Nagy felbontás ki méretben, íme a PocketBook Touch HD

A PocketBook ezúttal egy 6 hüvelykes olvasóval rukkolt elő, ami igencsak nagy pixelsűrűség mellett dolgozik majd.

Nagy felbontás ki méretben, íme a PocketBook Touch HD

A PocketBook nemrégen leplezte le az InkPad 2 modellt, most pedig már a Touch HD-val ismerkedhetünk meg közelebbről, ami szintén jó képességekkel bír, azonban már valamelyest megfizethetőbb megoldásnak ígérkezik.

Az újdonság a nagyra nőtt InkPad 2 után visszakanyarodott a már jól bevált 6 hüvelykes mérethez, amit a legtöbb elektronikus olvasó alkalmaz. A Carta E Ink technológiás panel 1448 x 1072 pixeles felbontást tár a felhasználók szeme elé, ami kereken 300 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. A panel 16 szürkeárnyalatot tud megjeleníteni és érintésérzékeny, szóval ezt már nyugodtan lehet tapicskolni a lapozások alkalmával és a menüben navigálás során is. Saját fénye ezeknek a kijelzőknek nincs, viszont a PocketBook gondoskodott a beépített, állítható intenzitású világításról, így sötétben is kényelmesen lehet olvasni a Touch HD-n. A PocketBook ezúttal is a már jól bejáratott szoftveres környezetét alkalmazza, ami Linuxra épül ugyan, de alkalmazásokat külső fejlesztők nem készíthetnek hozzá, mert a PocketBook nem biztosít ehhez szoftverfejlesztői csomagot – pedig korábban ígéretet tett erre a vállalat. E-könyv olvasóról lévén szó, nagyon fontos a fájltámogatás. A Touch HD képes kezelni .PDF, .EPUB, .DJVU, .FB2, .FB2.ZIP, .DOC, .DOCX, .RTF, .PRC, .TCR, .TXT, .CHM, .HTM, .HTML, .MOBI és .ACSM dokumentumokat, képek esetén pedig a .JPEG, a .BMP, a .PNG és a .TIFF kiterjesztésű fájlok jöhetnek szóba. Továbbá ki kell még itt emelni, hogy hanganyagokat is le tud játszani a gép, egész konkrétan MP3-akat képes kezelni.

Bár az elektronikus olvasók esetében nem igazán fontos a hardverrel foglalkozni, mert itt viszonylag alacsony teljesítmény is megfelelő felhasználói élményt biztosít, azért néhány szóban erről is emlékezzünk meg. A színfalak mögött egy 1 GHz-es órajelen üzemelő központi chip tevékenykedik, ehhez pedig 512 MB-nyi rendszermemória társul. A tárhely tekintetében nagyon el lesznek engedve a felhasználók, hiszen a készülék nem a megszokott 4 GB-os háttértárat nyújtja, hanem már 8 GB-nyi kapacitással szolgál (ebből nagyjából 7,1 GB a szabadon felélhető), ráadásul még csak a bővítési lehetőségről sem kell lemondani, szóval ha ez megtelne, akkor is pillanatok alatt lehet segíteni a dolgon – akár 32 GB-os microSD-t is képes kezelni a szerkezet. A Touch HD rendelkezik 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi-vel, így akár online tárolt könyveket, újságokat, magazinokat is el lehet vele érni, illetve az adatküldés is megoldható ilyen módon.

A készülék egyebek mellett támogatni fogja a Text-To-Speech funkciót, ami azt jelenti, hogy akár fel is olvashatja a különböző könyvek tartalmát a felhasználónak – ez sajnos még nem „beszél” minden nyelven. A Touch HD könnyen hordozható lesz, és kicsi helyre be lehet majd zsúfolni, simán elfér például egy válltáskában vagy az iskolatáska kihasználatlan zsebeinek egyikében. A térfogata 175 x 113.5 x 9 milliméteres, a tömege pedig mindössze 180 gramm. A kereten megfigyelhető egy Micro-USB 2.0 aljzat, valamint egy 3,5 mm-es Jack kimenet is, ami a zenei fájlok és hangoskönyvek lejátszásánál fog jól jönni. A PocketBook a várható üzemidőről nem beszélt a készülék kapcsán, de az kiderült, hogy egy 1500 mAh-s akkumulátor lapul a burkolata alatt. Valószínűleg hetekig el lesz egy töltéssel a masina (kikapcsolt Wi-Fi és világítás mellett), így ilyen téren panaszra igazából biztosan nem lehet majd oka a jövendőbeli tulajdonosoknak a naponta lemerülő okostelefonok és táblagépek világában.

A PocketBook Touch HD jóval olcsóbb lesz, mint a nemrég útnak indított InkPad 2 (200 euró), szóval véletlenül sem zavarják majd meg egymást a piacon. Az újdonság 150 eurós ajánlott fogyasztói ár kíséretében kerül bevetésre, ami nagyjából a Kindle Paperwhite környékére lövi be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward