Shop menü

MINDEN EDDIGINÉL KÖNNYEDEBB LETT A MIUI 14

A Xiaomi sikeresen dolgozta át a MIUI grafikus felhasználói felületet, így ez nemcsak, hogy új funkciókat kapott, hanem leadott némi súlyfelesleget is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Minden eddiginél könnyedebb lett a MIUI 14

Szerencsére a Xiaomi is elindult abba az irányba, hogy faragjon a korábbi grafikus felhasználói felületen, a változások többségét a felhasználók nem fogják érzékelni, és a vállalat elmondása szerint a MIUI 14 úgy ad többet, hogy kisebb és pörgősebb lett. A vállalat több érdekességet is megosztott az újítása kapcsán, ami már az Android 13-ból is merít.

Megborotválta a Xiaomi a MIUI-t

Razor projekt néven fut az a kezdeményezés, melynek keretében a fejlesztők jelentő optimalizálásokat hajtottak végre. Minden szempontból kisebb terhet ró majd a hardverre az új MIUI, mint az előde. Kevesebb tárhelyet fog használni, így több hely marad a felhasználói adatok számára. Ritkította az előre telepített applikációk számát a vállalat, és már csak 8 olyan app van, amit nem lehet eltávolítani.

A MIUI 13-hoz képest 1,5 GB-tal lett könnyebb a MIUI 14, a RAM használat pedig ennél is jelentősebben csökkent.

A MIUI 14 kisebb helyet foglal a legtöbb grafikus felületnél. Az indulás is gyorsabban megy majd, annak köszönhetően, hogy 12 százalékkal sikerült csökkenteni a rendszerindítási folyamatokat. Azok az appok, amiket ritkán használ az ember, betömöríthetők majd, így nem kell őket törölni, de mégis hely szabadul fel, ha pedig kellene egy-egy archivált app, akkor pillanatok alatt visszaállítható. Bevezetésre kerül az intelligens tárhelyvizsgáló, ami hatékonyan lesz képes tárhelyet felszabadítani a belakott okostelefonokon is.

A sok faragás eredményeként az egész rendszer gördülékenyebben fog menni a Xiaomi elmondása alapján. Alacsonyabb válaszidőkre, rövidebb töltésekre kell számítani, még a harmadik féltől származó alkalmazások esetén is. Azt nem tudni, hogy a folyékonyságot pontosan hogy mérte fel a vállalat, de a méréseik szerint 60%-kal javult ezen a téren a MIUI 14 a Xiaomi 12S Ultra okostelefonon. A könnyedsége révén pörgősebbé vált rendszer képes lesz energiát megtakarítani is. Bizonyos esetekben akár 22%-kal fog csökkenni a fogyasztás.

Galéria megnyitása

A friss MIUI megkapta a Photon Engine-t, ami az Android kernel mögött dolgozik, és a jobb tempó elérését segíti. Ezt pedig a vállalat szabadon hozzáférhetővé teszi harmadik féltől származó applikációk számára is a MIUI keretei között, hogy még jobb lehessen a felhasználói élmény. Optikai karakterfelismerésben is jobb lett a MIUI 14, ez kiemelkedő pontossággal és rugalmassággal lesz képes felismerni a szövegrészeket fényképeken. Még egy rossz szögben álló könyvnél is képes lesz „kibányászni”, hogy mi lehet a felületre írva.

Galéria megnyitása

Azt is elmondta a Xiaomi, hogy sok energiát fordított a biztonság fokozására. Még új biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkezik a MIUI grafikus felhasználói felület. Az adatvédelem és a megbízhatóság jobb lesz például az által, hogy több adat kerül helyben feldolgozásra, kevesebb információ fogja elhagyni az okostelefont. A helyi adatfeldolgozás hozzájárul majd ahhoz is, hogy gyorsabb lesz az okostelefon működése, és a fent említett OCR is az új helyben futó algoritmusok révén lett okosabb állítólag.

Galéria megnyitása

A MIUI 14 biztosítani fog a videohívások alkalmával feliratos fordítást a különböző nyelvek között. Adatokat ilyenkor sem fog rögzíteni. Újítás lesz az is, hogy minden eddiginél több eszközt ad a rendszer a testreszabáshoz. Jobb lesz a MIUI 14 által nyújtott vizuális élmény is. A cég szerint a sok kis változás összességében sokkal érdekesebbé fogja tenni a felületet, például az ikonokat már négyféle módon lehet majd méretezni. Lesznek apró interaktív elemek is, amikkel még személyesebbé tehető a mobil.

Galéria megnyitása

A kapcsolati lehetőségek frontján is fontos változások lesznek. Tudja a cég, hogy az okostelefon ma már egy hordozható kapcsolati központ, és éppen ezért ráfeküdt erre a területre. A vezeték nélkül fülhallgatók a mobilokkal már fele akkora idő alatt megtalálhatják egymást, az átviteli sebesség a tartalomfogyasztás során 12%-kal jobb lehet, ha pedig streamelésről van szó, akkor akár még 77 százalékos előrelépés és elérhető lesz.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a MIUI 14 már képes lesz a fülhallgatókat az eszközök között adogatni. Így az emberben nem kell a társítással időt töltenie, át tudja majd adni a mobiljával használt fülhallgató kapcsolódását a táblagépére, és máris tudja a tablettel használni az adott kiegészítőt. A beállítások is megmaradnak majd az eszközök között. A Xiaomi saját asszisztens szolgáltatása pedig ügyesedik például az okosotthonok keretei között, minden eddiginél jobb lesz automatizálásban, és egyéb szempontok alapján is fejlődik.

Galéria megnyitása

Azt is elmondta a Xiaomi, hogy a MIUI 14 bevezet egy új családi megosztási lehetőséget. Ezzel összesen akár 9 emberrel lehet egyszerűen megosztani belső adatokat, vagy akár szolgáltatásokat is. A megosztott online tárhelyre bármelyik családtag tölthet fel képeket, videókat, dokumentumokat. Ez is hozzájárul majd ahhoz az emberközpontúsághoz, amit a Xiaomi itt igyekezett kihangsúlyozni.

A MIUI 14 grafikus felhasználói felület 2023 januárjában kezd majd frissítéssel terjedni a felhasználók körében. Sok korábbi okostelefon számára lesz ez elérhető, és elsősorban a korábbi felsőkategóriás eszközök lesznek érintettek. Táblagépekre és okostelefonokra egyaránt készül az újdonság, és az első körben frissülő, kiemelte eszközök reményeink szerint már az Android 13-mal együtt kapják majd meg az újdonságot.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére