Nehezen javul a 3D QLC NAND lapkák kihozatali aránya

A jelek szerint nem csak az Intel és a Micron, hanem a piac többi szereplője is küzd a kihozatali arány javításával.

Nehezen javul a 3D QLC NAND lapkák kihozatali aránya

A 3D QLC NAND Flash lapkák érkezésével optimális esetben folytatódhat az egy GB-nyi tárhelyre jutó költségek csökkenése, hiszen ezek a lapkák 33%-kal nagyobb adatsűrűséggel rendelkeznek a TLC-hez képest, így azonos nagyságú szilícium-ostyából „több tárhely” nyerhető. Igen ám, de ez az állítás csak akkor igaz, ha a lapkák kihozatali aránya megfelelő, vagyis az adott szilícium-ostyából elegendő mennyiségű hibátlan, jó teljesítményt nyújtó megfelelő funkcionalitással működő lapka készül. A kihozatali arány a celladizájn bonyolultságának fokozásával egyre nehezebben hozható megfelelő szintre, vagyis egyre több idő kell ahhoz, hogy a kihozatali arány elég magasra kússzon.

A DigiTimes szerint a gyártók már a 3D TLC NAND Flash lapkák esetében is nehézségekbe ütköztek, ugyanis az év elején a vártnál lassabban sikerült javítani a kihozatali arányon, ez pedig a raktárkészletek felépítését is lassította. A 3D TLC NAND Flash lapkák kihozatali arányát még csak nemrégiben sikerült jelentősebb mértékben javítani, ám most egy újabb kihívás bukkant fel: a vártnál gyengébben alakul a 3D QLC NAND Flash lapkák termelése.

Galéria megnyitása Egyre növekszik a NAND Flash lapkák adatsűrűsége A QLC NAND Flash lapkák esetében korábban már kiderült, hogy az Intel és a Micron üzemeiben 50% alatti kihozatali arány mutatkozik, ám a friss információk szerint úgy tűnik, más gyártók is hasonló cipőben járnak. Vagyis a Samsung, az SK Hynix, illetve a Toshiba / Western Digital páros esetében is sokkal alacsonyabb a kihozatali arány, mint ahogy azt várták. Ez azért rossz hír, mert a gyengébb kihozatali arány erősen kihat a termelésre, így 2019 elején hullámzó árakra számíthatunk, hiszen a termelés nem felel majd meg az előrejelzett és aktuális piaci igényeknek, ami előbb-utóbb hiányállapothoz vezet. Ez pedig hatással lesz az árak alakulására is.

Éppen ezért addig, míg a 3D QLC NAND Flash lapkák kihozatali aránya nem javul jelentősebb mértékben, a 3D TLC NAND Flash lapkák segítségével kell kiszolgálniuk a gyártóknak a piac oroszlánrészét, márpedig ezeknek a lapkáknak is véges a termelése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap