MSI R7970 Lightning Boost Edition, az új csúcskártya

Az MSI bemutatta legfrissebb videokártyáját, amely Radeon HD 7970 GHz Edition alapon nyugszik és egyáltalán nem minősül kispályás megoldásnak.

MSI R7970 Lightning Boost Edition, az új csúcskártya

Az MSI a Radeon HD 7970 GHz Edition júniusi bemutatkozása után is meghagyta a Radeon HD 7970 Lighting videokártyát a zászlóshajói szerepkörben. A március óta forgalomban lévő MSI Radeon HD 7970 Lightning népszerű a tuningosok körében, de valószínűleg frissen megjelent utódja, az MSI Radeon HD 7970 Boost Edition is hasonlóan pozitív fogadtatásra számíthat majd.

A Radeon HD 7970 GHz Edition alapokra építkező MS Radeon HD 7970 Lightning Boost Edition modell esetében a Tahiti XT2 GPU az elődhöz hasonlóan 1070 MHz-es magórajelen ketyeg, ám itt már a PowerTune Boost funkció is rendelkezésre áll, így terheléstől függően akár 1150 MHz-ig is megemelheti a rendszer a GPU magórajelét. A Radeon HD 7970 Lightning 3 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriájánál még 5,6 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök, ám a Radeon HD 7970 Lightning Boost Edition-nél ezen a területen is történt változás: a fedélzeti memória effektív órajele a korábbihoz képest 400 MHz-cel nőtt, így az már 6 GHz-es effektív órajelen üzemel. A 384-bites adatsín végén lógó GDDR5-ös memóriachipek jóvoltából ezáltal 288 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el, ami egy kis plusz tuninggal könnyedén 300GB/s fölé lőhető.

Az MSI újdonsága elődjéhez hasonlóan egyedi felépítésű, combos tápellátással érkező nyomtatott áramköri lapra és egyedi tervezésű videokártya hűtőre alapoz. A komponensek stabil áramellátásáról egy 17 fázisú VRM áramkör gondoskodik, de a kínálatban a dupla BIOS is jelen van. A GPU magfeszültségét a GPU Reactor modul tartja betonstabilan, a komponenseket pedig egy kétslotos felépítésű, két ventilátorral ellátott TwinFrozr IV-es videokártya hűtő próbálja a lehető leghalkabban, és a legjobb hatásfok mellett hűteni.

Az új videokártyán – elődjéhez hasonlóan – sajnos továbbra is single-link DVI portok lapulnak, méghozzá szám szerint kettő. Rajtuk kívül persze négy darab mini-DisplayPort videó kimenet is rendelkezésre áll, hogy teljes legyen a kép.

Az MSI Radeon HD 7970 Lightning Boost Edition hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban. Az újdonság várhatóan a Radeon HD 7970 Lightning helyét veszi majd át a piacon, azaz 500 dolláros árcédulával kerülhet a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward