Nagyot lép előre a Qualcomm különleges hálózati modeme

A Qualcomm 9205 LTE modem olyan helyeken lesz bevetve, ahol kiemelten fontos a hatékonyság és a fizikai méret.

Nagyot lép előre a Qualcomm különleges hálózati modeme

A Qualcomm több olyan fejlesztéssel is rendelkezik, ami az IoT környezethez, vagyis a Dolgok Internetéhez van szabva, de ezen a téren jelenleg nem folytat olyan komoly fejlesztéseket, mint például az okostelefonokba és más hordozható eszközökbe szánt megoldásoknál. A vállalat hálózati modeme legutóbb három évvel ezelőtt frissült, éppen ezért a chipdizájner úgy látta, hogy ideje friss termékkel előrukkolni.

A jó öreg Qualcomm MDM9206 helyét a palettán a 9205 LTE modem veszi át, ami ugyan a számozását tekintve alacsonyabb, de a Dolgok Internetéhez jobban alkalmazkodik majd, szélesebb körben lesz bevethető. Mivel egy hároméves lapkát vált le az újdonság, így nem meglepő módon jelentős számokban lehet mérni az előrelépést. Az architekturális változtatásoknak és a gyártástechnológia fejlődésének köszönhetően a friss sikervárományos mintegy 50 százalékkal kisebb méretet öltött. Emellett ki kell emelni azt is, hogy a fogyasztás tekintetében még nagyobb, 70 százalékos csökkenést sikerült elérnie a fejlesztőknek. A Qualcomm kiemelte, hogy a változtatások révén a 9205 LTE modem minden tekintetben alkalmasabb lesz a Dolgok Internetéhez köthető eszközök kiszolgálására. A jóval alacsonyabb nyugalmi fogyasztással évekig lehet táplálni az egységet akár elemről is, a méretcsökkenésnek köszönhetően pedig olcsóbbá válik az előállítása, így a nagyobb mennyiségű felhasználása esetén jóval kedvezőbb árszabású termékek építhetőek vele.

Galéria megnyitása

A Qualcomm 9205 lapka többféle kapcsolati lehetőséget is magában foglal, nem egy teljesen mezei 4G LTE modemről beszélhetünk. Itt az olyan hálózati technológiák kihasználása került az előtérbe, mint az LTE-M és az NB-IoT, ezeken belül az aktuális fejlesztés LTE Cat M1 és LTE Cat NB2 támogatásról gondoskodik. Az eszköz globálisan bevethető és többmódusú, megfelel a 3GPP legfrissebb specifikációinak, és támogatja a 2G/E-GPRS kapcsolódást is, hogy akkor se jöjjön zavarba, ha éppen nincsen az adott területen 4G LTE infrastruktúra. Túl nagy sávszélességgel itt nem érdemes számolni, de például a hangátviteli lehetőségről nem kell lemondani, így a biztonsági eszközökben bevethető lesz. A rádiós egység rendkívül széles frekvenciatámogatásról gondoskodik, 450 és 2100 MHz között képes helytállni.

Kiemelendő még a Qualcomm 9205 LTE modem neve mellett, hogy magában foglal egy helymeghatározáshoz szükséges komponenst is, ami ráadásul rendkívül fejlett, így nagyon pontosan és hatékonyan tudja majd lokalizálni az eszközöket. A termék támogatja a GPS mellett a GLONASS, a BeiDou és a Galileo műholdakkal való kapcsolattartást is. A fejlesztők számára fontos lehet, hogy a Qualcomm 9205 beépíthető úgy, hogy egyetlen antennán osztozik benne minden, de dedikált antennák is használhatóak – az előbbivel értelemszerűen még kompaktabb és alacsonyabb fogyasztású dizájn hozható össze szükség esetén. Még egy Cortex-A7 mag is került ebbe a megoldásba, ami legfeljebb 800 MHz-es órajelen üzemelhet majd, és arra szolgál, hogy biztosítani lehessen vele kellő teljesítményt a ThreadX és az AliOS Things valós idejű operációs rendszerek számára. Mivel ezt az egységet is magában foglalja az újdonság, még vonzóbb lehet a fejlesztőknek, akik így sok esetben elkerülhetik a különálló mikrokontrollerek bevetését.

Azt is el kell mondani a 9205 LTE modem kapcsán, hogy ehhez a Qualcomm egy saját szoftverfejlesztő készletet is nyújt. Az LTE IoT SDK sok hasznos lehetőséggel szolgál majd a partnereknek, akik szeretnék bevetni ezt az eszközt. Meglesz a fejlesztőknek a módja arra, hogy egyedi rendszereket és alkalmazásokat futtassanak rajta, továbbá integrálva van ebben egy sor felhős platform támogatása, valamint annak sem szab gátat a Qualcomm, ha valaki az általa preferáltaktól eltérő szolgáltatást szeretne igénybe venni, ebben is segítséget nyújt a speciális SDK. Végül még hardveres biztonsági fejlesztéseket is csempészett a vállalat a 9205 LTE modembe. Magas szintű védelemben részesül a bootolás folyamata, az adattároló, valamint számolni lehet titkosítással és a biztonsági hiányosságok feltárására szolgáló debug rendszerrel is.

Galéria megnyitása

Annak ellenére, hogy a Qualcommnál eddig eléggé takaréklángon folytak az IoT modemes fejlesztések, a cég a friss közleményében arról számolt be, hogy nagyon fontosnak tartja ezt a szegmenst, mert úgy véli, hogy a következő évtizedben óriási fejlődés megy majd végbe ezen a fronton. A vállalat szerint 2026-ra nagyjából 6 milliárd eszköz tartalmazhat majd Dolgok Internetével kapcsolatos fejlesztést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap