Moduláris felépítés és dupla kamera jellemzi az LG G5-öt

Az LG új csúcsmodellje fémből készült, és cserélgetni lehet az alját, így különféle extrákkal toldható meg.

Moduláris felépítés és dupla kamera jellemzi az LG G5-öt

Az LG az előzetes várakozásoknak megfelelően a Mobile World Congress nulladik napján rántotta le a leplet a legújabb csúcsmodelljéről, a G5-ről. Az új okostelefon érkezését nem titkolta az LG, még néhány információmorzsát is elhintett előzetesen a vállalat, amivel sikerült is felcsigáznia az érdeklődőket.

A vállalat csökkentette a képátlót, de a telefon nem lett alacsonyabb, keskenyebb viszont igen. A G5 előlapját egy 5,3 hüvelykes megjelenítő kelti életre, ami az elődökhöz képest változatlan, 2560 x 1440 képpontos felbontást nyújt. A panel különlegessége, hogy folyamatosan aktív lehet, így nem kell bekapcsolni az egész megjelenítőt olyan apróságokért, mint mondjuk a pontos idő vagy, hogy van-e valamilyen friss értesítés. Erre azért van lehetőség, mert kettő vezérlőt kapott a kijelző, és a másodlagos megoldás egészen apró fogyasztás mellett képes tenni a dolgát. Tehát maradt a Quantum IPS technológia, de a trükkös vezérléssel az LG el tudta érni, hogy óránként mindössze 0,8 százalékos merülés mellett működjön a folyamatos aktivitás. Az előlapot védő Gorilla Glass 4 üveg teljesen egybefolyik a telefon lekerekített peremével, így belesimul a felhasználója tenyerébe. Az eszköz frissességére nem lehet panasza az érdeklődőknek, de persze az LG-től nem is vártunk mást, mint az Android 6.0 jelenlétét. A készülék rengeteg szoftveres különlegességgel szolgál majd a Marshmallow nyújtotta újításokon felül is. Mint minden alkalommal, az LG a G5-nél is a UX (5.0) felhasználói felületet vette használatba.

Az dél-koreaiak a G4 és a V10 esetében is kiváló kamerákat nyújtottak, és a G5-nél is az élmezőnyben szeretnének maradni. A V10 kettős szelfikamerát használt a nagyobb látószögű fotókhoz, a G5 pedig a hátlapon használ hasonló célból két kamerát. A „fő” főkamera szokványos, 75 fokos látómezővel dolgozik, és 16 megapixeles érzékelőre épül (az apertúra F/1.8, a szenzor mérete pedig 1/2.5 colos), a másodlagos egység pedig már 135 fokban tekint a világra, és 8 MPixeles képeket tud csinálni. Ezekkel egyszerre képes exponálni a készülék, és különböző effektek használatával egymásba tudja mosni a felvételeket – élőképes előnézet is van. A fókuszálást infralézer segíti, és a friss zászlóshajó optikai képstabilizátornak sincs híján, ezáltal kevesebb bemozdult, homályos fénykép születik majd, és a videók képe is sokkal simább lesz, rosszabb fényviszonyok mellett pedig a LED-es villanó is akcióba lendül. Videózáskor 2160p-s támogatással és sztereó hanggal számolhatnak az érdeklődők, alacsonyabb felbontás esetében pedig előtérbe kerül a magasabb képkockaszám, és a vele járó lassított felvételek készítésének lehetősége. Az LG nem feledkezett meg a trendekről sem, szóval egy szelfikamerát is üdvözölhetünk a G5 fedélzetén, ami 8 MPixeles önarcképek megörökítését teszi lehetővé. Ez persze az eredeti funkcióját is megfelelően látja majd el, Full HD minőséget biztosít a videócsevegések alkalmával.

Az LG a G4-nél nem vállalta be a csúcs-Snapdragont a melegedési gondok miatt, most azonban ilyen probléma nem áll fenn, és a G5 a Snapdragon 820 besorolású MSM8996 központi chippel került bevetésre. Ez a Qualcomm lapka egyedi Kryo processzormagokból vonultat fel két-két darabot, melyekből a teljesítményért felelős egységek 2,15 GHz-es órajelen dolgoznak, az energiahatékonyságot szem előtt tartó megoldások pedig 1,6 GHz-ig skálázódhatnak. A grafikus egység szerepét az Adreno 530 IGP tölti be. Az új generációs G-mobil rendszere – ahogy az várható volt – 4 GB memóriával gazdálkodhat, így rengeteg applikáció között ugrálhat a felhasználó gondtalanul, sőt mi több, akár a legkomolyabb grafikát felvonultató játékok között is gördülékeny lesz a váltás. Az okostelefon háttértárának kapacitása elérte a 64 GB-ot, ráadásul az LG a jó szokásához híven most is szolgál bővítési lehetőséggel, ami korábban különösen jó reklámnak bizonyult. A kapcsolati képességeit tekintve is jól szerepel a G5. Az okostelefon új 4G LTE hálózati modemje már akár 450 Mbps-os letöltési sebességet is nyújthat megfelelő infrastruktúra mellett. Az eszköz szolgál még kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-vel, Bluetooth 4.2 LE modullal, FM rádióval, A-GPS vevővel, és NFC chippel is. Sőt mi több, az infraport sem hiányzik a kelléktárából.

A G5 moduláris felépítésű, de senki ne lovalja bele magát a cserélgethető processzorba vagy kijelzőbe, csak a telefon alsó részét lehet eltávolítani, ahova különböző extrákkal szolgáló elemek kerülhetnek. Itt van az akkumulátor és a memóriakártyát is ide kell behelyezni, de ide passzol például a fényképezésre használatos kameramarkolat is, ami az egyik első kész modul. Ez az egység az LG Cam Plus névre hallgat, vannak rajta fizikai gombok a fényképezéshez, valamint egy 1100 (más források szerint 1200) mAh-s akkumulátort is rejt, ami hosszabb üzemidőt garantál olyankor, mikor a felhasználó előre láthatólag sokat fog videózni és fotózni. Az LG kiadja a szükséges leírást ahhoz, hogy más gyártók saját modulokat fejlesszenek a G5-höz, ami nagyon fontos egy ilyen újítás esetében. A Bang & Olufsen például egy külső Hi-Fi erősítőt készített az okostelefonhoz, ami kiváló hangminőséggel fog szolgálni – 32 bites DAC-ról van szó. Sajnos minden modul cseréje újraindítással, illetve kikapcsolással jár.

LG Cam Plus

A tervezők fémbe burkolták a készüléket, miután a G4 bőrbevonata sem hozta meg a várt sikert – a prémiumérzéssel itt már nem volt gond, de a kopással annál inkább. A G5 7,5 és 8 milliméter vastag házban lakik, ezzel pedig az LG eddigi legvékonyabb csúcsmodelljének tekinthető. Érdekesség, hogy a hangerőgombok újra oldalra kerültek, ami valószínűleg kényszerűségből alakult így. A gyártó ujjlenyomat azonosítóval is felvértezte az eszközt, így a használata során a kényelem és a biztonság összefonódhat. Idén már egyértelműen a C-típusú USB szabvány fog előtérbe keveredni, és ezt az LG is jól tudta, mikor ilyen csatlakozóaljzattal tervezte meg a G széria új tagját. Az okostelefon eltávolítható, 2800 mAh-s akkumulátora megfelelő üzemidőt fog nyújtani, és ebben az Android 6.0 újításai is segítik majd. A mobil támogatja a gyorstöltést. Az LG négy színben kínálja az új zászlóshajóját; lehetséges opció az arany, a titán, a rózsaarany és az ezüst.

Az LG G5 sokáig várat magára, csak áprilisban kerül a boltok polcaira. A zászlóshajó ajánlott fogyasztói ára nem ismert, de valószínűleg versenyképes szintre lövi be az LG, ahogy az lenni szokott. A vállalat például a Samsung Galaxy S-ekhez (és más nagy gyártók csúcsgépéhez) képest mindig némi árelőnyt alakít ki magának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward