Mobiltelefon-kiállítás nyílt Budapesten

Az Öntödei Múzeum Mobilmementók című kiállításán 250 „ősi” mobiltelefon tekinthető meg.

Mobiltelefon-kiállítás nyílt Budapesten

Augusztus 23-án megnyitotta kapuit a Mobilmementók című kiállítás, amely 250 „ősi” mobiltelefont vonultat fel. Az időszakos kiállítás október végéig lesz látogatható az Öntödei Múzeum 150 éves épületében.

A kiállított mobilok többsége három magángyűjtő (Csernák Márton, Novák László és Szepes György) kincseiből áll össze, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum saját szakmai anyagai és gyűjteménye is megtekinthető a tárlaton.

A gyűjtemények anyagában a szélesebb körben használt darabokon túl eddig sosem látott prototípusok és olyan kísérleti darabok is megtekinthetők, mint például a Motorola első hazánkban gyártott telefonja. A kuriózumok mellett a tárlaton szerepel például a Nokia legendás 1011-es telefonja, amelyet az első tömeggyártott mobilként tartanak számon. Az 1992. november 10-én bemutatott készülék majdnem 20 centi hosszú volt, tömege pedig csaknem fél kiló. Kiemelt figyelmet érdemel a kiállítás másik mobiltörténeti mérföldköve, az 1999 végén debütáló Benefon Esc!, a világ első GPS-es mobilja is.

Az eredetileg a Ganz gyár öntödéjeként funkcionáló Öntödei Múzeum a II. kerület, Bem József utca 20. szám alatt található. A kiállítás csütörtöktől szombatig 10‒14 óra között látogatható, előzetes bejelentkezés esetén más időpontok is lehetségesek. A múzeum állandó kiállításán a magyar öntészet története, illetve ezen belül egy jóval ősibb kommunikációs eszköz, a harang története tekinthető meg.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward