, jelenlegi generációs változat is marad PC-n, PS4-en és Xbox One-on. Az már viszont jóval érdekesebb kérdés, hogy még ha kvázi változatlan formában is, de ez a verzió fog-e futni Xbox Series X-en és PS5-ön, ami fontos lehet azok számára, akik eladják a jelenlegi konzoljaikat, és az új generációs PES megjelenéséig azért eljátszogatnának a PES 2021-gyel, csak már az új vasakon.

Galéria megnyitása

Bobzien ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy valójában a konzolgyártók jelenlegi kommunikációjára utalt, valószínűleg azért, mert hivatalosan még nem jelenthet be semmit. Mint mondta, a Microsoft kommunikációja egyértelmű: szerintük Xbox Series X-en minden fog futni, ami Xbox One-on is (és gyakorlatilag Xbox 360-on, vagy az első Xboxon).

A Sony ezzel szemben még nem teljesen egyértelmű a visszafelé-kompatibilitás kommunikációjával kapcsolatban.

Azt viszont elárulta a menedzser, hogy már Xbox Series X-en és PS5-ön is tesztelik a PES 2021-et, és az eredmények függvényében tudnak majd később nyilatkozni a megjelenésről, és hogy esetleg miben tudnak előrelépést nyújtani (lehet-e például natív 4K-s felbontás és hasonlók). "Egyelőre elég bizakodók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a PES 2021 játszható lesz az új konzolokon, amikor azok megjelennek" - tette hozzá.

A jövőre érkező PES 2022 persze már egy teljesen új motorral, az Unreal Engine-nel érkezik majd. Bobzien elmondta, hogy a japán fejlesztőcsapatuk elkezdett "játszadozni" a motorral, és miután alaposan felderítették a képességeit, teljesen egyértelművé vált számukra, hogy ezzel tudják elképzelni a játékot az új generációban - mind a grafika, mind a játékmenet szempontjából.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap