Milliók válthatnak PC-ről konzolra és game streaming szolgáltatásokra 2022-ig

A Jon Peddie Research szerint a konzolok és a konzolszerű élményt nyújtó streaming szolgáltatások felé fordulnak majd a gamerek.

Milliók válthatnak PC-ről konzolra és game streaming szolgáltatásokra 2022-ig

A Jon Peddie Research munkatársai érdekes tanulmányt tettek közzé, amelyben kifejtik, 2018 és 2022 között nagyjából 20 millió PC-s játékos válthat majd valamelyik vállalat játékkonzoljára, vagy éppen valamely szolgáltató felhő alapú streaming előfizetésére.

Az egyik ok, hogy a PC piacon már nincs akkora lendület teljesítménynövekedés terén, mint korábban, amikor 2-3 évente elég jelentős teljesítménynövekedést, illetve képminőség-növekedést lehetett elérni egy-egy konfiguráció lecserélésével. Ehhez képest GPU és CPU fronton valamelyest lassult a növekedés, valamint az árak is meglehetősen érdekesen alakulnak. Az Intel háza táján a processzorhiány miatt ment végbe némi áremelkedés, ám a helyzet azért már kezd rendeződni, még ha lassan is. A GPU piacon az elmúlt években a kriptovaluta-bányászat miatt drágultak meg a videokártyák, ám most, hogy – egyelőre – kidurrant a kriptovaluta-lufi, kedvezőbb árakon vásárolhatunk videokártyákat. Az Nvidia új modelljei azonban szokatlanul magas áron kerültek forgalomba, ami sokakban váltott ki ellenérzéseket – ez a trend részben annak is köszönhető, hogy a vállalat igazi konkurencia nélkül maradt a piacon, hiszen az AMD termékei csak bizonyos kategóriákon belül versenyképesek, ott is inkább csak teljesítményben, fogyasztás terén többnyire az Nvidia felé billen a mérleg nyelve. Az abszolút felsőkategóriát pedig már régóta az Nvidia uralja. Hogy a NAVI érkezésével változhat-e a helyzet? Reméljük, igen, hiszen ez lenne a piac és a felhasználók érdeke.

Galéria megnyitása Sok PC-s játékost elveszíthet az amúgy is zsugorodó PC piac A PC-s hardverrel szemben a fentiek miatt egyre jobb választásnak tűnhet egy játékkonzol, hiszen összességében olcsóbbak, mint egy komplett PC, elég sokoldalúan használhatóak, valamint a játékok is remekül futnak rajtuk. Éppen ezért az elemzők szerint egyre több PC-s játékos gondolkodhat el majd azon, hogy konzolra vált, és itt főleg az alsókategóriás konfigurációval rendelkező felhasználókra kell gondolni. De rajtuk kívül persze a közép- és felsőkategóriás gamer PC-vel rendelkezők között is szép számmal lesznek olyanok, akik a konzolos játékélményt választhatják. És konzolos játékélmény alatt most már nem csak a klasszikus Sony PlayStation, az Xbox One, illetve a Nintendo Switch értendő, hanem a játék streamelő szolgáltatások is, amelyekhez „csak” megfelelő sávszélességű internetkapcsolatra, valamint egy támogatott konfigurációra van szükség – utóbbi akár egy okostelevízió is lehet, amihez csatlakozhat egy vezetékes vagy vezeték nélküli kontroller.

A streaming szolgáltatásban egyre többen látnak fantáziát, gondoljunk csak az Nvidia GeForce Now szolgáltatására, illetve a Google nemrégiben bemutatott megoldására, ami a Stadia nevet viseli. Ezeknél közös tulajdonság, hogy a játék futtatását egy távoli adatközpont hardverkomponensei végzik, így az erőforrást és a játékot is bérelheti a felhasználó, azaz nincs szüksége nagy adattároló kapacitással és erős hardverrel rendelkező konfigurációra ahhoz, hogy élvezhesse a legújabb címeket.

Az internetkapcsolat sávszélessége persze döntő szempont, hiszen a videófolyam és a vezérlőparancsok továbbításához alacsony késleltetésre és megfelelő adatátviteli sávszélességre van szükség ahhoz, hogy a játék felhőtlen kikapcsolódás lehessen, ne pedig folyamatos bosszankodás.

A fentiek alapján tehát át fog alakulni a gamer piac az elkövetkező évek folyamán: a mostaninál is kevesebb gamer PC épülhet, a konzolok és a konzolszerű játékélményt nyújtó streaming szolgáltatások népszerűsége viszont növekedhet. Nem jó hír ez az amúgy is gyengélkedő PC piac számára, ahol eddig a gamer konfigurációk, illetve a gamereknek szánt termékek bizonyultak húzóágazatnak, hiszen ezek nélkül még meredekebb mértékben zsugorodhat majd a piac, ami sok gyártónak fog fájni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap