MicroSoM: x86-os alapú PC helytakarékos kivitelben

A MicroSoM Braswell alapú SoC egységet, néhány GB-nyi rendszermemóriát és 4 GB-nyi tárhelyet rejt, egy kiegészítő modulban pedig teljes értékű PC-vé válik.

MicroSoM: x86-os alapú PC helytakarékos kivitelben

A bankkártya méretű hobbiszámítógépek nagy népszerűségnek örvendenek manapság, ugyanis rengeteg feladatra lehet őket befogni, rendszerint nem túl drágák és viszonylag könnyedén elérhetőek. Az egyik legnépszerűbb megoldás a témában a Raspberry Pi, amelynek miniatűr változata, a Pi Zero már 5 dollárért elérhető, míg a nagyobb méretű és nagyobb teljesítményű Raspberry Pi 3-as modellért 35 dollárt kérnek el. Ezen kívül persze egyéb gyártók is kínálnak hasonló megoldásokat, amelyek vagy ARM, vagy x86-os alapokon nyugszanak.

A legújabb szereplő egy izraeli cég, a SolidRun terméke, neve pedig MicroSom. Ez az apró számítógép egy, az Intel Braswell sorozatából származó SoC egységet tartalmaz, amely mellé rendszermemória és némi eMMC alapú tárhely is jár. Az x86-os apróság fedélzetén Atom x5-E8000-es vagy Pentium N3710-es SoC kaphat helyet, amelyek 14 nm-es csíkszélességgel készülnek és Braswell alapra támaszkodnak. A 40 x 53 milliméteres kiterjedésű lapkán az Atom sorozatú processzor mellé 2 GB-nyi, Pentium sorozatú táras mellé pedig 8 GB-nyi fedélzeti memória jár, az adatok tárolásáról mindkét esetben 4 GB-nyi eMMC alapú tárhely gondoskodik.

Ahogy az az első fotón is látható, a fő rendszerkomponenseket tartalmazó alaplapon nincs semmiféle csatlakozó, nem úgy, mint például a Raspberry Pi modelleken, így az alaplaphoz kiegészítő lapot is kell vásárolni. A kiegészítő lap a SolidPC Q4 Carrier Board nevet viseli, felszereltsége pedig elég jó, hiszen HDMI és DisplayPort videó kimenettel, három darab USB porttal, két darab Ethernet porttal, valamint digitális és analóg audió kimenetekkel érkezik. Ez az alaplap már 100 x 80 milliméteres alapterülettel bír, azaz nagyobb, mint a 85 x 56 milliméteres alapterületű Raspberry Pi 3 – viszont erősebb és sokoldalúbb is.

A rendszerhez opcionálisan processzorhűtőt, alumínium házat és microUSB-s tápadaptert is lehet vásárolni. Maga a MicroSom „alaplap” Atom SoC egységgel szerelve 117 dollárba kerül, míg a Pentium SoC egységgel ellátott változatért 225 dollárt kérnek. A csatlakozókat tartalmazó Carrier Board ára 40 dollár, az alumíniumházért pedig 25 dollárt kérnek. A tápadapter és a processzorhűtő egyaránt 10 dollárba kerül. A SolidPC tervei szerint a felsorolt termékek szállítása 4-6 héten belül kezdődhet el, a rendszer pedig sok területen lehet hasznos. Használható például drónokon, egészségügyi eszközökben, értékesítési terminálokban, ipari rendszerekben, illetve minden egyéb olyan helyen, ahol egy kompakt, keveset fogyasztó, de kellően sokoldalú konfigurációra van szükség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward