Mobilokba szánt UFS 3.1 lapkákkal állt elő a Western Digital és a Kioxia

Az új adattárolók a felsőkategóriás okostelefonokban köszönhetnek majd először vissza.

Mobilokba szánt UFS 3.1 lapkákkal állt elő a Western Digital és a Kioxia

Még nem telt el egy hónap azóta, hogy a JEDEC nyilvánosságra hozta az UFS 3.1 technológiás egységek specifikációját, de a Kioxia és a Western Digital már bemutatta az első UFS 3.1 kompatibilitással létrejött megoldásait. És azt is megtudhattuk, hogy ezek a Flash lapkák az okostelefonokat veszik célba elsősorban.

A Western Digital iNAND EU521 néven jelentette be az UFS 3.1 memóriáit. A vállalat 128, 256 és 512 GB-os kiszerelésekben gondolkodik. A 128 és a 256 GB-os adattároló kapacitással rendelkező egységek a szabványnak megfelelő, 11,5 x 13 x 1 milliméteres csomagban kerülnek majd bevetésre. Ezeknek az alapját 96 réteges 3D TLC NAND Flash memória adja, és természetesen minden paraméterükben megfelelnek az UFS 3.1 specifikációnak.

Elmondta a Western Digital, hogy egyebek mellett SLC gyorsítótárat is használ a lehető legjobb élmény, teljesítmény biztosítása érdekében. Az iNAND EU521 lapka 800 MB/s-os írási sebesség elérésére lesz képes. Kiemelte a vállalat, hogy ez az egység már tökéletesen megfelel akár 8K videoanyagok kezelésére, és online játékok gondtalan streamelésére is.

Az SLC cache az UFS 3.1 hozadéka (Write Booster), mint ahogy a Deep Sleep mód is, amivel a fogyasztást lehet csökkenteni megfelelő körülmények között, és ide sorolható még a Performance Throttling értesítés is. A Write Booster kapcsán elmondta a WD, hogy a SmartSLC Gen 6 tovább fejlesztésével lett ez implementálva, melyet már régóta alkalmaz rutinosan az iNAND eszközöknél.

Galéria megnyitása

A Kioxia szélesebb kínálatban gondolkodik, mint a Western Digital, itt az UFS 3.1 alapokon minden igény ki lehet majd elégítve. A kompatibilis adattárolók elérhetőek lesznek négy különböző kapacitással, 128 GB-tól indul a sor, és 256, valamint 512 GB-os megoldásokon át terjed egészen 1 TB-ig. Magától értetődő módon itt is szabványos memóriacsomagokkal lehet számolni, és BiCS 3D NAND Flash memóriát használ majd a Kioxia.

A japánok olyan vezérlőt fognak használni, ami minden téren megfelel az UFS 3.1-nek, szóval itt is támogatott lesz az SLC gyorsítótár alapú Write Booster, a fogyasztás csökkentésére szolgáló Deep Sleep, és a Performance Throttling értesítés is. Továbbá nem hiányzik innen a Host Performance Booster technológia sem. Sajnos a teljesítményre vonatkozó konkrétumokat a Kioxia egyáltalán nem közölt. Annyit mondott el most a vállalat, hogy a UFS 3.0 moduljaihoz képest az olvasási sebesség 30 százalékkal lesz magasabb. És a Host Performance Booster képes lesz talán még jobban emelni a véletlenszerű olvasási sebességet az eszközöknél.

Galéria megnyitása

A Kioxia és a Western Digital is ugyanúgy azt emelte ki, hogy az új 5G mobil hálózati támogatást nyújtó okostelefonok esetében lesz igazán indokolt a friss fejlesztéseknek az alkalmazása. A vállalatok szerint az új technológia nyújtotta le- és feltöltési sebességeket azokkal az eszközökkel lehet majd leginkább kihasználni, amik UFS 3.1 memóriaegységeket vonultatnak fel.

A WD már márciusban elkezdi szállítani a kész lapkákat a partnerek számára, a Kioxia esetében viszont egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a minták már elérhetőek az érdeklődők számára. A 128 GB-os és a 256 GB-os megoldásoknak a forgalmazásával indít a Western Digital, és előre láthatólag a Kioxia sem egyszerre fogja elérhetővé tenni a komplett UFS 3.1 kínálatát a 128 GB-tól az 1 TB-ig terjedően.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap