Shop menü

MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB FELBONTÁSÚ ÉS MÉRETŰ NYÚJTHATÓ KIJELZŐT ALKOTOTT AZ LG

A panel áttetsző és úgy lehet idomítani a felületét, ahogyan csak akarja az ember, de egyelőre nem tudja azt a képminőséget, mint a hagyományos társai.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Minden eddiginél nagyobb felbontású és méretű nyújtható kijelzőt alkotott az LG

Az LG Display kiváló munkát véget a képernyőfejlesztések terén, a vállalatnak számtalan olyan innovációja volt az évek alatt, amikkel első tudott lenni. Egy ideje már van olyan televíziója, ami képes feltekeredni, hajlékony okostelefont is évekkel ezelőtt készített, és lehetne még sorolni a nevéhez köthető különlegességeket.

Ezúttal a vállalat kijelzős divíziója egy olyan fejlesztéssel rukkolt elől, ami nagyon izgalmas jövő elé néz. Egy nyújtható LED képernyőt hozott létre az LG, ami még áttetsző is azon túl, hogy teljesen rugalmas és úgy hajtható, ahogyan csak szeretné az ember. Akár szó szerint össze is lehet gyűrni, nem lesz baja. A mai hajlítható OLED kijelzők azért nem képesek elviselni bármilyen stresszt, ez az újdonság viszont szó szerint tökéletesen bírja majd a gyűrődést. Egy speciális hordozóra épül a panel.

Olyan szilikon anyagdal dolgozik az LG, amit korábban a kontaktlencsék alapjául használtak. De itt nem azért, mert az bőrbarát és antiallergén, hanem mert bármilyen formát képes felvenni, még a szemgolyó apró felületi egyenlőtlenségeit is leköveti. Mondanunk sem kell, hogy már ezen a ponton rendkívül költséges dologról beszélhetünk. Hiszen itt nem kicsi méretben kerül bevetésre a speciális anyag, hanem 12 colon, ugyanis ekkora nyúlékony panelt hozott létre az LG. Illetve itt a méret ugyebár trükkös, nyugalmi helyzetben 12 colos, de ki lehet húzni 14 hüvelykesre is.

Galéria megnyitása

Annak köszönhetően, hogy nagyon rugalmas és ellenálló, ideális arra, hogy fogyasztói eszközökbe is bekerüljön, ugyanakkor azért még nincs azon a fejlettségi szinten, hogy fel lehessen használni nagy mennyiségben. De egyre jobb minőséget érnek el vele. Az LG az első, akinek sikerült elérni a 20 százalékot meghaladó nyúlékonyságot úgy, hogy teljesen színes RGB képernyőt hozott létre. Fontos továbbá az is, hogy ezt 100 PPI-s pixelsűrűség mellett érte el a vállalat, ami ugyancsak jónak számít ezen a területen.

Ugyanis itt nem a megszokott OLED technológia került elő, hanem Micro-LED-ek vannak a hordozóra ültetve 40 μm-nél kisebb pixeleloszlás mellett. Biztosított itt a stabil működés még egészen komoly fizikai behatások mellett is. A Micro-LED előtt nagyon szép jövő áll minden területen, ennél a legnagyobb kihívást mindig a megfelelő pixelsűrűség elérése jelenti, ezért emelte ki az LG örömmel a 100 PPI-t, ami OLED/LCD esetén egyébként kifejezetten rossznak számít.

Egészen izgalmas területeken jelenhetnek majd meg a nyújlékony képernyők a jövőben. Olyan felületeket lehet kijelzővé alakítani, amik korábban elképzelhetetlenek voltak. Például egy személygépjárműben érintésérzékeny felületet lehetne csinálni a műszerfalon domborodó betétekből úgy, hogy azokat nem kell síkra hozni. A teljesen freeform felhasználhatóság révén a panelt feltagolni sem lenne szükséges.

Galéria megnyitása

A tartósságról sok információ egyelőre nincs, de az LG annyit előjáróban elmondott, hogy több mint 10 ezer nyúlítást egészen biztos, hogy elbírna az újdonság. Ez elsőre soknak hangzik, de azért, ha olyan helyen lenne bevetve, ahol többször kell kihasználni a nyújthatóságot, akkor azért össze tud ez jönni hónapok, évek alatt.

Érdekesség, hogy ez a fejlesztés egy nemzetközi nagy kutatóprojekt részeként valósult meg az LG Display-nél, ami mögött a Dél-Koreai kormány állt vezetőként. A kutatás még 2020-ban indult, és azóta dolgozott együtt az LG a hazai piacának kiemelkedői szereplőivel, mire ezt a képernyőt létrehozta. Hozzájárultak ehhez külső szakemberek, egyetemi professzorok is.

A nyúlékony képernyőnél egyelőre még az is kutatás alatt áll, hogy hol lehet majd ezt hatékonyan bevetni. A mostani elképzelések között szerepel a ruhaipar is, de bútorokkal is ötvözhető, bevethető a repüléstechnikában, és igazából a lehetőségeknek csak a képzelet szab határokat. De azt egyelőre nem lehet tudni, hogy valójában mikor fog ez megjelenni bármilyen megvehető termékben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére