MWC: Archos táblák gigantikus tárhelyekkel

A Magnus széria tagja minimum 64 GB-os kapacitással szolgálnak, és 256 GB-os modell is van közöttük. És ezt még tovább lehet bővíteni.

MWC: Archos táblák gigantikus tárhelyekkel

Az Archos általában a periodikus rendszer egyes elemei után nevezi el a különböző termékcsaládait, ám a mostani tabletek esetében megtörték ezt a sémát. Az újdonságok triója a Magnus név alatt futott be, ami latinul annyit tesz, hogy nagyméretű. Ez bizony jól jellemzi a készülékeket, amik a hatalmas integrált tárhelyeikkel szeretnék belopni magukat a vásárlók szívébe.

Archos 101 Magnus

A legolcsóbb tábla a 101 Magnus lesz, és ennek megfelelően jócskán elmarad majd a képességeit figyelembe véve a másik kettőtől. Ennél a készüléknél a vállalat 64 GB-os tárhelyet kínál, ami önmagában még éppenséggel nem is olyan egyedi, viszont ezt mindössze 170 eurós árcédula mellett teszi. Ahogy azt sejteni lehet, itt szinte minden más alkotóelemen spóroltak a tervezők. Ez már az első bekapcsolást követően ki fog derülni, hiszen az előlapot uraló megjelenítő rettentően pixeles képpel fogadja az érdeklődőket. A 10,1 hüvelykes panel 1024 x 600-as felbontással dolgozik, ami már 7 colon is sovány lenne manapság. A tablet előlapján egy VGA kamera figyelhető még meg, ez a videóhívások bonyolítására éppenséggel még megteszi. Fotózni a főkamerájával sem igazán lehet érdemben, hiszen ez az egység is csak 2 megapixeles fényképek rögzítésére alkalmas.

A motorteret egy MediaTek MT8127 chip tölti meg élettel. Ez a lapka 1,3 GHz-es frekvencián működő Cortex-A7 magok négyesét állítja csatasorba egy Mali-450 MP4 oldalán. A készülék sebességével egyébként alapvetően nem lesz különösebb probléma, még a játékok terén sem az alacsony felbontásnak „köszönhetően”. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, ami az alapvető alkalmazások számára elegendő, de többre nem igazán érdemes számítani. Érdekesség, hogy a kövér háttértár ellenére a bővíthetőségről is gondoskodott az Archos, akár 128 GB-tal is meg lehet toldani tárkapacitást. A táblagép kapcsolati lehetőségeinek lajstromán van Wi-Fi, Bluetooth és GPS vevő is. Az eszközön az Android 4.4 KitKat teljesít szolgálatot, ami jobbára a gyári arcát mutatja, csak néhány extra alkalmazást tett hozzá az francia forgalmazó. A hátlap mögött egy 4000 mAh-s telep húzta meg magát, várható üzemidőt viszont nem mondott az Archos.

Archos 94 Magnus

Ez már jelentősen jobb konstrukciónak ígérkezik, mint az előbbi táblagép, de persze ezt az árcéduláján (300 euró) is rögtön meglátni, na meg a tárhely méretén is. A 94 Magnus a világon elsőként kínál 256 GB-os háttértárat a vásárlóknak, ami egészen elképesztő adatmennyiség hordozására nyújt lehetőséget. Sőt mi több, ezt még fentebb lehet tornászni microSD kártya segítségével, így összesen akár 384 GB hely állhat a tulajdonosa rendelkezésére. A 94 Magnust egy 9,4 colos képátlójú megjelenítővel látták el a mérnökök, ami már 1280 x 800 képpontnak ad otthont. Részletgazdag képpel azért ez sem szolgál, de jelentős az előrelépés a minőség terén a 101 Magnushoz képest. A videóhívásokért felelős kamera tekintetében nem történt előrelépést, a főkamerája viszont sokkal jobb produkcióra lehet képes. A hátlapon már egy 5 MPixeles megoldás kapta meg a lehetőséget, és ehhez egy LED-es segédfény is társul, ami rossz fényviszonyok mellett nagyon jól jönhet. Az operációs rendszer szerepét ezúttal is az Android 4.4 tölti be, és itt is a gyárihoz közeli KitKatről beszélhetünk.

A 94 Magnus már minden körülmények között villámgyorsan reagál majd a felhasználója „utasításaira”, ezt ugyanis egy RockChip RK3288 kegyeire bízták. A RockChip ezt a központi chipet négy darab 1,8 GHz-es órajelű Cortex-A17 maggal, valamint egy Mali-T760 MP4 grafikus feldolgozó egységgel látta el. A rendszernek ebben a táblában már 1,5 GB-nyi memóriát osztottak ki, ami ugyan továbbra sem túl sok, de azért már korrekt mozgásteret biztosít. A szerkezet kapcsolati képességei között van 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel és Bluetooth 4.0 modul, illetve a GPS vevő sem hiányzik a kelléktárából. Az Archos 94 Magnus és az alábbiakban látható 101 Magnus+ teljesen ugyanazt a házat kapta annak ellenére, hogy a képátlójúk között azért érezhető differencia van. Ez már csak azért is sajnálatos, mert valószínűleg sokan örültek volna egy szolidabb fizikai méretekkel rendelkező modellnek. Az 570 grammos táblagép hátlapja mögött egy 6400 mAh-s akkumulátor húzta meg magát, ez előreláthatólag kb. 8-10 órás üzemidőt biztosíthat.

Archos 101 Magnus+

A 101 Magnus+ nagyobb megjelenítővel, és egy kicsit határozottabb hardverrel lett ellátva, mint a 94 Magnus, de az árát változatlanul 300 euróban szabta meg az Archos. A plusz kiadások költségét a tárhelyen spórolta meg a vállalat, ezúttal ugyanis be kell érnie „mindössze” 128 GB-tal az érdeklődőknek. Valószínűleg nem nagyon lesz olyan vásárló, akinek ez kevés volna, de a bővítési lehetőség persze most is adott. Ez a tablet már valóban szép képminőséggel várja, hogy munkába állhasson. Az alkalmazott IPS technológiás panel a 10,1 hüvelykes képátlóhoz 1920 x 1200-as felbontást társít, így a pixelsűrűsége eléri a 224 PPI-s értéket. A kamerarendszere is ennek sikerült a legjobbra. Az LED-es villanóval megtoldott 5 megapixeles főkamera ugyanis már egy 2 MPixeles előlapi megoldás társaságát élvezi. Itt tehát már bátrabban lehet majd szelfiket csinálni, és a videóhívások esetén is normálisabb produkciót tud majd felmutatni, mint a többiek.

Ez a tábla a bevetésre küldött lapka és a kapcsolati képességek tekintetében nem tér el a 94 Magnustól, szóval ezúttal is a RockChip RK3288 áll a dolgok hátterében. Ami viszont pozitív előrelépés, hogy a rendszenek már kereken 2 GB-nyi memóriával lehet gazdálkodnia, ami a legtöbb esetben már mindenre elég lesz, csak szélsőséges körülmények között lehet szűk keresztmetszet a RAM. Hasonlóan a másik két társához, a 101 Magnus+ is az Android 4.4 kíséretében áll majd rajthoz.

Ezt a modellt már egy 7000 mAh-s teleppel látták el, mely kellemes üzemidő elérésére enged következtetni. A hivatalos adat szerint valamivel több mint 9 órát fog egyetlen feltöltéssel átvészelni, ami már valóban szép eredmény.

Zárásul pedig, amit még ki kell emelni mindegyik gépre vonatkozóan, hogy támogatják az „Fusion Storage” technológiát. Ez annyit tesz, hogy a rendszer egyetlen partíciónak látja a behelyezett memóriakártyát és a háttértárat, így az egészet képes felhasználni bármilyen nemű tartalom tárolására.

A Magnus táblagépek hármasfogata áprilisban fog befutni. Előreláthatólag Magyarországra is eljutnak majd idővel, de erre vonatkozóan nincsenek pontos információink.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward